VIDEO Șantier pus pe pauză pe teritoriul unui liceu. PAS: consilierii au alocat bani, dar Primăria i-a transferat în alt cont
Full Article 3 minutes read

VIDEO Șantier pus pe pauză pe teritoriul unui liceu. PAS: consilierii au alocat bani, dar Primăria i-a transferat în alt cont

De șase luni, lucrările de construcție a anexei de studii și cantinei de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din Chișinău au fost oprite din lipsă de bani. Chiar dacă Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a alocat, în vara lui 2022, toată suma necesară pentru realizarea construcției, primăria ar fi transferat în alt cont o parte din bani. Acum, instituția are nevoie de 44 de milioane de lei pentru a duce la bun sfârșit anexa și cantina. Precizările au fost făcute de consiliera fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din CMC Lilia Scutar. Într-o reacție pentru NM, Primăria Chișinău a declarat că verifică cazul. 

Pe 12 martie, PAS a publicat pe Facebook un video de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu”, în care consiliera municipală Lilia Scutar vorbește despre situația lucrărilor de construcție din instituție.

Reprezentanta PAS a menționat că, în vara anului 2022, Consiliul Municipal Chișinău a alocat bani pentru construirea unei anexe de studii și o cantină alimentară pentru Liceul „Iulia Hașdeu”. Blocul ar fi trebuit să fie dat în exploatare pe 28 august 2023, însă, de jumătate de an, lucrările de contrucție au fost încetate pe motiv că primăria capitalei nu are resurse pentru ale finanța.

De 6 luni lucrările s-au sistat, spunând că primăria nu are bani și primăria nu dorește să aloce bani. În aceste condiții, cam periculoase pentru copii, zilnic, se duc copii să mănânce la cantina socială „Bucurel El” – 500 de copii, blocul primar. Ceilalți copii sunt nevoiți să traverseze strada, să meargă la un magazin din apropiere. Ceea ce pune în pericol viața copiilor. Eu consider că primăria ar trebui să revizuie contractul, care trebuie să-și facă obligațiunile, să aloce banii necesari și copii să beneficieze de acest bloc de studii și bloc alimentar. Să ai tu o instituție mare, cu o capacitate de 1 200 de elevi și să nu ai unde-i alimenta, oare nu este încălcarea dreptului copilului?”, a spus consilera muncipală PAS.

La rândul său, directorul adjunct al liceului a precizat că, inițial, a fost alocată toată suma necesară pentru construcția anexei și cantinei, iar agentul economic contractat a început lucrările. Totuși, mai târziu, o parte din bani au fost transferați spre alte conturi, și din lipsă de mijloace financiare pentru a continua lucrările, compania responsabilă le-a oprit.

Pentru finalizarea anexei de studii și cantinei, a menționat Scutar, este nevoie de 44 de milioane de lei.

Consiliera municipală a precizat că fracțiunea PAS va solicita deblocarea sumei necesare pentru finalizarea construcției.

Îl invit pen dl Ceban să aducă bugetul pe masa tuturor consilierilor și, respectiv, să deblocăm banii pentru toți. Și pentru instituții care trebuie să facă reparație capitală, și pentru grupele cu program prelungit, și pentru asistenții personali. Sunt multe, multe probleme în educație. Astfel de probleme trebuie soluționate, dl Ceban, dar nu promisiuni false”, a adăugat ea.

Contactat de NM, purtătotul de cuvânt al Primăriei Chișinău Vasile Chirilescu a declarat că responsabilii din cadrul insituției verifică acest caz.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: