Ignatiev, despre eurointegrarea Moldovei fără regiunea transnistreană: „Există o logică în asta”
Full Article 3 minutes read

Ignatiev, despre eurointegrarea Moldovei fără regiunea transnistreană: „Există o logică în asta”

Așa-zisul ministru transnistrean de Externe Vitalie Ignatiev a comentat declarațiile autorităților de la Chișinău, potrivit cărora malul drept al Nistrului poate adera la UE fără regiunea transnistreană și, ulterior, să rezolve conflictul teritorial. Ignatiev a declarat pentru RIA Novosti că „Moldova și Transnistria s-au fost format ca două state separate” și că „va veni momentul în care va fi necesar să se formalizeze politic și juridic o realitate obiectivă care a fost de mult stabilită de facto”. De menționat că autoritățile constituționale ale Republicii Moldova nu au comentat deocamdată declarațiile lui Ignatiev.

Auzim declarații potrivit cărora se discută despre o integrare mai strânsă a Republicii Moldova în UE fără Transnistria. Există o logică în asta. Într-adevăr, conflictul moldo-transnistrean rămâne nerezolvat. Cu toate acestea, în același timp, mai bine de 30 de ani, Moldova și Transnistria s-au format ca două state separate, în care trăiesc popoare diferite, fiecare având propria identitate, valori, aspirații și priorități. În plus, în aceeași perioadă, noi generații de cetățeni au crescut în cele două republici pe o bază valorică și ideologică absolut diferită. Diferența de atitudine față de realitățile istorice și politice este enormă. Exemplele nu sunt departe, este suficient să spunem că Transnistria modernă este literalmente o „arcă”, în care limba moldovenească originală a fost păstrată ca valoare și bază culturală a poporului moldovenesc, care în Moldova vecină a fost „abolită” definitiv prin lege și înlocuită cu limba română”, a spus Ignatiev.

Acesta a mai menționat că nu s-au purtat discuții cu așa-zisele „autorități” de la Tiraspol privind obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE.

Prin urmare, încă din etapa pregătitoare preliminară, atât Chișinăul, cât și Bruxelles-ul și-au dat seama că Transnistria este o entitate statală complet separată. Inevitabil, va veni un moment în care va fi necesar să se formalizeze politic și juridic o realitate obiectivă care a fost de mult timp stabilită de facto”, a adăugat Ignatiev.

***

Amintim că ministrul de Externe Nicu Popescu a declarat într-un interviu pentru Politco, publicat pe 19 septembrie, că teritoriul Moldovei care este controlat de autoritățile de la Chișinău poate adera la UE, indiferent de situația din jurul regiunii transnistrene. Oficialul a menționat că „nimeni nu dorește țări divizate în interiorul UE, dar menținerea statelor la mila manipulării geopolitice și a conflictelor separatiste ar fi chiar mai rău pentru continent”. A doua zi, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a explicat într-un comentariu pentru NM declarația ministrului Popescu, confirmând că unul din scenarii este aderarea la Uniunea Europeană doar cu acea parte a Moldovei controlată de guvernarea constituțională. MAEIE a precizat că în eventualitatea unui astfel de scenariu, autoritățile moldovenești vor continua să caute modalități de soluționare a conflictului transnistrean și după aderarea țării la UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: