Încă trei infectări cu tulpina Kraken au fost confirmate în Moldova. Pacienții sunt din Chișinău și Ialoveni
Full Article 2 minutes read

Încă trei infectări cu tulpina Kraken au fost confirmate în Moldova. Pacienții sunt din Chișinău și Ialoveni

În Republica Moldova au fost confirmate încă trei cazuri de infectare cu tulpina Kraken de COVID-19. 

Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație.

Rezultatele reacției efectuate la 1 februarie 2023 au confirmat în toate 16 probe supuse secvențierii circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării:

mun. Chișinău
raioanele — Ceadîr-Lunga
Criuleni
Ialoveni
Ștefan Vodă
Orhei

În urma analizelor, au fost confirmate inițial prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR). Varianta Omicron a fost identificată la 6 bărbați și 10 femei. Sublinia XBB.1.5 (Kraken) a fost confirmată la 3 persoane (2 – gen feminin, Chișinău; 1 – gen masculin, Ialoveni). La moment, aceasta este cea mai contagioasă sublinie.

***

La nivel mondial, secvențierea virusului SARS-CoV-2, pentru probele colectate în perioada 04-31 ianuarie 2023, denotă că: în Europa, ponderea subvariantei  XBB.1.5 este de 5,6%, în Asia – 2%, în America de Nord – 25,7%. Conform datelor din 31.01.23, subvarianta XBB.1.5 este dominantă la nivel global, cu o pondere de 16,8% din numărul total de secvențieri realizate.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: