Fostul șef al SIS Botnari va fi judecat în regim secret pentru expulzarea profesorilor turci. Care este explicația lui Stoianoglo
Full Article 3 minutes read

Fostul șef al SIS Botnari va fi judecat în regim secret pentru expulzarea profesorilor turci. Care este explicația lui Stoianoglo

Instanța va examina dosarul despre expulzarea ilegală din Moldova a profesorilor turci de la Liceul „Orizont” „conform unei proceduri secrete”. Procuratura Generală a comunicat despre aceasta pentru NM. Acuzat în acest dosar este fostul director al Serviciului Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari. Procurorii refuză să numească chiar și data ședințelor de judecată.

Ședința preliminară în dosarul despre expulzarea profesorilor turci, în care fostul director Vasile Botnari este unicul acuzat, a avut loc la 12 februarie NM a aflat că la ședință, procurorul Victor Plugaru a insistat ca dosarul să fie examinat „conform unei proceduri secrete”.

Plugaru a precizat pentru NM că investigația a fost „o informație secretă”, de aceea și dosarul este examinat „în regim secret”. Plugaru nu a răspuns la întrebarea reporterului NM, când va avea loc următoarea ședință, dar a menționat că și în instanță va fi imposibil de obținut această informație.

Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a comunicat pentru NM că dosarele pot fi examinate într-un asemenea regim dacă este vorba despre „un secret de stat”. Totodată, Gribincea a subliniat că „în acest dosar, demult toți le știu pe toate”.

De menționat că la interviul susținut înainte de numirea sa în funcția de procuror general, Alexandru Stoianoglo a declarat că este împotrivă ca dosarele care au stârnit o rezonanță socială să fie examinate în regim închis.

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a comunicat pentru NM că „într-adevăr, este împotrivă ca dosarele de rezonanță socială să fie examinate în regim închis”.

Însă a subliniat că decizia definitivă referitoare la regimul în care vor fi organizate audierile o ia instanța de judecată. La fel, Stoianoglo a spus că în dosarul despre expulzarea profesorilor turci este o informație „protejată de stat”. Procurorul general a precizat că aceasta se referă la „chestiuni ce țin de combaterea terorismului și activitatea departamentelor speciale care nu este reflectată”, inclusiv a persoanelor care au lucrat sub acoperire.

El a menționat că în dosar este vorba nu numai „despre destinele acestor persoane”, dar și despre „volumul dovezilor” care trebuie prezentate în instanță.

***

Reamintim că în luna septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost extrădați din Moldova în Turcia. Ulterior, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit că acest lucru s-a făcut cu încălcarea drepturilor acestor pedagogi. În Turcia, colaboratorii liceelor au fost învinuiți de legături cu Fethullah Gülen, pe care autoritățile turce îl consideră organizatorul loviturii de stat din această țară, din vara anului 2016. Toți au fost condamnați la privațiune de libertate de la șase până la 12 ani.

În luna septembrie 2019, Procuratura Chișinău a deschis un dosar penal pentru expulzarea ilegală a profesorilor. Pe lângă Botnari, în acesta erau vizați doi foști vicedirectori ai SIS, precum și directorul Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi. La 5 februarie, Stoianoglo a comunicat că dosarul a fost transmis în judecată, iar unicul acuzat în acest caz este Vasile Botnari. Olga Poalelungi a revenit deja la muncă la Birou.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: