Încercările de corupere a alegătorilor, discutate de Maia Sandu cu o misiune internațională care va monitoriza scrutinul din 5 noiembrie
Full Article 2 minutes read

Încercările de corupere a alegătorilor, discutate de Maia Sandu cu o misiune internațională care va monitoriza scrutinul din 5 noiembrie

Maia Sandu a vorbit cu reprezentanții Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) despre riscul interferenței străine în alegerile locale și încercările de corupere a candidaților și alegătorilor. De menționat că ENEMO a venit în Moldova pentru cea de-a șasea misiune de monitorizare a alegerilor din țara noastră. 

Reprezentanții instituției prezidențiale au declarat că Maia Sandu a avut pe 25 octombrie o întrevedere cu o delegație a ENEMO, venită în cea de-a șasea misiune de monitorizare a alegerilor din Republica Moldova.

Discuțiile s-au axat pe asigurarea unui scrutin transparent, liber și corect, în contextul alegerilor locale care urmează în noiembrie”, au relatat reprezentanții Președinției.

Potrivit instituției prezidențiale, Maia Sandu a menționat că „legislația electorală a fost îmbunătățită, ținându-se cont de recomandările Comisiei UE”.

Totodată, șefa statului a vorbit despre riscul interferenței străine în alegerile locale, problema finanțării ilegale a campaniilor și încercările de corupere a candidaților și alegătorilor. Președinta Maia Sandu a îndemnat observatorii să acorde o atenție sporită acestor acțiuni de a compromite alegerile libere și corecte”, se arată în declarația Președinției.

ENEMO este o misiune internațională de observare a alegerilor. Misiunea ENEMO a fost invitată de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova să monitorizeze alegerile generale locale din 5 noiembrie 2023.

***

Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

CEC anunța pe 17 octombrie că peste 60 de mii de candidați au fost înregistrați la alegerile locale generale din 5 noiembrie. Se menționa că pentru cele 898 de funcții de primar au fost înregistrați peste 3 900 de candidați. Pentru funcția de primar general al mun. Chișinău au fost înregistrați 27 de candidați, iar pentru funcția de primar al mun. Bălți – 15.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: