Parlamentul va opera modificări la Codul Electoral care să prevadă scoaterea „grupărilor criminale” din alegeri, astfel încât pentru acest lucru să nu fie nevoie de intervenția Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), care activează doar în perioada stării de urgență. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului Igor Grosu în cadrul ediției din 11 decembrie a emisiunii „În profunzime”, de la Pro TV. Șeful legislativului a precizat că Comisia de la Veneția își va expune opinia și va veni cu recomandări în privința acestor amendamente, iar ulterior ele vor fi adoptate.
„Vineri, la Comisia de la Veneția o să aibă loc ședința publică, la care vor participa și colegii mei din Parlament. Comisia de la Veneția se va expune pe modificările la Codul Electoral sau ceea ce se impune acum de modificat, inclusiv din perspectiva scoaterii din cursă (cursa electorală – n. r.) a unor grupări criminale organizate. Deci, noi o să avem timp ulterior expunerii Comisiei de la Veneția să intervenim pe cadrul legal astfel încât să nu mai avem nevoie de această situație excepțională”, declarat șeful legislativului.
La precizarea moderatoare că, în orice caz, instanțele de judecată vor trebui să se pronunțe în privința scoaterii din alegeri a vreunui candidat electoral, Igor Grosu a spus: „Luăm act de opinia Comisiei de la Veneția, ne așezăm în Parlament, discutăm aceste propuneri și amendăm Codul Electoral. Chiar astăzi am primit corespondența de la Comisia Electorală Centrală. Comisia deja a venit cu o listă de propuneri, modificări la Codul Electoral. Și noi am avut ideea asta. Să treacă alegerile locale și să revenim să vedem ce a mers din varianta nouă a Codului electoral și ce trebuie ajustat”.
***
Pe 3 noiembrie 2023, cu două zile înainte de alegeri locale, Partidul „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor, ex-deputatul condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”, a fost exclus din alegerile locale generale. Anunțul a fost făcut de către premierul Dorin Recean, în cadrul unei adresări către poporul Republicii Moldova. Recean a precizat că decizia a fost luată de către CSE.
Decizia CSE a fost luată după ce, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață a declarat că Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent din partea Federației Ruse, prin intermediului grupului criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Directorul SIS a declarat atunci că în ultimul timp se observă o „concentrare masivă” pe compromiterea alegerilor din 5 noiembrie, în special prin finanțarea tenebră a campaniei electorale a Partidului Politic „Șansă”, valoarea căreia s-ar ridica la peste 90 de milioane de lei. Raportul a fost expediat în adresa Comisiei Electorale Centrale, Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!