Facebook/Victor Chironda

FOTO/VIDEO Clădirea care urma să devină Centrul cultural „Eugen Doga” a fost cuprinsă de flăcări

O clădire abandonată din centrul capitalei, care anterior a fost sediu de procuratură și urma să devină centru cultural în numele compozitorului Eugen Doga, a fost cuprinsă de flăcări. Pentru NM, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au declarat că stabilesc circumstanțele cazului și că incendiul a fost lichidat fără a fi înregistrate victime. 

Contactată de NM, ofițerul de presă al IGSU Liliana Pușcașu a menționat că arderea a fost înregistrată într-o casă părăsită și că a fost lichidată fără a se înregistra victime.

Potrivit reprezentantei Inspectoratului, a ars gunoiul din clădire. În continuare, a adăugat Pușcașu, se stabilesc circumstanțele incidentului.

Potrivit fostului viceprimar al capitalei Victor Chironda, candidatul susținut de Platforma Demnitate și Adevăr la alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului, autoritățile municipiului intenționează să transforme clădirea vizată într-un centru cultural în numele maestrului Eugen Doga.

„De trei ani Ivan Ceban face Centrul Cultural „Eugen Doga” în această clădire din strada Micle. Și în trei ani nu a reușit nici măcar să conserveze clădirea, să securizeze ușile și ferestrele. De ani buni casa și curtea e acaparată de oameni fără adăpost, plină de gunoi și mizerie. Iar de azi e și arsă. După ce pompierii vor stinge incendiul, apa va afecta și ce a mai rămas din clădire”, a scris Chironda, pe rețelele de socializare.

realitatea.md
realitatea.md

TV8.md a scris anterior că din cauza procedurilor birocratice, procesul de reabilitare a clădirii, început în toamna anului 2021, încă mai durează. „De doi ani, clădirea, cu statut de monument național, continuă să fie a nimănui, chiar dacă primăria Chișinău susține că are acte ce-i oferă dreptul de proprietate. Pe de altă parte, Ministerul Culturii afirmă că această clădire aparține statului Republica Moldova și nu vreunei instituții anume”, au menționat jurnaliștii, într-o investigație.

Potrivit sursei, cât încă disputa nu a luat sfârșit, imobilul a devenit un loc unde se adună oamenii străzii, unde se întâmplă lucruri deloc legale și periculoase. Clădirea, cândva sediul procuraturii, are vecini faimoși – Teatrul Republican „Luceafărul”, iar la câțiva pași distanță se află Ministerul de Interne, au precizat jurnaliștii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Un offshore, apropiat în trecut de Plahotniuc, încearcă să preia cel mai mare producător de țigări din Moldova? Investigație Rise

Un offshore din Cipru, asociat în trecut cu afacerile oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, încearcă să preia controlul asupra fabricii Tutun-CTC, cel mai mare producător de țigări din Republica Moldova, potrivit unei investigații RISE Moldova.

Compania Investway Holding LTD a dat în judecată actualul proprietar al fabricii, omul de afaceri Franck Arif, solicitând recunoașterea unui contract de împrumut de 7 milioane de euro și gajarea a 75% din capitalul social al firmei Le Bridge-CTC SRL, care deține pachetul majoritar la Tutun-CTC.

Litigiul, catalogat ca fiind de „complexitate ridicată”, a fost amânat deoarece părțile negociază o tranzacție de împăcare, potrivit Lorinei Ciubotaru, judecătoarea care examinează cazul.

Potrivit RISE Moldova, Investway Holding LTD a fost fondată în Cipru de ucraineanul Viktor Iakovlev, un om de afaceri activ în Moldova, cu legături în domeniul transporturilor, agriculturii și comerțului cu tutun. În trecut, Investway era controlată de firma Graysino Trading Co LTD, implicată în tranzacții imobiliare legate de Plahotniuc, inclusiv la achiziția unor vile în România, Franța și Moldova.

În 2019, Franck Arif a luat un împrumut de la Investway, garantând cu 75% din Le Bridge-CTC. El a explicat pentru RISE Moldova ce stă în spatele litigiului. „În 2019, noi am avut o investiţie foarte mare într-o fabrică de îngheţată în Irak şi am avut nevoie de fonduri pentru ea. Ei (Investway Holding LTD – n.r.) au propus bani la o dobândă foarte mică. Şi ei au cerut o garanţie, că voi întoarce banii. Aşa că noi am făcut un contract (care prevede) că, dacă eu nu întorc banii, să dau un fel de gaj, 75% din Tutun-CTC”, susține proprietarul Le Bridge şi Tutun-CTC. 

Totodată, Arif menționează că banii au fost primiţi legal, contractul de împrumut fiind notificat Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Însă BNM nu confirmă existenţa unui credit acordat de Investway Holding firmelor lui Franck Arif.

***

Amintim că, în luna ianuarie 2019, 90,81% din acțiunile S.A. „Tutun-CTC” au fost privatizate de Î.C.S. „LE BRIDGE CORPORATION LIMITED” S.R.L. Agenția Proprietății Publice anunța atunci că întreprinderea de stat a fost vândută cu de 167 761 000 de lei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: