Prim-ministrul Natalia Gavrilița a enumerat consecințele pentru cele 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova, vizate de sancțiunile americane adoptate în luna octombrie. Șefa Executivului a menționat inclusiv decizia privind revenirea Aeroportului în gestiunea statului, dar și reducerea numărului de proteste în capitală.
„Noi vedem deja finalitate pe anumite subiecte. În primul rând, companii de juriști, internaționale, cu reputație, nu mai lucrează pentru acești fugari. În al doilea rând, nu se fac tranzacții financiare: acele „elemente” plătite, despre care a vorbit și mass media nu mai sunt atât de active pe străzile Chișinăului. Deși nu este direct legat de sancționare, am văzut și decizia judecății legată de întoarcerea Aeroportului. Avem și anumite știri despre bunuri confiscate, dar deocamdată nu vom da detalii. Vedem foarte clar că aceste sancțiuni vor duce la consecințe și mai importante, odată cu transpunerea legislației de sancționare în legislația R. Moldova”, a enumerat Gavrilița.
La rândul său, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a adăugat că, imediat după adoptarea deciziei SUA, prin decizia CSE s-au impus măsuri de precauție, provizorii, care sunt implementate și astăzi. Măsurile de durată vor fi luate prin legea Magnitsky Moldova.
Amintim că Guvernul a prezentat pe 9 decembrie Legea Magnitsky Moldova. Aceasta prevede alinierea legislației Republicii Moldova la sancțiunile internaționale. Proiectul de lege va fi suspus consultărilor publice. Printre prevederi se numără interdicția privind furnizarea unor servicii financiare către aceste persoane, inclusiv deschiderea unor conturi bancare, transferuri bănești, oferirea creditelor. Legea mai prevede că posturile TV care vor promova imaginea persoanelor sancționate ar putea rămâne fără licență de emisie.
Tot pe 9 decembrie, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au fost incluși în lista sancțiunilor de către Guvernul Marii Britanii. Potrivit deciziei autorităților de la Londra, toate bunurile deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Regatului Unit, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. Cetățenilor britanici li se va interzice orice tranzacție economică cu oricare dintre persoanele sancționate, cărora li se va interzice de acum înainte intrarea în Regatul Unit.
Decizia Londrei vine după ce, în data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Lista completă AICI.
În ședința din 31 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat un șir de deciziicare vin să transpună efectul sancțiunilor impuse de către Biroul pentru controlul activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA. Potrivit acestora, activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru campaniile persistente de influențare malignă și acte de corupție, va fi strict monitorizată și în Republica Moldova.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!