Germania crește suportul pentru Republica Moldova cu €7 milioane: „Ne dorim să vă fim alături”
Full Article 3 minutes read

Germania crește suportul pentru Republica Moldova cu €7 milioane: „Ne dorim să vă fim alături”

Germania va amplifica suportul acordat Republicii Moldova în procesul de dezvoltare, comunică reprezentanții Guvernului moldovean. Cei din urmă spun că Germania a anunțat creșterea suportului pentru Republica Moldova cu 7 milioane de euro. 

Premierul Natalia Gavrilița a avut o discuție cu ministra germană pentru Dezvoltare Svenja Schulze. În cadrul întrevederii, oficialul german a anunțat despre creșterea suportului pentru Republica Moldova cu 7 milioane de euro.

Reprezentanții Guvernului Moldovei precizează că la întâlnire, în special, a fost abordat subiectul asistenței pentru întreprinderi și investiții (Fondul FACEM), domeniul energetic, învățământul dual și dezvoltarea comunităților.

Totodată, Gavrilița a informat oficialul german că Guvernul țării noastre „a reușit să gestioneze crizele multiple din ultimul an, în același timp preocupându-se de crearea premiselor pentru recuperarea și chiar creșterea economică în anul 2023”.

„Apreciem că Germania ne rămâne alături în procesul de transformare a țării noastre într-un stat european modern și mizăm pe o colaborare care va ajuta la creșterea rezilienței Republicii Moldova. Ne propunem să fim nu doar consumator, ci și furnizor de securitate și stabilitate în spațiul UE”, a spus Gavrilița.

În context, șefa Executivului a menționat recenta introducere a măsurilor de protecție temporară pentru refugiații din Ucraina, Republica Moldova fiind singura țară non-UE care a acordat acestora un statut atât de înalt.

„Încă de la începutul războiului din Ucraina vă aflați în fața numeroaselor provocări, dar le depășiți cu succes și continuați să dezvoltați țara. Voi, moldovenii, ați făcut un gest impresionant atunci când ați deschis ușile caselor pentru refugiați și Republica Moldova rămâne țara cu cel mai mare număr de refugiați din Ucraina pe cap de locuitor”, a comunicat oficialul german.

„Îi susțineți și acum prin diverse măsuri, iar noi, la rândul nostru, ne dorim să vă fim alături, să ne unim eforturile și să venim cu asistența care să corespundă necesităților Republicii Moldova”, a menționat Svenja Schulze.

***

De menționat că în noiembrie 2022, Guvernul Republicii Moldova a anunțat că Germania va oferi țării noastre un suport bugetar nerambursabil în valoare de 40 milioane euro.

Amintim că pe 12 ianuarie, Armata Națională a Republicii Moldova a recepționat primele trei blindate din lotul de 19 transportoare de tip Piranha din partea Guvernului Republicii Federale Germania. Echipamentele vor fi utilizate pentru instruirea calitativă a militarilor, preciza ministrul Anatolie Nosatîi.

Într-o reacție, bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a declarat că, prin acțiunile autorităților de la Chișinău, inclusiv a președintei țării Maia Sandu, conflictul înghețat din regiunea transnistreană ar putea deveni unul „fierbinte”. Guvernatoarea a publicat o adresare video pe rețelele de socializare în care se întreabă „de ce Moldova se înarmează” și a dat drept exemplu transportatoarele Piranha, oferite Moldovei de Germania. De cealaltă parte, Biroul politici de reintegrare a subliniat că oficialii de la Chișinău au pledat mereu pentru soluții pașnice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: