Familia Gori: Visul nostru este ca la noi în sat să avem o stradă a producătorilor eco

Acum circa 20 de ani, soții Gori din satul Gura Bâcului, Anenii Noi au pus baza unei afaceri frumoase, ce urma să unească mai multă lume într-o „familie” în care fiecare membru e mai responsabil, mai înțelegător, dar și mai sănătos.

Totul a început de la câteva specii de legume tradiționale cultivate, dar și dorința de a afla ce, de fapt, își doresc consumatorii.

„Oamenii mereu își pun întrebarea ce mănâncă, de la cine și cât. La rândul lor, producătorii ar trebui să-și pună întrebarea cum produc, care sunt realizările, dar și impactul. De aici și a pornit afacerea noastră. În toate timpurile am produs cu maximă responsabilitate pentru mediu, sol și sănătate. Legumele se consumă în stare proaspătă, de aceea ideea de a utiliza pesticide a fost inadmisibilă din primii ani de producere”, povestește Nadejda Gori.

Totuși, o problemă în agricultură ar fi nu atât producerea, cât comercializarea. Și chiar dacă recoltele de calitate sunt vândute rapid, uneori, fermierii rămân cu cantități pe care sunt nevoiți să le arunce, iar aici soții Gori au găsit o soluție.

„Vindeam la piețe, dar și pe marginea drumului, însă legume oricum rămâneau. Astfel, am decis să încercăm altceva, să găsim soluții mai bune, pentru a evita risipa. De aici a apărut ideea realizării agriculturii cu suportul comunității. Producem legume în baza contractului stabilit cu consumatorii și suntem siguri că vom avea cumpărători pentru acestea. De fapt, în toți acești ani am reușit să formăm o familie adevărată. Mâncăm cu toții împreună, de aceea nu ne putem imagina cum ar fi să utilizăm produse ce ar putea dăuna unui sau altuia”.

Practică producerea în baza contractelor deja de 6 ani, iar datorită faptului că aplică practici prietenoase mediului la producere, au decis să obțină și certificarea eco.

„Inițial, am fost susținuți de Agenția Corpul Păcii, apoi o perioadă am fost nevoiți să ne retragem din cauza unor probleme de sănătate. Însă, nu am putut abandona agricultura și am revenit. Orice muncă trebuie făcută cu dragoste, iar așteptările trebuie să fie argumentate. În agricultură nu poți să crești brusc, este necesar să încerci, să testezi totul, apoi crești. Adică, este nevoie de multă răbdare. De aceea, după ce am învățat, cred eu, suficiente, am decis să obținem și certificarea eco”.

Certificarea eco nu doar te învață să fii onest cu consumatorii, ci și ajută să te dezvolți, respectând standardele care se cer, susțin soții Gori.

„În acest mod, nu avem grijă doar de plante, ci și de mediu, sol, ambalaj, livrări. Pentru a te certifica trebuie foarte multe lucruri să înveți. Aș spune că, activitatea în agricultură este ca și etapa când îți faci studiile, inițial încerci, apoi înveți, faci concluzii, iar într-un final absolvi. Plus, concurența de pe piață te face să-ți dorești să fii mai bun”.

Doresc să extindă activitatea pe care o au, însă aici nu vorbesc de suprafețe, ci de crearea unei comunități a producătorilor eco.

„Conceptul de agricultură planificată, promovat de CSA, permite familiilor mici să obțină un venit decent. Am înregistrat marca comercială Gori, însă nu pentru a fi folosită doar de familia noastră, ci și pentru toți ceilalți din regiune. În acest mod, mai mulți producători doresc să producă fără chimicale, deoarece înțeleg că vor avea unde își vinde produsele. Și la vecini observăm acest lucru. Am vrea să avem o stradă cu producători eco. Acum, vecinii învață să producă conform standardelor, dar, peste ceva timp, se vor certifica”.

Toate aceste lucruri se fac treptat, cu răbdare, pe care soții Gori se pare că o au suficientă, datorită experienței pe care o au.

„Avem un sat frumos, cu oameni buni și lucruri minunate. Toate acestea vrem să le promovăm. Dorim să dezvoltăm turismul, să promovăm agricultura ecologică, pentru ca aceste practici să fie aplicate de cât mai mulți oameni. Ar fi foarte frumos, dacă toți producătorii ar produce fără chimicale, în acest mod am fi mai sănătoși, am avea o societate altfel”.

Chiar dacă agricultura ecologică prezintă anumite riscuri în ceea ce privește cantitățile de produse ce urmează a fi obținute, Nadejda Gori susține că, de fapt, natura te răsplătește pentru fidelitate.

„Planificăm roada minimă, însă obținem recolte maxime. Per total, avem 50 de ari. Avem un sol foarte bogat în țară, doar că acesta trebuie apreciat. Utilizăm produse admise în agricultura eco. Totodată, cultivăm îngrășăminte verzi, resturile vegetale neafectate de boli le utilizăm la producerea compostului. Compostul ne permite să evităm cheltuielile făcute la procurarea substratului. Semănăm muștar, crăițe pentru a proteja culturile. Producem macerate, instalăm capcane pentru a capta dăunătorii. O parte din roadă o împărțim cu dăunătorii, dar, credeți-mă, sunt pierderi infime pe lângă avantajele maxime care sunt”.

Familia Gori face săptămânal livrări consumatorilor și susține că acest mod de a gestiona o afacere ar permite foarte multor oameni din mediul rural să obțină o sursă de venit stabilă, în condițiile în care pe piața locală o bună parte din legume sunt de import.

agrobiznes.md

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mec.gov.md

Medalie istorică pentru Moldova la Jocurile Paralimpice Europene de Tineret: Vadim Crețu a cucerit argintul

Judocanul Vadim Crețu a obținut medalia de bronz la Jocurile Europene Paralimpice de Tineret (EPYG). Este prima medalie cucerită de Republica Moldova în cadrul acestui campionat. Despre acest rezultat a anunțat Ministerul Educației și Cercetării pe 27 iulie.

Sportivul a participat la para judo, în categoria de greutate 73 kg, completând podiumul de premiere.

Potrivit comunicatului de presă al Ministerului, R.Moldova participă în premieră la Jocurile Paralimpice Europene de Tineret.

Competițiile se desfășoară la Istanbul, în perioada 21–28 iulie, și reunesc aproximativ 700 de sportivi din 31 de țări.

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Dorin Recean, întrevedere cu omologul său bulgar: „Împreună, construim un viitor european”

Premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova, care a început cu o întrevedere la Chișinău cu omologul său Dorin Recean. Cei doi șefi de guvern au discutat despre aprofundarea relațiilor de parteneriat și prietenie dintre cele două state, sprijinul pentru parcursul european al Moldovei, proiectele comune și extinderea cooperării bilaterale.

„Moldova a devenit acasă pentru mii de familii de origine bulgară. Împreună, construim un viitor european. Viitorul Moldovei înseamnă și viitorul etnicilor bulgari din Taraclia. Și este un viitor european, unde fiecare cetățean, fiecare comunitate are șansa de a trăi în libertate, demnitate și bunăstare. Unde diversitatea este respectată”, a subliniat premierul Dorin Recean.

La rândul său, prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a remarcat cooperarea strânsă dintre statele noastre și sprijinul pentru drumul european al Republicii Moldova.

„Relațiile noastre se bazează pe trei aspecte fundamentale: viitorul comun european, valorile împărtășite și relațiile cu comunitatea bulgară, care reprezintă un punct de plecare pentru noi realizări”, a spus premierul Rossen Jeliazkov.

Cei doi oficiali au subliniat că parteneriatul bilateral se materializează prin proiecte concrete în domenii cu impact direct pentru oameni – educație, cultură, infrastructură, energie și dezvoltare comunitară. 

O colaborare de succes se atestă în domeniul educației, astăzi urmând să fie semnat acordul prin care Universitatea din Taraclia devine filiala Universității din Bulgaria – prima instituție de învățământ superior bulgară deschisă în afara Bulgariei. 

În context, premierul Rossen Jeliazkov a subliniat că Bulgaria va sprijini consecvent parcursul european al Republicii Moldova, va împărtăși din experiența sa de aderare la UE și va întări colaborarea bilaterală pentru a combate amenințările comune.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean l-a primit pe omologul său bulgar la Casa Guvernului.

Ulterior, oficialii vor merge în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

Temperaturi de foc în Moldova. Meteorologii prelungesc Codul galben și portocaliu

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit duminică, 27 iulie, avertizarea meteorologică de caniculă valabilă pentru ziua de luni, 28 iulie. Potrivit prognozelor, în funcție de regiune, vor fi în vigoare două tipuri de coduri: Galben și Portocaliu.

Codul Galben întră în vigoare în centrul și parțial în nordul țării, unde temperaturile maxime ale aerului vor oscila între +33 și +35°C. În schimb, Codul Portocaliu a fost emis pentru sudul Republicii Moldova, unde mercurul din termometre va urca până la +36…+39°C.

Precizăm că pe 27 iulie, pe teritoriul Republicii Moldova se vor înregistra temperaturi caniculare. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în unele regiuni ale țării valorile termice vor ajunge până la +39°C pe parcursul zilei. De asemenea, izolat sunt prognozate averse cu descărcări electrice.

PAS, înregistrat oficial în cursa electorală: CEC a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare

Comisia Electorală Centrală a înregistrat, în cadrul ședinței de astăzi, 101 candidați la funcția de deputat pe lista Partidului „Partidul Acțiune și Solidaritate” pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie. PAS este primul partid înregistrat oficial în cursa electorală.

CEC a înregistrat simbolul electoral al partidului pentru participare la scrutin. Totodată, a confirmat candidatura lui Sergiu Gherciu în calitate reprezentant al formațiunii la CEC. De asemenea, a fost desemnată persoana responsabilă de finanțe (trezorier) pentru campania electorală.

CEC menționează că acei candidați înregistrați care dețin funcții publice trebuie să-și suspende activitatea pe durata campaniei electorale. În caz contrar, nesuspendarea va duce la anularea înregistrării și excluderea candidatului din lista concurentului electoral.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe pe 29 august 2025.

Amintim că PAS a prezentat, pe 20 iulie, lista candidaților formațiunii pentru alegerile parlamentare din toamnă. Aceasta a fost publicată pe rețelele de socializare ale partidului.

Astfel, primul pe lista PAS va fi Igor Grosu, liderul formațiunii și președinte al Parlamentului. Acesta va fi urmat de prim-ministrul Dorin Recean. La alegeri vor candida din partea PAS și сâțiva actuali miniștri: Dan Perciun, Victoria Belousov, Ludmila Catlabuga, Vladimir Bolea, Mihai Popșoi și Sergiu Lazarencu.

Pe lista partidului se vor regăsi și personalitățile despre care liderul PAS a anunțat anterior că vor candida din partea formațiunii sale la scrutin. Este vorba despre fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, luptătoare Anastasia Nichita, dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena mea”, Ludmila Adamciuc, antreprenorii Maria Acbaș și Iurie Cojocaru, rectorul UTM, Viorel Bostan, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul USMF, Emil Ceban.

De asemenea, în listă se regăsesc Dinu Plîngău și Stela Macari, foști membri ai Platformei Demnitate și Adevăr, care plecat recent din partid pentru a putea candida la scrutin din partea PAS.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: