Furtună: Doar 9 dintre cei 60 de lucrători medicali infectați s-au molipsit direct de la pacienți
Full Article 2 minutes read

Furtună: Doar 9 dintre cei 60 de lucrători medicali infectați s-au molipsit direct de la pacienți

60 de angajați ai sistemului medical sunt infectați cu COVID-19. Datele au fost prezentate de directorului Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, care a precizat că printre aceștia sunt atât angajați ai sistemului public, cât și a celui privat.

„Vorbim și de medici, paramedici, asistenți medicali, felceri, infirmiere, brancardieri și șoferi. Tot spectrul de angajați”, a menționat Nicolae Furtună, în cadrul briefingului matinal din 30 martie.

„Lucrătorii medicali sunt un segment specific, iar riscul de infectare a lor este de câteva ori mai mare decât a altor categorii de persoane. Ei nu numai că sunt parte a societății și se deplasează zilnic la serviciu, dar contactează în prima linie cu pacienții infectați sau posibil infectați. Asta se întâmplă în toată lumea, iar lucrătorii medicali devin ținta numărul unu. Din numărul total de cazuri, în  60 de cazuri avem persoane cu apartenență la o instituție medicală sau cu specialitate medicală care activează în alte domenii. Reiese că circa 23% dintre pacienți sunt lucrători medicali. Ca profil, avem prezenți din toate domeniile de sănătate și din instituții private și de stat”, a explicat șeful ANSP.

Legat de calea posibilă de contractare a virusului:

În 9 cazuri este vorba despre 4 medici, 3 asistenți medicali și 2 infermiere care s-au infectat direct după oferirea asistenței medicale pacienților infectați.

4 cazuri s-au molipsit pe cale habituală sau domestică. Angajatul medical infectat a transmis infecția acasă altor membri ai familiei.

În 21 de cazuri nu a putut fi stabilită exact calea de transmitere.

Iar în 26 de cazuri sunt transmise prin calea comunitară, adică din stradă sau prin contact întâmplător cu alte persoane infectate.

Din 263 de persoane infectate în țară, 13 s-au recuperat, iar două au decedat, inclusiv un doctor de 79 de ani care lucra la ambulanță. La nivel mondial sunt 33,9 mii de decese. Cele mai multe sunt în Italia, Spania și China.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: