(FOTO) „De azi am voie să postez glume până la 8 dimineața”. Secretarul de stat al Ministerului Energiei, despre noua sa funcție
Full Article 3 minutes read

(FOTO) „De azi am voie să postez glume până la 8 dimineața”. Secretarul de stat al Ministerului Energiei, despre noua sa funcție

În cadrul ședinței din 15 martie, guvernul a aprobat numirea a trei secretari de stat la Ministerul Energiei: Constantin Borosan, Carolina Novac și Cristina Pereteatcu. Ultima a comentat evenimentul pe pagina sa de Facebook, printr-o glumă. Mai în glumă, mai în serios, și purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a comentat mesajul.

(FOTO) „De azi am voie să postez glume până la 8 dimineața”. Secretarul de stat al Ministerului Energiei, despre noua sa funcție

Facebook.com

Câteva clipe mai târziu, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a corectat-o.

(FOTO) „De azi am voie să postez glume până la 8 dimineața”. Secretarul de stat al Ministerului Energiei, despre noua sa funcție

Totodată, și ministrul Energiei Victor Parlicov a anunțat pe 15 martie că va avea trei secretari de stat.

Este vorba despre Constantin Borosan, care a gestionat între octombrie 2021 până în prezent componenta energetică de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, din funcția similară de secretar de stat. El urmează să fie responsabil de piața de gaze și cea de energie electrică.

Carolina Novac, fosta consilieră a primului-ministru din ultimul an, va fi secretarul de stat responsabil de decarbonizare (ce include promovarea energiei regenerabile și a eficienței energetice). Carolina Novac a activat în instituții de profil energetic din Belgia și Marea Britanie.

Atât Constantin Borosan, cât și Carolina Novac au fost implicați în gestionarea crizei energetice din ultimul an.

Iar al treilea secretar de stat la Ministerul Energiei a fost numită Cristina Pereteatcu, ea urmând să fie responsabilă de relațiile internaționale și digitalizare. Cristina Peteteatcu are o bogată experiență în promovarea drepturilor omului, activând un timp la Berlin. Are studii în limbi străine, studii juridice și management.

Amintim că, o dată cu numirea noului Guvern, în frunte cu Dorin Recean, din ministerul Infrastructurii  au fost create două ministere: Ministerul Energiei și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Ministerul Energiei a preluat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale domeniul securitate și eficiență energetică, devenind succesor de drepturi și obligații conexe.

Printre prioritățile Ministerului Energiei pe termen mediu se numără prevenirea și atenuarea potențialelor crize energetice, prin asigurarea achiziției și a stocurilor strategice de gaze naturale și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică.

De asemenea, se urmărește creșterea securității energetice prin întărirea sistemului electroenergetic și a gradului de interconectare cu România, crearea Fondului pentru eficiență energetică, dar și facilitarea investițiilor în tehnologii de stocare a energiei și în unități de echilibrare.

O prioritate rămâne dezvoltarea pieței concurențiale de energie electrică și pregătirea integrării pe piața internă a Uniunii Europene.

Ministerul va avea 60 de angajați în 7 direcții și 6 servicii, iar cei trei secretari de stat vor fi responsabili de securitatea energetică, energia sustenabilă, planificarea strategică, digitalizarea și tranziția energetică. În același timp, secretarul general al ministerului va gestiona relația cu funcționarii publici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: