Deja a cincea zi, în multe zone ale Chișinăului persistă un miros neplăcut, iar râul Bâc s-a colorat în alb. Cei de la Apă-Canal afirmă că stațiile de epurare nu sunt implicate în acest caz și nu exclud că motivul îl constituie deversările de către unele întreprinderi a apelor uzate necurățate în sistemul de canalizare, inclusiv de compania Zernoff. Cei de la Zernoff respinge categoric acest lucru. Agenția de Mediu a efectuat o expertiză a apei râului, însă nu se grăbește să facă publice rezultatele. NM a încercat să afle, de ce deja de cinci zile autoritățile nu pot afla de unde provine acest iz în capitală.
Mirosul neplăcut, asemănător cu cel de canalizare, a apărut în Chișinău joi, 29 august. În aceeași zi, râul Bâc s-a colorat în alb.
Apă-Canal Chișinău: stațiile de epurare funcționează normal
Cei de la Apă-Canal Chișinău afirmă că mirosul nu provine de la stațiile de epurare. La ședința primăriei din 2 septembrie, Anatolie Lichii, directorul tehnic al întreprinderii Apă-Canal, a spus că în ultimele cinci zile, stațiile de epurare au fost verificate zilnic și nu s-a depistat niciun fel de încălcări în funcționarea lor. Totuși, Lichii a recunoscut că într-adevăr, apa din râul Bâc de lângă stațiile de epurare este mai albă ca de obicei, însă, potrivit lui, ea nu are miros.
Lichii a presupus că mirosul poate fi de la gunoiștile neautorizate în care gunoiul a început să se descompună din cauza arșiței. La fel, el n-a exclus faptul că în apariția mirosului ar putea fi implicate unele întreprinderi – Zernoff, Carmez și Pegas. „Noi ne judecăm acum cu aceste întreprinderi. Ele resping toate acuzațiile”, a precizat Lichiii.
Și Veronica Herța, ex-director al Apă-Canal, consideră că motivul mirosului neplăcut și a poluării râului Bâc ar putea fi deversările de către o întreprindere a apelor poluate în sistemul de canalizare, de unde ea a ajuns la stația de epurare. Întrucât stația nu poate curăța unele tipuri de deșeuri periculoase, acestea au ajuns în râu, a precizat ea pentru NM. La fel, Herța presupune că deșeurile ar fi putut nimeri în râu de la uzina producătoare de băuturi alcoolice Zernoff.
Zernoff: noi nu avem nimic cu aceasta
Cei de la Zernoff au respins categoric toate învinuirile, subliniind că nu au nicio atribuție cu situația privind mirosul neplăcut din Chișinău. Totodată, cei de la Zernoff au precizat pentru NM că la uzină funcționează un ciclu închis de producere și tehnologia nu prevede nici măcar posibilități tehnice de evacuare a orice fel de deșeuri în râu. Acest lucru a fost confirmat de un control oficial care a fost efectuat în anul 2016, într-un caz similar, când au mai fost încercări de a învinui compania de implicare în apariția mirosului neplăcut în capitală, au menționat cei de la întreprindere.
„Noi înșine suntem originari din Chișinău și considerăm absolut inadmisibile evacuările deșeurilor în râu. Suntem îngrijorați de faptul că persoanele responsabile recurg la dezinformare, iar presupunerile obțin statut de informație veridică. Noi vom organiza ziua ușilor deschise, pentru a prezenta activitatea noastră”, a spus pentru NM Dementii Smocvin, director de producție la Zernoff.
Compania a invitat presa la întreprindere pentru ca jurnaliștii să vadă întregul ciclu de producere și să se convingă că întreprinderea nu are nicio atribuție cu situația despre râu și izul din oraș.
Expertiza apei: rezultatele sunt, dar nu se anunță
Agenția de Mediu a efectuat o expertiză a probelor de apă din râul Bâc în regiunea stațiilor de epurare. Cei de la Agenție au comunicat pentru NM că rezultatele expertizei sunt gata, dar deocamdată nu pot fi anunțate.
La fel, cei de la Agenție au precizat că Inspectoratul Ecologic de Stat a luat probele de apă, iar Agenția doar a efectuat expertiza. De aceea ei nu au dreptul să dezvăluie rezultatele: ele trebuie transmise Inspectoratului Ecologic, iar acesta va putea deja să le facă publice.
La rândul lor, cei de la primărie susțin că rezultatele expertizei vor fi doar miercuri, 4 septembrie.
Procuratura Generală: am inițiat o investigație
Din cauza apariției mirosului neplăcut în Chișinău și a poluării râului, și Procuratura Generală a inițiat o investigație, la 2 septembrie. Procurorii preconizează să stabilească circumstanțele celor întâmplate, să găsească persoanele vinovate și să le impună să compenseze prejudiciul cauzat orașului. Cei de la procuratură au promis că vor solicita informația necesară de la autoritățile competente și cu ajutorul lor, vor decide dacă au fost încălcări ale legislației în domeniul ecologiei.
Conform informațiilor Procuraturii Generale, ei au început investigația după apariția materialelor în presă. Despre faptul că la procuratură au fost depuse cel puțin două cereri în acest sens – de la activiștii civici și de la Valeriu Munteanu, liderul Partidului „Uniunea Salvării Basarabiei” – nu se spune nimic în comunicatul procuraturii.
Ce spun experții
Ecologistul Ilia Trombițki consideră că mirosul neplăcut și culoarea albă a apei din râu pot avea două cauze: problema de la stația de epurare sau deversările deșeurilor de către vreo întreprindere.
Totodată, potrivit afirmațiilor lui Trombițki, mirosul neplăcut nu poate provoca probleme de sănătate, pentru că, în opinia sa, e prea puțin probabil că în aer au ajuns anumite substanțe dăunătoare.
În schimb, potrivit afirmațiilor ecologistului, poate fi periculoasă utilizarea apei poluate: apa râului este utilizată pentru irigarea grădinilor, iar în consecință, în legume și fructe se acumulează substanțe periculoase pentru sănătate.