Interviu Anticorupție: Averea dobândită de Igor Dodon este cercetată de ANI. Precizările PSRM
Full Article 3 minutes read

Interviu Anticorupție: Averea dobândită de Igor Dodon este cercetată de ANI. Precizările PSRM

Ex-președintele țării Igor Dodon este cercetat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) într-o anchetă cu privire la averea dobândită de politician. Informația a fost confirmată pentru portalul Anticoruptie.md de către șefa ANI, Rodica Antoci, într-un interviu publicat pe 17 august. Aceasta a precizat că nu poate intra în detalii pentru a nu admite „imixtiuni sau influențe asupra inspectorului care examinează cazul”.

Întrebată de jurnalista Anticorupție.md Cornelia Cozonac din ce motiv ANI nu investighează „dosare grele”, de exemplu, cazul deputatului Igor Dodon, care deși a deținut în ultimii ani doar funcții publice, ar avea venituri care i-ar depăși salariile obținute în mod oficial, Rodica Antoci a precizat că ANI a inițiat o anchetă în care este vizat Igor Dodon, în baza investigațiilor jurnalistice, dar și a mai multor sesizări.

„Mereu suntem întrebați de ce nu rechinii mari, de ce rechinii mici. Dacă ne uităm în lege și la subiecții care cad sub incidența ANI, veți vedea că nu scrie că avem corupție mare sau mică sau subiecți controlați sau mai puțin controlați. Pentru ANI, toți subiecții sunt egali în fața legii. (…) Sesizări în privința fostului președinte au fost depuse și din oficiu și în mod oficial. Nu voi intra în detalii, pentru că este o procedură de control în derulare, pentru a nu admite imixtiuni sau influențe asupra inspectorului care examinează cazul”, a răspuns Antoci.

Șefa ANI a precizat că toate informațiile publicate în investigațiile jurnalistice au fost transmise către inspectorul de integritate care gestionează ancheta. De asemenea, aceasta a menționat că, în cazul lui Igor Dodon, ar fi trebuit să demareze controale și alte instituții abilitate, întrucât el este funcționar public de mai mult de zece ani.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Partidului Socialiștilor Carmena Sterpu a precizat că ancheta în cazul lui Igor Dodon a fost inițiată în decembrie 2020, imediat după încheierea mandatului de președinte al țării: „Controlul averii demnitarilor e un proces obișnuit și trebuie să vizeze în egală măsură toate persoanele care au ocupat sau ocupă funcții publice. În cazul președintelui Igor Dodon, acest control a fost pornit încă în decembrie anul trecut, imediat după încheierea mandatului de șef de stat”.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a PSRM a mențonat că formațiunea mizează pe echidistanță.

„Menționăm aici că este important ca organele de control să nu se conducă de standarde duble și de partizanat politic în activitatea lor și să fie la fel de preocupate de investigarea averilor actualilor demnitari, despre care mass-media scrie că și-au declarat averile doar selectiv și parțial, au comis omisiuni grave în declarațiile pe avere sau își tăinuiesc imobilele, conturile și afacerile”, a conchis Carmena Sterpu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: