Ignatiev susține că discuțiile privind reglementarea transnistreană sunt „nefondate”. Reacția Chișinăului
Full Article 2 minutes read

Ignatiev susține că discuțiile privind reglementarea transnistreană sunt „nefondate”. Reacția Chișinăului

În prezent, discuțiile în privința soluționării conflictului transnistrean „în cadrul spațiului comun al Moldovei și Transnistriei” sunt „nefondate”. Declarația a fost făcută de așa-zisul „ministru transnistrean de Externe” Vitalii Ignatiev pe 23 august, în cadrul unei conferințe dedicate „recunoașterii independenței Abhaziei și Osetiei de Sud”. La rândul său, Chișinăul a calificat afirmația ca fiind provocatoare și a reamintit că granițele Moldovei, recunoscute internațional, includ și regiunea transnistreană.

Ignatiev a declarat că, de la obținerea independenței de către Republica Moldova, pe malul drept și pe cel stâng al Nistrului au avut loc procese ireversibile, invocând legi, economii și vectori geopolitici de dezvoltare diferiți.

În condițiile actuale de instabilitate geopolitică și de pierdere efectivă a suveranității Republicii Moldova, momentul adevărului pentru Transnistria se apropie. Astăzi este absolut nefondat să vorbim despre un fel de reglementare în spațiul comun al Moldovei și Transnistriei. În situația actuală, este clar că suntem state complet diferite. Avem formațiuni sociopolitice și vectori geopolitici diferiți”, a spus acesta.

NM a solicitat un comentariu din partea Biroului politici de Reintegrare în legătură cu această declarație.

Declarația este cu siguranță provocatoare, dar realitatea vorbește de la sine: statul Republica Moldova și frontierele sale, care includ și regiunea transnistreană, sunt recunoscute de comunitatea internațională, 95% din locuitorii raioanelor de est au cetățenia RM, 100% din agenții economici din regiune desfășoară activități economice externe în baza permiselor eliberate de autoritățile naționale competente etc”, se arată în comentariu.

Biroul a subliniat că este bine cunoscut faptul că obiectivul principal al procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană este reintegrarea deplină a regiunii transnistrene în spațiile comune ale Republicii Moldova.

Este bine cunoscut faptul că obiectivul principal al procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană este reintegrarea deplină a regiunii transnistrene în spațiile comune ale Republicii Moldova.

Această abordare este susținută de partenerii externi și de statele recunoscute la nivel internațional, iar toate eforturile autorităților constituționale sunt concentrate în această direcție”, a adăugat Biroul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: