După Voronin, Guțul s-a întâlnit și cu Dodon: „Protejarea Găgăuziei – prima sarcină în jurul căreia opoziția s-ar putea uni”
Full Article 3 minutes read

După Voronin, Guțul s-a întâlnit și cu Dodon: „Protejarea Găgăuziei – prima sarcină în jurul căreia opoziția s-ar putea uni”

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, s-a întâlnit vineri, 29 martie, cu fostul președinte socialist al Republicii Moldova, Igor Dodon. Anunțul a fost făcut atât de guvernatoarea de la Comrat, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, cât și de actualul lider al socialiștilor. Guțul și Dodon susțin că au discutat despre situația din autonomie și „atacurile” guvernării asupra conducerii Găgăuziei. Întrevederea vine la două săptămâni după ce Evghenia Guțul s-a întâlnit, pentru prima dată, cu fostul președinte al țării Vladimir Voronin, care este în prezent liderul comuniștilor și deputat în Parlament.

„Am vorbit despre presiunea tot mai mare pe care Maia Sandu și partidul de guvernământ o pun asupra opoziției și Găgăuziei. (…) Am subliniat că necesitatea protejării cetățenilor Găgăuziei de atacurile regimului Sandu ar putea fi prima sarcină în jurul căreia partidele politice de opoziție, aflate în funcțiile de stat ale Republicii Moldova, s-ar putea uni. (…) Echipa noastră este deschisă cooperării cu toate forțele politice care sprijină necesitatea implementării depline a legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei”, anunță bașcana Evghenia Guțul.

Despre întrevederea cu Evghenia Guțul a anunțat și actualul președinte al Partidului Socialiștilor, fostul șef al statului Igor Dodon. La fel ca și bașcana autonomiei, el a acuzat guvernarea de la Chișinău că ar pune presiune pe opoziție și pe conducerea Găgăuziei, atât din punct de vedere politic, cât și economic. Dodon a criticat, la rândul său, „relațiile tensionate dintre Chișinău și autonomie”.

„Relațiile tensionate dintre autoritățile centrale și conducerea autonomiei din ultimii 3 ani generează o îngrijorare majoră. După venirea la putere a actualului președinte al țării și a partidului său, dialogul, atât cu fostul șef al Comitetului Executiv al Găgăuziei, cât și cu cel actual, a fost practic blocat. (…) Consider inacceptabilă presiunea conducerii moldovenești asupra autonomiei atât din punct de vedere politic, cât și economic. Găgăuzia a primit drepturi constituționale și legislative, pe care autoritățile centrale ale republicii trebuie să le respecte”, a scris Igor Dodon pe rețelele de socializare.

NM a solicitat un comentariu din partea PAS, însă până în momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns la solicitarea expediată.

După Voronin, Guțul s-a întâlnit și cu Dodon: „Protejarea Găgăuziei - prima sarcină în jurul căreia opoziția s-ar putea uni”

Evghenia Guțul/Facebook

După Voronin, Guțul s-a întâlnit și cu Dodon: „Protejarea Găgăuziei - prima sarcină în jurul căreia opoziția s-ar putea uni”

Evghenia Guțul

***

Amintim că Guțul a anunțat, pe 13 martie, că intenționează să se întâlnească cu liderul PCRM Vladimir Voronin, cu secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Igor Dodon, cu Ilan Șor, condamnat la 15 ani de detenție în dosarul „Frauda bancară”, dar și cu conducerea Partidului „Renaștere”, controlat de oligarhul fugar. Ea a spus atunci că intenționează să discute cu persoanele vizate despre „cooperarea comună”.

La doar două zile de la anunțul făcut, adică pe 15 martie, Guțul și Voronin au anunțat că au avut o întrevedere. Guvernatoarea spunea atunci că politicianul „a asigurat-o” că deputații comuniști nu vor susține niciun proiect de lege care va prevedea „reducerea drepturilor și competențelor” autonomiei găgăuze.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: