Pe 23 decembrie, procurorul general interimar Dumitru Robu a argumentat în plenul Parlamentului necesitatea ridicării imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor, în vederea efectuării acțiunilor de urmărire penală urgente, ce se impun „în scopul evitării nimicirii, modificării, tăinuirii, substituirii probelor, împiedicării înstrăinării bunurilor rezultate din infracțiune și ulterior remitere în instanța de judecată”. În total, sunt 9 capete de acuzare.
Potrivit procurorului general interimar Dumitru Robu, Ilan Șor este bănuit de indicarea informațiilor false în declarațiile de avere, de participarea la frauda bancară și implicare ilegală în concesionarea aeroportului.
„La numirea mea în calitate de procuror general interimar mi-am asumat angajamentul că Procuratura va interveni prompt și hotărât și va investiga orice faptă penală, indiferent cine vor fi subiecții supuși investigațiilor penale, chiar dacă aceștia sunt politicieni. Prin urmare, una dintre sarcinile primordiale pe care mi le-am transat a fost să dau curs la cauzele penale ce țin de delapidarea averii statului, inclusiv să continui investigațiile cauzelor penale denumite generic „frauda bancară” și „concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău”, a argumentat Dumitru Robu.
Ridicarea imunității lui Ilan Șor, pe primul capăt de acuzare, a fost aprobată cu votul a 88 de deputați. Pe al doilea capăt de acuzare, solicitarea a fost aprobată cu votul a 87 de deputați. Pe al treilea capăt de acuzare, cererea de ridicare a imunității a fost aprobată de 83 de deputați. Rând pe rând, au fost aprobate toate cele 9 cereri al procurorului general interimar.
Amintim că, pe 16 decembrie, Procuratura a depus 9 cereri în Parlament, prin care solicită încuviințarea ridicării imunității parlamentare, în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecata penală a deputatului Ilan Șor. Precizăm că două dintre capetele de acuzare vizează dosare de escrocherie, alte două – spălare de bani în mărimi deosebit de mari. În afară de asta, Șor este învinuit de crearea sau conducerea unei grupări criminale, fals în declarații, delapidarea averii străine, abuz de putere sau abuzul de serviciu. Conform procedurii, cererile și materialele prezentate de Procuratura Generală au fost examinate de Comisia juridică, numiri și imunități.
În replică, Ilan Șor a declarat că acțiunea ar fi o tentativă de distragere a atenției de la problemele reale cu care se confruntă cetățenii.
***
Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive. Pe 20 august, Curtea Supremă de Justiție a emis o încheiere irevocabilă, prin care dosarul lui Ilan Șor a fost strămutat la Curtea de Apel Chișinău, de la Curtea de Apel Cahul. Totodată, a fost menținută masura preventivă – arestul în privința lui Ilan Șor și anunțarea în căutare.
Deși nu a recunoscut oficial, Ilan Șor ar fi părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Potrivit anumitor surse, acesta s-ar afla în Israel. El s-a arătat gata să se întoarcă în țară, dacă mandatul de arest pe numele său va fi anulat. În urma alegerilor din 11 iulie 2021, Șor a obținut un nou mandat de parlamentar.