(FOTO) Depuneri de flori la Chișinău de „Mica Unire”. Grosu a fost însoțit de secretarul de stat și ambasadorul României
Full Article 3 minutes read

(FOTO) Depuneri de flori la Chișinău de „Mica Unire”. Grosu a fost însoțit de secretarul de stat și ambasadorul României

Președintele Parlamentului Igor Grosu a depus flori la statuia domnitorului Al. I Cuza din Chișinău, cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. Acesta a fost însoțit de către ambasadorul României în Republica Moldova Cristian-Leon Țurcanu și secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Rep. Moldova, Adrian Dupu.

”Este o dată specială, un moment istoric de o mare însemnătate pentru absolut toți românii și am dorit să marcăm acest eveniment împreună. Acest eveniment îl marcăm de fiecare dată cu mari emoții oriunde ne-am afla, pentru că 24 ianuarie este una din principalele pietre de temelie ale României moderne”, a spus Cristian Leon Țurcanu, citat de Radio Chișinău.

Diplomatul a declarat totodată că România va continua să susțină consecvent Rep. Moldova pe drumul său european, dar și pentru depășirea crizelor.

”Cele mai importante proiecte ale României și ale Bucureștiului se fac împreună cu Rep. Moldova și pentru cetățenii din Rep. Moldova. În acest an, 2023, dorim să continuăm tot ce s-a început anul trecut și în anii anteriori. Vom persevera și vom fi foarte consecvenți în susținerea Rep. Moldova în parcursul său european și vom lucra să depășim împreună toate crizele care ne afectează pe noi toți. Avem proiecte comune aproape în toate domeniile”, a spus ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.

(FOTO) Depuneri de flori la Chișinău de „Mica Unire”. Grosu a fost însoțit de secretarul de stat și ambasadorul României

Adrian Dupu, Igor Grosu, Cristian Leon Țurcanu

La 24 ianuarie 1859 liderii politici au dat dovadă de curaj și au luat o decizie corectă, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

”A fost un eveniment cu o încărcătură istorică puternică, un exemplu care ne determină să ne gândim la rece la acele decizii curajoase ale înaintașilor noștri și să fim gata pentru orice decizie atunci când timpul o va cere”.

Întrebat să se expună vizavi de șansele ca istoria să se repete șeful Legislativului de la Chișinău a declarat că istoria o facem noi. „Istoria este bună pentru cei care  iau aminte de ceea ce a fost. Acest exemplu ne-a arătat că la acel timp, într-o conjunctură și politică și geo-politică a fost luată o decizie curajoasă și corectă, după mine”,  a menționat Igor Grosu.

La 24 ianuarie 1862 a avut loc deschiderea, la București, a primului Parlament unic al României. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a proclamat, în fața Adunărilor Moldovei și Munteniei, unirea definitivă a Principatelor. Evenimentul este cunoscut în istoria românilor drept „Mica Unire”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: