Fundația Soros Moldova a lansat în 2023 mai multe inițiative de suport pentru Ministerul Energiei Republicii Moldova: stagii plătite pentru tineri în cadrul ministerului, îmbunătățirea guvernanței întreprinderilor de stat în domeniul energiei, studierea problemei gestionării rețelelor de gaze care aparțin administrațiilor locale, asociațiilor și persoanelor fizice. În afară de aceasta, Fundația oferă suport pentru activități de comunicare publică a Ministerului Energiei.
Ministerul Energiei a fost creat, ca entitate separată, în cadrul Cabinetului Recean, după o pauză de 18 ani, în circumstanțe extrem de dificile pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Criza energetică, declanșată de acțiunile ostile ale Rusiei, iar după aceasta, și urmările războiului agresiv al Rusiei în Ucraina, au făcut cei care locuiesc în Moldova să ajungă într-o situație economică dificilă din cauza prețurilor mari la energie. Urmările acestei crize au afectat mai ales persoanele care deja se aflau într-o situație socială și economică dificilă.
Fundația Soros Moldova, care de peste 31 de ani susține societatea moldovenească, a decis să contribuie la reziliența socială și economică a țării. «Scopul nostru este să susținem autoritățile în efortul lor de asigurare a securității energetice a țării, pentru ca, în rezultat, toți cei care locuiesc în Moldova să aibă acces la energie, mediul să fie protejat, iar resursele publice să fie administrate transparent și eficient», a spus Petru Culeac, Directorul Executiv al Fundației Soros Moldova.
În acest context, vineri au avut loc mai multe ședințe de lansare a activităților proiectului operațional «Suport pentru Ministerul Energiei privind asigurarea rezilienței energetice în Republica Moldova». Astfel, Centrul analitic Expert Grup urmează să elaboreze codul de guvernanță corporativă pentru 7 întreprinderi din sectorul energetic cu capital de stat, precum și setul de regulamente și acte ce vor permite implementarea principiilor de guvernare corporativă, inclusiv indicatori de performanță pentru manageri și instruirea acestora.
Prezent la discuții, directorul Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, subliniat că implementarea codului de guvernare corporativă va permite creșterea performanțelor întreprinderilor și funcționarea lor pe proceduri și nu pe factorul uman.
În prezent, Green City Lab, partenerul Fundației Soros Moldova, selectează șapte tineri cercetători care vor activa în subdiviziunile Ministerului timp de șase luni. Ei vor elabora câte un studiu de politică publică, în acest timp, ei vor fi remunerați și vor fi ghidați de către specialiștii Ministerului.
Prioritatea Ministerului Energiei, în cooperarea cu Fundația Soros Moldova, este să îmbunătățească guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat din sectorul energetic și să atragă angajați talentați la minister. «Vrem să convingem tinerii care vor participa la programul de stagii să rămână la minister. Noi, de fapt, acum, construim Ministerul Energiei», a declarat Victor Parlicov, Ministrul Energiei. Directoarea executivă a Green City Lab, Veronica Herța, a menționat că deja este un progres remarcabil în procesul de selectare al stagiarilor.
În scurt timp, va începe elaborarea unui studiu care va cerceta problema gestiunii rețelelor de gaze care aparțin administrațiilor publice locale, asociațiilor și persoanelor fizice. «Noi considerăm că autoritățile trebuie să vină cu o soluție care să respecte drepturile de proprietate și să asigure buna funcționare și securitatea rețelelor de gaze», a menționat Petru Culeac, Directorul Executiv al Fundației.
De asemenea, Fundația va oferi asistență Ministerului Energiei în activități de comunicare publică, în contextul războiului hibrid al Rusiei împotriva Republicii Moldova, în care dezinformarea și diversiunile informaționale pe tema energiei fac parte din instrumentarul zilnic de intoxicare a opiniei publice și destabilizare a societății.