În plin război declanșat în Ucraina, Putin felicită moldovenii cu ocazia “Zilei Victoriei”: „Pace și bunăstare”
Full Article 3 minutes read

În plin război declanșat în Ucraina, Putin felicită moldovenii cu ocazia “Zilei Victoriei”: „Pace și bunăstare”

Președintele rus Vladimir Putin a adresat un mesaj de felicitare veteranilor și cetățenilor Republicii Moldova cu prilejul Zilei Victoriei. Liderul de la Moscova a declarat că datoria generațiilor noastre este „să nu permitem distorsionarea adevărului despre Al Doilea Război Mondial, precum și să nu justificăm nazismul sau actualii moștenitori ai acestei ideologiei”. 

Vladimir Putin a menționat că „pe timpul anilor grei de provocări militare, unitatea popoarelor noastre a ajutat la nimicirea ocupanților naziști, la salvarea păcii în Europa și lumii de “ciuma cafenie””.

„Astăzi datoria noastră morală este să păstrăm cu sfinței moșternirile lăsate de tați și bunei despre prietenie și ajutor reciproc, să nu permitem distorsionarea adevărului istoric despre Marele Război Patriotic, precum și să nu justificăm naziștii, complicii lor și pe actualii moștenitori ai ideologiei”, a adăugat acesta.

Totodată, Putin le-a urat „tuturor veteranilor, care locuiec pe pământul moldovenesc, sănătate, bucurie sufletească și longevitate, iar cetățenilor Republicii Moldova – pace și bunăstare”.

Amintim că, pe 24 februarie 2022, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina.

În plin război declanșat în Ucraina, Putin felicită moldovenii cu ocazia “Zilei Victoriei”: „Pace și bunăstare”

Telegram/Ambasada Rusiei în RM

***

Amintim că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țării. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii noștri ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive.

Șefa statului a mai spus că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

Materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru. Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări”, a adăugat șefa statului.

Președinta Maia Sandu a dat asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și că situația este ținută sub control. Totodată, a solicitat tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă.

Inițial, despre planul de destabilizare a Republicii Moldova a vorbit președintele Ucrainei Vladimir Zelenski, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu. 

Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni.

***

În acest context, amintim că, pe 28 aprilie, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și un apropiat a lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, a declarat că R. Moldova nu ar exista ca stat, și, în același timp, a cerut, în mod ironic, oficialilor moldoveni să respecte „suveranitatea „Republicii Moldovenești Nistrene””.

Declarațiile au fost făcute după ce în cadrul ediției din 27 aprilie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, premierul Dorin Recean a menționat că Republica Moldova a elaborat o „listă neagră” a oficialilor din Federația Rusă indezirabili pe teritoriul țării. În listă se regăsește inclusiv președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, precum și omul de afaceri cu legături strânse în mediul politic din Rusia și Republica Moldova, Igor Ceaika, susține oficialul.

„Noi avem o listă lungă și tot îi trimitem înapoi acasă. Federația Rusă nu poate să ne spună nou ce noi trebuie sau putem să facem. Republica Moldova este o țară liberă și suverană. Fiecare trebuie să își știe locul”, a declarat Dorin Recean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: