FOTO „Toate lucrurile care le-am făcut au început cu ploaie”. Se vor primari de Chișinău, Bălți sau Cahul și s-au lansat în campania electorală
Full Article 5 minutes read

FOTO „Toate lucrurile care le-am făcut au început cu ploaie”. Se vor primari de Chișinău, Bălți sau Cahul și s-au lansat în campania electorală

Se vor primari de Chișinău, Bălți și Cahul. Pe 8 octombrie, câțiva pretendenți la fotoliul de primar s-au lansat în campania electorală. Cineva a spus că toate lucrurile în viață le-a început cu ploaie și că alegerile din Chișinău au un rol aparte. Altcineva a declarat că „din Bălți se va începe eliberarea” și că Moldova merită altă guvernare. Iar unui pretendent la fotoliul de primar, alegerile din capitală din acest an îi amintesc de povestea biblică cu David și Goliat. 

Partidul Social Democrat European (PSDE) și-a lansat candidatul și echipa pentru consiliul municipal în alegerile locale pentru Chișinău. Liderul partidului Ion Sula a declarat că „alegerile din 5 noiembrie 2023 au un rol important în viața Republicii Moldova, iar alegerile din Chișinău au un rol aparte, pentru că Chișinăul este inima țării”.

Vreau să vă recunosc un lucru: toate lucrurile în viață care le-am făcut au început cu ploaie. Ziua căsătoriei a fost cu ploaie, am început activitatea la Primărie într-o zi cu ploaie, mi-am început activitatea în sectorul Buiucani într-o zi cu ploaie/ninsoare. (…) Și după cum se vede astăzi la fel e ploaie”, a comunicat fostul pretor al sectorului Buiucani Vadim Brînzaniuc, candidatul PSDE la alegerile din Chișinău.

„Prioritatea zero” a lui Brînzaniuc, va fi lupta cu ambuteiajele. Acesta a spus că dacă va ajunge primar, va construi 3 poduri și 4 șosele urbane. Brînzaniuc a mai promis că va construi și locuri de parcare, inclusiv multietajate. La fel, el a menționat că-și va propune să lanseze un program municipal de reabilitare a fondului locativ. Candidatul PSDE a promis să construiască și un stadion de fotbal, în zona Circului.

FOTO „Toate lucrurile care le-am făcut au început cu ploaie”. Se vor primari de Chișinău, Bălți sau Cahul și s-au lansat în campania electorală

Facebook/Vadim Brînzaniuc

Tot pe 8 octombrie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și-a lansat candidatul și echipa în alegerile locale pentru municipiul Bălți. Socialiștii și-au început evenimentul cu un marș pe străzile din Bălți, scandând: „Bălțiul este orașul nostru, Moroșan este primarul nostru” și „victorie”.

Pe 5 noiembrie noi vom întoarce orașul bălțenilor”, a menționat candidatul PSRM la funcția de primar al municipiului Bălți Maxim Moroșan.

„De aici o să începem eliberarea Republicii Moldova. (…) Dictatori, oameni care nu au ce căuta în fruntea țării. Moldova merită altă guvernare”, a comunicat la rândul său secretarul executiv al partidului Igor Dodon, care va fi cap de listă al PSRM pentru Consiliul Municipal Chișinău. „Ați văzut câți candidați au apărut la nord? Pseudo-patrioți de stânga. (…) Toți se tem de Maxim. Se tem de socialiști. Știu că socialiștii vor lua Bălțiul. Sunt sigur că-l vor lua”, a mai spus Dodon.

Ulterior, PSRM a publicat „principalele direcții ale programului” candidatului socialiștilor la funcția de primar al municipiului Bălți. Se menționează că Moroșan își propune să asigure localitatea cu „cantine sociale, magazine sociale, farmacii sociale cu medicamente accesibile, transport cu tarif redus în fiecare cartier, sprijin pentru familii, asistență pentru familii cu mulți copii și cu venituri mici, renovarea capitală și condiții confortabile în grădinițe și școli”.

La fel Moroșan promite să dezvolte infrastructura în municipiul Bălți, prin crearea unor „curți confortabile pentru persoanele în vârstă și copii, locuri de parcare, inclusiv transport public confortabil”.

FOTO „Toate lucrurile care le-am făcut au început cu ploaie”. Se vor primari de Chișinău, Bălți sau Cahul și s-au lansat în campania electorală

socialistii.md

Și Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a organizat pe 8 octombrie un eveniment în care s-a lansat în campania electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie. Candidatul Platformei la funcția de primar al municipiului Chișinău Victor Chironda a scris pe rețelele de socializare că alegerile din capitală din acest an îi amintesc de povestea biblică cu David și Goliat.

Am decis să candidez la Primăria Chișinău ca un David, aparent fără șanse. Alături de echipa Platforma DA am ales să mă lupt cu Ceban. Acest Goliat atotputernic, pe care toată lumea deja îl dă câștigător și care încearcă să ne convingă că el e pro-european. Însă Goliat de la Chișinău este ca o matrioșkă uriașă. Pe măsură ce o desfaci, apar chipuri cioplite, tranzacții oculte, planuri ascunse, jocuri de culise, interese opuse drumului nostru european. În aceste alegeri, trebuie să îi scoatem lui Goliat masca de pro-european”, a adăugat Chironda.

FOTO „Toate lucrurile care le-am făcut au început cu ploaie”. Se vor primari de Chișinău, Bălți sau Cahul și s-au lansat în campania electorală

Facebook/Victor Chironda

Și Congresul Civic a desfășurat un eveniment cu privire la alegerile din 5 noiembrie. Partidul a menționat pe rețelele de socializare că „a intrat oficial în bătălia electorală”. Congresul Civic a anunțat oficial că Mark Tkaciuk este înaintat în calitate de candidat al partidului pentru funcția de primar al municipiul Bălți, în alegerile din noiembrie. La fel, partidul a declarat că Tkaciuk este primul pe lista consilierilor municipali din acest oraș.

La fel, Congresul Civic a anunțat că Iurie Muntean va fi candidatul partidului la funcția de primar al municipiului Cahul și primul pe lista consilierilor municipali din oraș.

FOTO „Toate lucrurile care le-am făcut au început cu ploaie”. Se vor primari de Chișinău, Bălți sau Cahul și s-au lansat în campania electorală

Telegram/Congresul Civic – Гражданский конгресс

Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Pe 6 octombrie începe campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a anunțat ce le este interzis candidaților în campania electorală. Acestora li se interzice să participe la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public național, inclusiv să organizeze concerte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: