„În ultimii 30 de ani ne-a lipsit un pic de demnitate”. Gavrilița explică de ce nu a mers la Moscova să negocieze contractul pentru gaz
Full Article 3 minutes read

„În ultimii 30 de ani ne-a lipsit un pic de demnitate”. Gavrilița explică de ce nu a mers la Moscova să negocieze contractul pentru gaz

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a explicat motivele pentru care nu a mers personal la Moscova pentru a negocia contractul privind furnizarea gazului natural. Aceasta a argumentat că știa că nu există deschidere din partea Rusiei. De asemenea, premierul a menționat că un preț mai mic pentru gaz ar fi însemnat sacrificarea interelor țării pe termen lung.

Șefa executivului a răspuns criticilor opoziției, potrivit căreia, dacă conducerea de vârf a țării ar fi mers la Moscova, este posibil să fi obținut un preț mai avantajos pentru furnizarea gazului achiziționat de la concernul Gazprom.

Eu îndemn opoziția care crede că poate negocia mai bine să se gândească la poporul nostru și să facă tot ce este posibil pentru ca noi, ca țară, să fim toți patrioți și să obținem un rezultat cât mai bun pentru cetățenii noștri. Știți că o negociere implică nu doar o parte și orice vizită, discuție directă se pregătește la nivel mai jos, se scriu scrisori… Dacă nu am mers este pentru că știam că nu există deschidere sau nu vom obține rezultatul dorit. În plus, trebuie să meargă persoana care cunoaște cel mai bine domeniul, este responsabilă de domeniu și să obțină cele mai bune rezultate comerciale”, a declarat Natalia Gavrilița la Radio Moldova.

Totodată, premierul este de părere că a fost o decizie corectă ca negocierile să implice doar aspecte comerciale, fără cedări politice, așa cum au făcut alte țări, în schimbul unui preț mai bun pentru gazul rusesc.

Dacă sunt condiții politice și vedem că au obținut condiții mai bune cei care, de exemplu, permit utilizarea rețelei de transport sau au o anumită abordare politică și geopolitică. Noi avem regiunea transnistreană, un anumit proces de negocieri care nu poate fi grăbit, care trebuie să fie calm, separat de gazele naturale. De aceea, este foarte corect că am insistat să avem o discuție profesionistă pe termeni comerciali și nu am dorit să facem ceea ce a spus dna președintă – să sacrificăm interesele pe termen lung ale țării pentru un preț mai bun pe termen scurt. Asta a lipsit ultimii 30 de ani – un pic de demnitate”, a conchis Gavrilița.

Amintim că, locuitorii Republicii Moldova vor plăti în luna august 22,99 lei (cu TVA inclus) pentru 1 m3 de gaz. Asta în condițiile în care Moldovagaz va cumpăra gaz de la Gazprom la un preț de $1 458, ceea ce constituie cu $480 mai mult față de luna precedentă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: