În ce țări (nu) au acces cetățenii Moldovei? Lista și condițiile
Full Article 4 minutes read

În ce țări (nu) au acces cetățenii Moldovei? Lista și condițiile

După nouă luni de pandemie, mai multe țări continuă să rămână închise pentru cetățenii Moldovei. NM a actualizat lista țărilor pe teritoriul cărora pot intra cetățenii Moldovei și a indicat, care sunt condițiile. Dar și a menționat, în ce țări intrarea încă este închisă.

Ucraina

De la 30 octombrie, Ucraina a modificat regulile de intrare pe teritoriul țării pentru cetățenii Moldovei, plasând țara noastră în „zona verde”. Acum, pentru a intra în Ucraina, nu mai e nevoie de testul de coronavirus sau de carantina de 14 zile. Aveți nevoie doar de asigurarea care poate fi procurată online. Asigurarea pentru o săptămână vă va costa aproximativ 7 euro.

În prezent, în afară de transportul personal, puteți ajunge din Moldova în Ucraina doar cu autobuzul. Traficul feroviar și cel aerian este închis.

Puteți intra liber în Ucraina, dar revenind din Ucraina în Moldova, va trebui să stați două săptămâni în carantină.

România

Intrarea cetățenilor Moldovei în România este în continuare interzisă. Dar sunt unele excepții: pot intra rudele apropiate ale cetățenilor României, cei care pleacă în România la studii și alte câteva categorii. La fel, vor fi lăsați fără probleme pe teritoriul României cetățenii acestei țări care trăiesc în Moldova.

Iar cetățenii Moldovei pot tranzita România.

La revenirea în Moldova din România, carantina este obligatorie.

Belarus

De ceva timp, Belarus a închis intrarea străinilor pe teritoriul său prin hotarele terestre. Unica modalitate de a ajunge acolo este avionul. Cetățenii Moldovei vor fi lăsați în Belarus, dar ei vor trebui să treacă prin carantina de 10 zile. Și alte 14 zile de carantină – la revenirea în Moldova.

Rusia

Rusia este deocamdată închisă pentru cetățenii Moldovei. Poate fi tranzitată, dar sunt necesare acte care confirmă faptul că veți părăsi teritoriul țării.

Turcia

Puteți merge în Turcia, inclusiv în zbor, fără niciun fel de restricții. La revenire în Moldova, carantina nu este necesară.

Între Chișinău și Istanbul sunt curse aeriene zilnice.

Balcani

În majoritatea țărilor balcanice, cetățenii Moldovei pot intra fără probleme, ca și mai devreme. În Albania, Croația, Macedonia de Nord puteți intra fără restricții, dar în Serbia, în cazul călătoriei cu transport terestru, aveți nevie de testul de coronavirus efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de intrare.

Muntenegru, dar și Bosnia și Herțegovina sunt închise pentru cetățenii Moldovei.

Între Moldova și țările din Balcani nu există curse directe cu autobuzul sau cu avionul, de aceea unica modalitate accesibilă și posibilă de a ajunge în aceste țări este automobilul propriu.

Moldova a atribuit toate țările balcanice menționate în „zona roșie”, de aceea la revenire, va trebui să stați în carantină.

Alte țări UE

Majoritatea țărilor din UE continuă să fie închise pentru cetățenii Moldovei. Cu mici excepții. Puteți intra în Bulgaria (e nevoie de test de coronavirus efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrare) și în Slovenia (cu testul de coronavirus făcut nu mai târziu de 48 de ore până la intrare în țară).

De asemenea, nu este închisă oficial Irlanda, dar acolo va trebui să stați în carantină timp de 14 zile. Totodată, pentru  a vizita Irlanda, cetățenii Moldovei au nevoie de viză.

Câteva țări pot fi tranzitate, de exemplu, Belgia, Cehia, Bulgaria, Estonia ș.a. Însă deocamdată sunt problematice vizitele în UE cu pașaport moldovenesc.

Apropo, Bulgaria, Irlanda și Slovenia sunt în „zona roșie”, de aceea, la revenirea în Moldova, nu veți scăpa de carantina de două săptămâni.

Multe țări în care intrarea cetățenilor Moldovei este interzisă, au făcut excepții pentru călătoriile de serviciu, pentru studii, tratament etc. Informații detaliate despre aceasta puteți afla pe site-ul MAEIE.

Canada

Intrarea cetățenilor Moldovei în Canada este interzisă.

SUA

Formal, intrarea cetățenilor Moldovei în SUA nu este interzisă. Ce-i drept, există două aspecte: a) e nevoie de viză, b) este interzisă tranzitarea zonei Schengen.

În realitate, dacă sunteți cetățean al Moldovei, trebuie să aveți o viză turistică deschisă, iar unica modalitate reală de a ajunge în SUA este tranzitarea Turciei.

Alte țări

Există multe țări în care cetățenii Moldovei pot intra. De exemplu, Iran, Brazilia, Mexic, unele țări din Africa ș.a.  Dar ar fi dificil să ajungeți acolo, în plus, trebuie să obțineți viză.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: