(FOTO/VIDEO) „Eu sunt unicul candidat cu adevărat independent”. Năstase, Usatîi și Deliu au creat grupurile de inițiativă pentru prezidențiale
Full Article 3 minutes read

(FOTO/VIDEO) „Eu sunt unicul candidat cu adevărat independent”. Năstase, Usatîi și Deliu au creat grupurile de inițiativă pentru prezidențiale

Primii pretendenți la funcția de președinte al Republicii Moldova au depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC), pentru a înregistra grupul de inițiativă. Ulterior, aceștia vor putea colecta semnăturile în susținerea fiecărui candidat, necesare pentru înscrierea în cursă. Este vorba despre liderul Platformei DA Andrei Năstase, președintele formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi și fostul președinte al PLDM Tudor Deliu.

Primul care a venit pe 1 septembrie la CEC pentru a înregistra grupul de inițiativă a fost fostul președinte al PLDM, Tudor Deliu.

„Am depus actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă. Nu poate un om normal să nu aibă emoții, atunci când se avântă într-un proces atât de importat, atât pentru el, cât și pentru Republica Moldova. Este Măria Sa alegătorul, care va decide cui îi oferă susținerea. Dar ca cetățean al RM, consider că am dreptul să candidez la această funcție”, a declarat Deliu.

Posted by Partidul Liberal Democrat din Moldova on Tuesday, 1 September 2020

Și liderul formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi a depus astăzi actele la CEC.

„Am emoții deoarece sunt primele alegeri prezidențiale din viața mea. În 2014, cum a confirmat și CEDO am fost scos ilegal din cursă. În 2016 au schimbat legea și nu am putut candida. Vor fi primele alegeri cu participarea mea. Sunt sigur că nimeni nu-și va mai permite să repete ceea ce a făcut în 2014 și 2016”, a declarat Usatîi.

Renato Usatîi a acuzat PSRM că ar fi răspândit informații false despre el și că ar fi auzit că nu este exclus să se încerce, din nou, să fie scos din cursa electorală. Primarul de Bălți a dat asigurări că nu va permite ca acest lucru să se întâmple.

„Noi nu mai permitem nimănui să-și bată joc de partidul nostru și de cetățeni. dacă cineva își va permite vreun abuz în adresa noastră, o va primi foarte dur”, a declarat Usatîi.

Online. Declarații după depunerea la CEC a actelor pentru înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului Partidului Nostru la alegerile prezidențiale

Online. Declarații după depunerea la CEC a actelor pentru înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului Partidului Nostru la alegerile prezidențialeОнлайн. Заявление для прессы после подачи документов в ЦИК для регистрации меня в качестве кандидата в президенты Республики Молдова и инициативной группы по сбору подписей для поддержки моей кандидатуры.

Posted by Усатый Ренато-Renato Usatii on Tuesday, 1 September 2020

Iar liderul Platformei DA Andrei Năstase a susținut o conferință de presă în fața sediului Institutului Muncii, unde Consiliul politic al formațiunii l-a desemnat oficial drept candidat la funcția de președinte al țării. La eveniment a participat o mare parte dintre membrii formațiunii pe care o conduce, inclusiv deputați.

„Blocul ACUM există. Blocul ACUM sunt oamenii Moldovei, sunteți voi toți, cei care v-ați săturat să așteptați schimbarea și ați decis ca în această toamnă să o faceți prin votul vostru responsabil. (…) Eu sunt unicul candidat cu adevărat independent și liber. Sunt candidatul oamenilor. Nu răspund la butoanele de comandă venite din interiorul și din exteriorul țării”, a declarat Năstase.

Briefing de presă al Platformei DA privind crearea și înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea lui Andrei Năstase în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova

Briefing de presă al Platformei DA privind crearea și înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea lui Andrei Năstase în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova

Posted by Platforma DA on Monday, 31 August 2020

Listele de subscripție cu semnături reprezintă una dintre condițiile pentru înregistrarea pretendenților la fotoliul de șef al statului. Mai exact, potrivit Codului Electoral, este nevoie de „semnăturile a cel puţin 15 000 și nu mai mult de 25 000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova”.

„Se consideră conforme unităţile administrativ-teritoriale în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături”, mai spune legea.

Potrivit noului regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală, președinte al grupului de inițiativă poate fi ales însuși candidatul la prezidențiale. Instituția va decide înregistrarea grupului în cel mult trei zile de la recepționarea documentelor necesare în acest sens.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: