Un funcționar din Germania, care se ocupa de achiziționarea armelor, este suspectat că a spionat în favoarea Rusiei
Full Article 3 minutes read

Un funcționar din Germania, care se ocupa de achiziționarea armelor, este suspectat că a spionat în favoarea Rusiei

Procuratura Germaniei a arestat unul dintre angajații departamentului de stat, care este responsabil de achiziționarea de arme moderne pentru armata germană. El este suspectat că ar fi intenționat să predea informații clasificate serviciilor secrete ruse, scrie BBC

Procuratura germană a declarat într-un comunicat că acest bărbat a încercat de mai multe ori să ia legătura cu ambasada Rusiei la Berlin și consulatul din Bonn și să ofere informații.

În conformitate cu legile germane privind confidențialitatea, numele complet al suspectului nu este dat, el este descris doar ca „Thomas X”.

„Procurorii federali au arestat un ofițer german suspectat de colaborare cu informatori străini. Vigilența este o cerință a vremurilor”, a scris pe Twitter ministrul german al Justiției, Marco Buschmann. 

Miercuri, Thomas X a fost arestat în orașul Koblenz și au fost efectuate percheziții la domiciliul său și la locul de muncă, au spus procurorii.

Această persoană era angajată al Oficiului Federal pentru Echipamente, Tehnologia Informației și Asistență (BAAINBW) al Bundeswehr, cu sediul în Koblenz.

Site-ul web al agenției spune  că sarcina principală a departamentului este „de a furniza Bundeswehr echipamentul de apărare eficient și sigur de care are nevoie”.

Înscrieți-vă la newsletter-ul nostru prin e-mail și în fiecare seară de luni până vineri veți primi cele mai importante știri ale zilei, precum și context pentru a vă ajuta să înțelegeți ce se întâmplă.

Achiziții de mai multe miliarde de dolari

Inclusiv aceasta structura este angajata în dezvoltarea, testarea și procurarea tuturor tipurilor de arme – de la sisteme informatice complexe pentru tancuri și avioane până la arme, pe care soldații le folosesc în luptă.

Potrivit procurorilor, ofițerul a încercat să ia legătura cu diplomații ruși la Bonn și Berlin în mai 2023 și a făcut-o din proprie inițiativă.

„În acest proces, el a predat informațiile obținute în cursul activităților sale profesionale, astfel încât acestea să ajungă în mâinile serviciilor de informații ruse”, a spus procuratura.

Ea nu precizează dacă, în consecință, Thomas X a reușit să transfere vreo informație valoroasă autorităților ruse și despre ce fel de date vorbesc acestea. În plus, nu se știe ce funcție ocupa suspectul în BAAINBW.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Germania a devenit unul dintre cei mai importanți parteneri ai Kievului, transferându-i diverse sisteme de arme, inclusiv tancuri, artilerie și sisteme de apărare aeriană.

Potrivit Reuters, în BAAINBW lucrează aproximativ 12 mii de oameni, inclusiv 1,8 mii de militari. În 2021, agenția a încheiat acorduri privind furnizarea de arme către Bundeswehr pentru 17,6 miliarde de euro.

De la izbucnirea războiului, Rusia și-a intensificat eforturile de recunoaștere în Germania, a declarat în iunie serviciul german de securitate internă.

„În viitor, ar trebui să ne așteptăm la o campanie de spionaj mai ascunsă și mai agresivă din partea Rusiei, precum și la acțiuni din partea acesteia în spațiul cibernetic”, a spus serviciul de informații într-un raport.

La sfârșitul anului 2022, un angajat al Serviciului Federal de Informații a fost arestat în Germania, fiind suspectat de spionaj pentru Rusia.

Înainte de aceasta, în fața instanței s-a prezentat un ofițer de rezervă al armatei germane, acuzat că a transmis informații către serviciile secrete ruse în perioada 2014-2020.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: