Mașinile parcate în curțile din capitală nu vor fi, deocamdată, evacuate. La ce înțelegere au ajuns Ceban și Voicu?
Full Article 3 minutes read

Mașinile parcate în curțile din capitală nu vor fi, deocamdată, evacuate. La ce înțelegere au ajuns Ceban și Voicu?

Primarul capitalei Ion Ceban a publicat câteva precizări în legătură cu acțiunile de evacuare a automobilelor parcate ilegal în mun. Chișinău. Edilul a subliniat că acțiunile sunt gestionate în totalitate de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), conform deciziei de guvern și în urma unei licitații de contractare a unei companii responsabile de acest proces.

„Am primit mai multe reclamații de nemulțumire din partea cetățenilor în acest sens. Astăzi, am avut o discuție cu ministrul Pavel Voicu. Credem că această practică este binevenită, doar că până la oferirea unei alternative pentru cetățeni, trebuie să aplicăm o primă etapă. Am vorbit despre amendarea șoferilor, care parchează ilegal pe trotuare și încurcă la deplasarea pietonilor, mamelor cu cărucioare, a personelor cu probleme locomotorii și amendarea acelor șoferi care parchează pe străzile magistrale și încurcă la traficul rutier, creând ambuteiaje”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Edilul a precizat că a solicitat ministrului Pavel Voicu, iar acesta a căzut de acord, ca evacuarea mașinilor să nu fie efectuată la această etapă în curțile blocurilor.

„Între timp, am comunicat ministrului că Primăria Chișinău este în proces de adoptare a conceptului pentru parcări, se lucrează foarte mult”, a mai scris Ceban.

Amintim că, începând cu 29 septembrie, poliția a început să evacueze automobilele staționate neregulamentar. Pentru a-și recupera mijloacele de transport, conducătorii trebuie să achite anumite taxe, în funcție de durata aflării acestora la parcarea specială. De asemenea, proprietarii vor trebui să plătească între 500 și 2000 de lei, pentru ridicar și transportare, în funcție de tipul vehiculului ridicat de oamenii legii.

Inițiativa a provocat numeroase critici, inclusiv pe rețelele de socializare. O tânără căreia i-a fost evacuată mașina a publicat o fotografie cu bonul de plată pe care a fost nevoită să îl achite. Printre altele, aceasta a atras atenția că beneficiarul plăților de la cetățeni este „Magda Tur” SRL, iar cota de achitare a TVA este 0.

Actualizare! Potrivit legislației (mai jos) reiese că ai dreptul să-ți preiai oricând maşina ridicată, nicidecum între…

Posted by Cornescu Cristina on Tuesday, 29 September 2020

În replică, primarul Ion Ceban a răspuns că Primăria nu gestionează în niciun fel acest proces: „Licitația a fost desfășurată de către Ministerul de Interne. Tot de ei, în continuare, este gestionat subiectul. Primăria lucrează la conceptul de amplasare/construcție a parcărilor în Chisinau, inclusiv celor cu plată. Pe partea de sancțiuni pentru parcare ilegală, primăria nu are nicio competență”.

Precizăm că, recent, primarul capitalei a anunțat că pe strada 31 august va fi construită o parcare automatizată. Proiectul va fi implementat în colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: