Împotriva UE sau împotriva sărăciei? Cum a influențat situația economică rezultatele alegerilor și ale referendumului
Full Article 4 minutes read

Împotriva UE sau împotriva sărăciei? Cum a influențat situația economică rezultatele alegerilor și ale referendumului

Rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului au fost neașteptate pentru actuala guvernare. NM a încercat să înțeleagă dacă există vreo legătură între rezultatele scrutinelor și situația economică a Moldovei. Experții nu văd o legătură directă, dar observă totuși anumite similitudini.

50% dintre moldoveni nu au votat împotriva UE, ci împotriva sărăciei

Expertul economic Victor Ciobanu consideră că nu există o legătură între rezultatele votului și situația economică. „Nu văd o astfel de legătură, votul este mai degrabă asociat cu sărăcia. În urma votului, am obținut un rezultat de 50 la 50 și se impune o legătură mai evidentă. 50% dintre cetățeni nu au votat împotrivă pentru că sunt pro-Rusia, ci pentru că sunt împotriva guvernării, împotriva sărăciei, dar și din alte considerente. A fost un vot de protest. Conform sondajelor, în jur de un sfert sau o treime dintre respondenți erau împotriva UE. Dar la referendum am obținut 50% — acesta este procentul celor care au votat împotriva guvernării”, explică Ciobanu.

Nordul Moldovei este legat economic de Rusia

Expertul economic de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, a amintit că în nordul Moldovei mereu s-a votat pro-Rusia. „Chiar înainte de război am realizat un sondaj, pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru. Oamenii de acolo sunt legați economic de Rusia: exportul de produse agricole și forța de muncă în Rusia”, a explicat Ioniță.

Potrivit lui, sondajul a mai arătat că persoanele ale căror rude locuiesc în Occident primesc bani prin sisteme de transfer oficiale, în timp ce cei care au rude în Rusia preferă metode neoficiale, cum ar fi prin intermediul șoferilor de autobuz care circulă între Moldova și Rusia.

În opinia lui Ioniță, volumul real al transferurilor de bani din Rusia este mai mare decât cel reflectat în statistici. „Chiar dacă acum economia Moldovei este mai puțin legată de Rusia, există încă nuanțe. Valoarea reală a produselor moldovenești exportate în Rusia nu corespunde datelor oficiale. Dacă am aduce la suprafață tot comerțul cu Rusia, atunci exporturile oficiale din Moldova în Rusia s-ar dubla”, este convins expertul.

Un alt sondaj renumit, menționează Ioniță, a arătat o corelație între venitul dorit și orientarea geopolitică preferată a cetățenilor. „S-a constatat că persoanele care sunt pentru integrarea în UE au nevoie de 20-30% mai mulți bani pentru a fi fericite decât cei care doresc integrarea în Uniunea Eurasiatică (EAEU). Este o problemă mai complexă”, a menționat el.

Ajutorul din partea UE nu înseamnă automat un vot pentru UE

Ioniță a subliniat, de asemenea, că preferințele cetățenilor nu sunt influențate doar de situația economică și ajutorul extern. „Unii spun: UE ne-a dat bani, dar ei votează împotrivă. Însă oamenii nu sunt cartofi la piață, relațiile sunt mai complexe și se construiesc în timp. Într-un sondaj, am întrebat oamenii din Găgăuzia dacă știu cine ajută Moldova. Și ei știu că România și UE oferă acest ajutor. Nu poți spune că oamenii sunt proști, ei știu. Faptul că votează altfel este o altă problemă. De asemenea, unii se revoltă că diaspora din UE votează împotriva UE. Dar ce vreți, să fie ca în Coreea de Nord? Acolo toată lumea votează la fel. Dar o societate nu va gândi niciodată în mod unitar. Chiar și atunci când prietenii merg la restaurant, apar dispute referitor lace să comande”, a explicat expertul.

Regiunile nu simt dezvoltarea

La rândul său, economistul Viorel Gîrbu crede că nu există o legătură directă între rezultatele alegerilor și starea economiei. Totuși, rezultatele au arătat „cât de bine se desfășoară reformele și cum se dezvoltă regiunile”. „Vedem că aproape toate raioanele au votat împotrivă [la referendum], doar Chișinăul și șapte raioane din jurul său au votat pentru integrarea europeană. De facto, asta arată că regiunile nu văd nicio evoluție pozitivă în dezvoltare”, consideră expertul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: