Igor Strelkov, reținut în Rusia pentru extremism. Cine este și ce legătură are cu războiul din Transnistria
Full Article 2 minutes read

Igor Strelkov, reținut în Rusia pentru extremism. Cine este și ce legătură are cu războiul din Transnistria

Bloggerul militar rus pro-război Igor Strelkov a fost reținut de Comitetul de Investigații al Rusiei pe 21 iulie. Informația a fost confirmată de soția lui Strelkov, Miroslava Strelkov. 

Potrivit informațiilor, ofițerii Comitetului de Investigații l-au reținut pe Strelkov la domiciliul său, în jurul amiezii.

„Astăzi, în jurul orei 11:30, reprezentanți ai Comitetului de Investigații au venit la noi acasă. Eu nu eram acasă în acel moment. La scurt timp, l-au luat pe soțul meu și l-au dus într-o destinație necunoscută”, a scris Miroslava Strelkova pe canalul de Telegram al soțului său.

Femeia a menționat că a reușit să afle de la prietenii ei că soțul său este acuzat acuzat în temeiul articolului 282 din Codul Penal al Rusiei, care se referă la extremism.

Aceasta nu are nicio informație despre locul unde se află soțul său, deoarece Strelkov nu a luat legătura cu ea.

În același timp, RBC scrie că, preliminar, reținerea a fost efectuată la cererea unui fost angajat al grupului militar privat rus „Wagner”.

De menționat că Comitetul de Insvestigații nu a comentat deocamdată reținerea lui Igor Strelkov.

 

Cine este Igor Strelkov

Igor Strelkov (numele real: Igor Vsevolodovici Ghirkin) este un politician și ofițer rus, ex-lider al milițiilor din regiunea ucraineană Donețk,anexată ilegal de Federația Rusă. Este o figură-cheie în cadrul tulburărilor civile pro-ruse din Ucraina din 2014.

Potrivit autorităților europene și ucrainene, Ghirkin este un colonel rus în cadrul serviciului rus de informații militare GRU, colaborator FSB (1996—2013). Apare pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene pentru rolul său în insurgența pro-rusă din estul Ucrainei.

Igor Ghirkin a mai participat în calitate de combatant la Războiul din Transnistria. Totodată, acesta a luat parte și la Războiul din Bosnia, Primul Război Cecen, al Doilea Război Cecen sau la evenimentele care au dus la anexarea Crimeei de către Rusia.

Porecla sa Strelkov se datorează faptului că poate trage cu diferite tipuri de arme.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: