În concediu de maternitate – ca pe lună. Natalia Titova, despre sarcina transformată în stigmat în Moldova
Full Article 4 minutes read

În concediu de maternitate – ca pe lună. Natalia Titova, despre sarcina transformată în stigmat în Moldova

De ieri, 28 septembrie, Moldova are un nou șef la Ministerul Finanțelor – Petru Rotaru. Fosta ministră, Veronica Sirețeanu, și-a anunțat demisia. Nu, nu din cauza vreunui scandal și nu din cauză că nu ar face față responsabilităților, ci pentru că este însărcinată. De ce ministra a demisionat și nu și-a luat concediu de maternitate la care are dreptul, la fel ca toate celelalte femei, nu se știe. În mesajul său de adio, ea a mulțumit doar echipei și a povestit ce a realizat în calitate de șefă a Ministerului Finanțelor.

Redactorul rețelelor de socializare a NM și mama unei fetițe de 7 ani, Natalia Titova, analizează în rubrica sa de autor ce este în neregulă cu atitudinea față de femeile însărcinate din Moldova și dacă poate fi și altfel.

Ar fi putut fi și altfel?

În vara anului 2018, prim-ministra Noii Zeelande Jacinda Ardern a născut o fetiță și a plecat pentru șase săptămâni în concediu de maternitate, apoi s-a întors la muncă. În lipsa ei, atribuțiile au fost preluate de viceprim-ministrul de atunci. Un an mai târziu, președintele Parlamentului Noii Zeelande, Trevor Mallard, l-a hrănit cu biberonul pe fiul unui membru al Parlamentului în timpul unei ședințe a Legislativului (foto de pe copertă).

În general, în ultimele două decenii, femeile politicieni din întreaga lume au devenit nu o singură dată personaje de știri. Cel mai des, acestea reușeau sau nu reușeau să alăpteze copilul, inclusiv la ședințele parlamentare, ele fiind deputate.

Una dintre primele a fost australianca Kirsty Marshall, care în 2003 a încercat să-și hrănească în public copilul. Cazuri similare s-au înregistrat cu femei deputate din Argentina, Spania, Italia, Irlanda și Marea Britanie. De fiecare dată se găseau persoane nemulțumite și persoane care le reaminteau că „femeile nu ar trebui să aleagă între muncă și maternitate”.

În concediu de maternitate – ca pe lună. Natalia Titova, despre sarcina transformată în stigmat în Moldova

Kirsty Marshall

Dar nu în Moldova

Nu suntem Noua Zeelandă, nici Argentina și cu siguranță nu suntem Italia.

În Moldova, un angajator percepe o tânără ca pe o sursă de risc – în orice moment, Doamne ferește, ea poate rămâne însărcinată și poate pleca în concediu de maternitate. Unii dintre ei merg și mai departe și angajează femei „doar cu condiția ca ea nu va rămâne însărcinată în următorii doi, trei sau cinci ani ”, așa cum s-a întâmplat cu colega mea la jobul ei anterior.

În așa mod sarcina se transformă dintr-un fenomen natural, într-un stigmat.

Și multe, chiar aproape toate femeile, cu excepția celor angajate în instituțiile de stat, echivalează concediul de maternitate cu pierderea locului de muncă, în ciuda faptului că legea le garantează dreptul de a reveni la acest job. Așa cum i-ar fi garantat și șefei Ministerului Finanțelor, Veronica Sirețeanu, dacă ea ar fi decis să revină la atribuțiile de ministru până la demisia Cabinetului de Miniștri Recean.

„Din concediu de maternitate, ca de pe lună”

De altfel, nu doar angajatorii, ci și societatea, inclusiv femeile, devalorizează femeile care se află de mult timp în concediu de maternitate.

„O femeie care se află în concediu de maternitate devine plictisitoare/degradează/rămâne în urma vieții/este neinteresantă/toate conversațiile se rezumă la a mâncat și a făcut caca”, sunt doar câteva etichete enunțate de colegi și rude pentru femeile care pentru o scurtă perioadă se află acasă.

Și dacă adăugăm la aceasta lipsa evidentă a creșelor, îmbolnăvirile frecvente ale copilului care frecventează grădinița și absența altor adulți, de exemplu, a bunicilor, gata să ajute în caz de necesitate, atunci reiese că o astfel de angajată nici nu este cu adevărat necesară, nu este foarte convenabilă, nu este una foarte solicitată. Mai mult, unele femei nici măcar nu încearcă să revină – „pentru că oricum nu mă vor lua” sau „ce pot face cu copilul meu – este bolnav tot timpul”.

Desigur, într-o lume ideală, chiar și una din Moldova, totul este diferit. Aici e și angajatorul, gata să te cheme la locul de muncă anterior, și tatăl copilului, gata să intre în concediu de maternitate, și cei din jur, gata să te înțeleagă și să te susțină, fără etichete – ea e #eusuntmama.

Acum, însă plafonul nostru este concedierea/demisia din cauza sarcinii, feminismele, care în limba rusă pe segmentul moldovenesc de internet au căpătat deja o conotație negativă, și reformele pe hârtie, care au fost scrise și rescrise.

Ei bine, vom continua să constatăm că moldovenii nasc deja mai mulți copii în străinătate decât acasă, în Moldova.

*Opinia autorului poate să nu coincidă cu opinia redacției.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: