Franța acuză familia lui Lukașenko de organizarea traficului de ființe umane
Full Article 2 minutes read

Franța acuză familia lui Lukașenko de organizarea traficului de ființe umane

Franța a acuzat familia președintelui belarus Alexandr Lukașenko de trafic de ființe umane. Mai exact, rudele acestuia ar organiza venirea migranților din Africa la frontiera Uniunii Europene, informează Deutsche Welle.

Acuzația a fost lansată, miercuri, de secretarul francez pentru afaceri europene din cadrul Ministerului de Externe de la Paris, Clement Beaune. Potrivit oficialului, scopul lui Lukașenko ar fi destabilizarea situației din UE. Mai exact, liderul de la Minsk ar încerca să atragă UE într-o capcană, arătând că Bruxelles-ul își încalcă propriile principii, consideră Beaune. MAE-ul francez pledează pentru „decizii ferme și umane” pentru soluționarea situației de la frontiera dintre Polonia și Belarus.

„Traficul de fiinţe umane este organizat chiar de familia Lukaşenko în mod direct, cu ţări terţe, în orice caz cu zboruri comerciale şi tururi organizate. (…) Se organizează abil prin Turcia şi prin Dubai”, a adăugat oficialul francez în faţa Comisiei pentru afaceri europene din Senat, evocând că migranţi au fost de asemenea transportaţi „din Irak”, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Minskul nu a reacționat deocamdată la aceste acuzații.

Criza migranților de la frontiera Belarusului cu UE

În luna mai, Lukașenko a declarat că Minskul „nu va mai opri refugiații” care se îndreaptă spre țările UE. După această declarație, a crescut subit fluxul de migranți ilegali, mai întîi spre Lituania, apoi spre Polonia. În rezultatul conflictelor care au izbucnit la frontiera dintre Belarus și Polonia au murit deja câțiva migranți.

Bruxelles-ul a acuzat Minskul că ar provoca intenționat criza, drept răspuns la sancțiunile impuse față de regimul Lukașenko. În luna septembrie, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că UE este pregătită „să reziste atacului hibrid” în care autoritățile de la Minsk ar atrage  migranții. UE pregătește al cincilea pachet de sancțiuni față de regimul Lukașenko.

Varşovia intenţionează să construiască un zid la frontieră şi a instituit starea de urgenţă în zonă, unde forţele de ordine poloneze resping migranţii înapoi în Belarus.

Lituania a lansat la rândul său construcţia unui gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei sale cu Belarus.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: