Parlicov, despre „cel mai mare tarif din sud-estul Europei”, pentru Moldova, în 2023: Consumatorii au economisit circa 60 mln dolari
Full Article 3 minutes read

Parlicov, despre „cel mai mare tarif din sud-estul Europei”, pentru Moldova, în 2023: Consumatorii au economisit circa 60 mln dolari

Ministerul Energiei, Victor Parlicov, a comentat recentele declarații ale expertului în economie Veaceslav Ioniță, potrivit căruia, moldovenii au plătit, în decembrie 2023, unul din cele mai mari tarife pentru gazele naturale din țările din sud-estul Europei. Parlicov spune că „nu știe cum s-a ajuns la această cifră”, însă dă asigurări că, în 2023, Moldova a cumpărat gaze la un preț mai mic de pe piața externă, comparativ cu prețul oferit de concernul rus Gazprom. Acest lucru a permis ca moldovenii să economisească circa 60 de milioane de dolari, a mai precizat ministrul Victor Parlicov.  

„Eu nu știu cum s-a ajuns la cifra că noi plătim cu nu știu cât acolo mai mult. Eu pot să vă spun cifra exactă cu cât noi plătim mai puțin față de cât am fi plătit dacă luam de la Gazprom anul trecut. Deci anul trecut, noi practic tot anul am livrat gaze din partea Energocom către Moldovagaz mai ieftin decât Gazprom și în sensul acesta consumatorii au economisit circa 60 de milioane de dolari”, a declarat Victor Parlicov în cadrul emisiunii „În context”, de la postul public de televiziune.

***

Precizăm că, pe 29 ianuarie, Veaceslav Ioniță a publicat o analiză privind tarifele la gaz pentru decembrie 2023 achitate de consumatorii casnici din sud-estul Europei. Din date reiese că locuitorii din Moldova au achitat al doilea cel mai mare tarif  – 18,07 lei/1m3. Potrivit expertului, dacă era prevăzut tariful median pentru această regiune a continentului european – 12,5 lei/1m3 – atunci locuitorii din țara noastră ar fi plătit în decembrie cu 750 milioane de dolari mai puțin pentru gaz. „Cine va răspunde pentru această delapidare similară cu jaful miliardului?”, a declarat economistul. Detalii – AICI.

La rândul său, Sergiu Tofilat, membru în Consiliul de Observatori la MoldovaGaz și expert în domeniul energeticii, a sugerat că analiza făcută de Ioniță nu este corectă pentru că acesta a comparat ofertele de preț nereglementate pentru luna decembrie cu tariful anual. În același timp, Sergiu Tofilat a subliniat și că tarifele achitate de alți cetățeni din Europa sunt influențate și de faptul că acestea au fost plafonate sau țările în care locuiesc au extracție proprie de gaz.

„Ceea ce face tovarășul Ioniță se numește manipulare şi dezinformare. Şi nu-i prima dată când o face. Pur întâmplător, aceleași narative false le promovează şi marionetele Kremlinului, inclusiv Țîrdea şi primarul Ceban, precum că Moldova ar cumpăra gaz mai scump prin intermediari. Din spusele lui, ar fi o schemă de miliarde”, a scris Sergiu Tofilat pe rețele. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: