army.md

Fără vizitatori, fără concendii și fără manifestări. Cum luptă Armata Națională cu COVID-19

Militarii în termen nu vor mai putea primi vizitatori, ostașilor nu li se va permite să beneficieze de concedii, iar manifestările au fost interzise. Decizia a fost luată de ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, în legătură cu creşterea sezonieră a numărului de infecţii acute ale căilor respiratorii, dar şi ca urmare a depistării primului caz de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova, se arată într-un comunicat publicat luni, 9 martie.

Potrivit şefului Inspectoratului Militar, colonelul Victor Pîrţînă, în scopul prevenirii virusului de tip nou COVID-19, specialiştii din subdiviziunile medicale ale Armatei desfăşoară şedinţe de informare pentru efectivul în termen şi pe contract din toate garnizoanele cu distribuirea broşurilor informative.

Totodată, au fost pregătite mijloace de protecție individuală (costume de unică folosință, ochelari de protecție, măști, bahile, costume chirurgicale), pentru a fi distribuite în unităţi şi instituţii medicale.

Precizăm că, în baza acordului dintre guvernul Republicii Moldova și Organizația NATO pentru Suport și Achiziții privind dezvoltarea capacităților de atenuare a riscurilor biologice în ţara noastră, Armata Națională a primit echipament special de decontaminare (cabina de decontaminare gonflabilă DD-04). În acelaşi timp, militarii responsabili din Inspectoratul Militar, Direcția logistică, Direcția medico-militară, Spitalul Clinic Militar Central, precum şi din Brigada „Ştefan cel Mare”, au fost instruiţi cum să utilizeze utilajul.

Precizăm că sâmbătă, 7 martie, în Republica Moldova a fost confirmat primul caz de COVID-19.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: