Fostul deputat român Cristian Rizea va petrece încă 30 de zile după gratiile penitenciarului din Chişinău
Full Article 2 minutes read

Fostul deputat român Cristian Rizea va petrece încă 30 de zile după gratiile penitenciarului din Chişinău

Condamnat definitiv în România, fostul deputat român, Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare în România, încă nu va fi extrădat de către autoritățile Republicii Moldova. În schimb își va petrece următoarele încă 30 de zile în izolator. Mandatul a fost prelungit pe 10 februarie de către magistrații Judecătoriei Ciocana.

Potrivit procuraturii generale, fostul deputat român se află la peniteniciarul nr. 13 din Chişinău.

„În seara zilei de ieri, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis în proporție integrală demersul Procuraturii Generale, prelungind cu încă 30 de zile, mandatul de arestare în privința lui Rizea,” a declarat pentru NM purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru.

Cristian Rizea a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020. Ulterior, el a fost arestat pentru 18 zile.

Fostul deputat român riscă închisoare şi în Republica Moldova, după ce procurorii moldoveni au stabilit că acesta a comis ilegalităţi de natură penală atunci când a obţinut cetăţenia moldovenească. Mai exact, Rizea a făcut declaraţii false în procesul de dobândire a cetăţeniei.

***

Amintim că fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care i-a retras cetățenia moldovenească fugarului Cristian Rizea. Cetățenia ar fi fost obținută în mod ilegal. Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. pentru trafic de influență și spălare de bani, într-un dosar în care a pretins și a primit de la un om de afaceri 300 000 de euro.

Rizea fugise, însă, din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019. Acesta se află de aproape doi ani pe teritoriul Republicii Moldova, fiind până nu demult cetățean moldovean.

Cristian Rizea a primit cetățenia moldovenească în 2018.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: