Istoria „dulce” a unei afaceri de familie care își găsește drumul în era digitală

Într-o industrie competitivă, un producător de biscuiți din Moldova, a demonstrat că inovația și valorile tradiționale pot coexista armonios. De la o mică brutărie locală, afacerea de familie s-a extins și a devenit unul dintre exportatorii de top de biscuiți din Moldova, livrând 60% din producție pe piața din România. Secretul succesului? O combinație de muncă în echipă, valori familiale și un pas curajos spre digitalizare.


Moștenirea unei familii care transformă pasiunea în succes

Iulia Grigoriev, director comercial „BeSweet”: „Compania a fost fondată de părinții noștri acum 10 ani. Mama a jucat un rol esențial în crearea tuturor rețetelor și în stabilirea standardelor de calitate, iar tatăl nostru s-a ocupat de investiții și de alegerea utilajelor. La un moment dat, părinții noștri au simțit nevoia să ne implice și pe noi, așa că au recrutat-o mai întâi pe sora mea, Nadea, iar apoi m-am alăturat și eu echipei.”

Colaborarea armonioasă a permis familiei să creeze nu doar biscuiți delicioși, ci și o afacere solidă, capabilă să reziste provocărilor economice și să crească în mod constant. Cu 25 de tipuri de biscuiți în stoc, compania este prezentă atât pe piața locală, cât și internațională fiind un exemplul bun al modului în care digitalizarea poate schimba radical traiectoria unei mici afaceri de familie, deschizând noi perspective și consolidând poziția acesteia pe piață.

Soluții digitale pentru dezvoltarea afacerii

Nadejda Cornețel, administratoare „BeSweet”: „În cadrul Programului de Evaluare Digitală a IMM-urilor, care a fost un punct de cotitură pentru noi, am beneficiat de consultanța unui specialist IT care ne-a oferit recomandări privind digitalizarea proceselor și identificarea direcțiilor unde putem lucra mai eficient. Am constatat că putem optimiza procesul de bugetare, automatiza gestionarea finanțelor și dezvolta strategii și planuri de viitor mai bine structurate. De asemenea, am dorit să automatizăm procesarea comenzilor primite. Un alt aspect pe care l-am vizat a fost eficientizarea evidenței orelor de muncă ale personalului din secția de producție, planificând instalarea unui sistem care să monitorizeze accesul angajaților la intrare și ieșire.”

Vitalie Eșanu, expert în digitalizare: „Am oferit mai multe recomandări, printre care trasabilitatea produsului. De exemplu, introducerea în sistemul informațional a datelor despre materiile prime utilizate în producție – câte kilograme de făină, zahăr, ulei intră în fabrică și cum sunt distribuite produsele finite. Odată ce compania va implementa soluțiile digitale, afacerea lor va deveni mai stabilă și mai predictibilă, reducând dependența de fluctuațiile masive de pe piața alimentară (de ex. cauzate de război). În plus, costurile vor fi mai mici, iar angajații vor putea fi remunerați mai bine.”

Programul de Evaluare Digitală a IMM-urilor – rampă de creștere pentru afacerile locale

În cadrul Programului de Evaluare Digitală a IMM-urilor, compania alături de alte 9 afaceri locale a beneficiat de consultanță personalizată și sesiuni de networking, care le-au oferit nu doar soluții tehnice, ci și sprijin pentru accesarea de granturi, inclusiv finanțare nerambursabilă la ODA. Beneficiarii finanțării au primit și un grant în valoare de 5000 de euro, ca parte a proiectului OPTIM.

Cristina Buțuleac, manageră acces la finanțare și digitalizare, Helvetas: „Am observat că multe IMM-uri se confruntă cu provocări semnificative în integrarea soluțiilor tehnologice, fie din cauza lipsei de expertiză, a costurilor ridicate, fie din cauza lipsei unui dialog eficient între IMM-uri și companiile care furnizează astfel de soluții. Prin acest program, ne-am propus să creăm o punte între aceste două sectoare, oferind IMM-urilor resursele necesare pentru a evalua și implementa soluții digitale care nu doar că le vor crește eficiența, ci vor contribui și la creșterea veniturilor.”

Irina Oriol, directoare ATIC:   „Pentru ca întreprinderile mici și mijlocii să fie mai competitive, utilizarea soluțiilor digitale este un absolut necesar. Aceste companii, însă, au nevoie de susținere în calea lor de digitalizare. Ne-am propus să le oferim suportul și expertiza de care dispunem, pentru că ne dorim o societate tehnologică, racordată la ultimele tendințe, în care procesele sunt simplificate, iar soluțiile – integrate să sporească cererea la produse și servicii.

Cu o echipă motivată, soluții digitale moderne și o viziune clară, „Besweet” astăzi este pregătită să își dubleze producția și să își extindă prezența pe piața din România. Pentru familia din spatele acestei afaceri, succesul nu este doar despre vânzări sau profit, ci despre construirea unui viitor solid pentru generațiile viitoare.

Despre Programul de Evaluare Digitală al IMM-urilor

Lansat în 2023 și implementat de ATIC, programul este susținut de Proiectul OPTIM, finanțat de Elveția și coordonat de organizația Helvetas. Peste 40 de companii au aplicat pentru Programul de Evaluare Digitală al IMM-urilor, iar dintre acestea, au fost selectate cele 10 cu cel mai mare potențial pentru a beneficia de acest sprijin. Rezultatele programului sunt impresionante: cele 10 companii beneficiare au participat la 60 de sesiuni de consultanță privată, susținute de experți specializați în digitalizare și finanțare. În plus, au avut loc cinci sesiuni de networking, create pentru a facilita schimbul de idei și sinergiile între participanți.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS și vedetele: De ce Sandu și guvernarea se bazează pe celebrități la alegeri

Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat că va include pe lista sa electorală pentru alegerile parlamentare scriitori și muzicieni cunoscuți în Moldova, dar și reprezentanți ai Găgăuziei. Experții au păreri împărțite cu privire la noua tactică electorală a PAS și la implicarea președintei Maia Sandu. NM explică cine se regăsește deja pe listă, ce impact ar putea avea noua strategie a partidului de guvernare și ce riscuri implică aceasta.

Compozitor, scriitor, antreprenor și fost ministru

Liderul PAS și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat pe 16 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, includerea unor nume noi pe lista electorală a partidului de guvernare pentru viitoarele alegeri parlamentare. Este vorba, în special, despre persoane cunoscute din mediul artistic, dar nu numai. Astfel, din partea PAS vor candida compozitorul și dirijorul Nicolae Botgros, scriitorul și fostul prezentator Jurnal TV Constantin Cheianu. De asemenea, au acceptat să fie candidați din partea PAS reprezentanta Găgăuziei — Maria Acbaș, proprietara unei companii de creștere a bovinelor, și fostul ministru al muncii și protecției sociale, Marcel Spatari.
„A venit momentul să ne adunăm și să ne unim toți cei cărora ne pasă de viitorul țării. (…) Le mulțumesc acestor oameni valoroși care cred în viitorul european al Moldovei”, a declarat Grosu.

Cu o zi înainte, Constantin Cheianu anunțase personal despre intenția sa de a candida pe listele partidului de guvernare. El a precizat că invitația de a deveni candidat PAS a venit de la președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Consilierul prezidențial Igor Zaharov a comentat astfel pentru NM: „Președinta Maia Sandu îndeamnă oamenii onești, care țin la viitorul Republicii Moldova să candideze la următoarele alegeri parlamentare. Salutăm faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate este deschis și încurajează implicarea oamenilor noi, profesioniști — pentru a duce mai departe proiectul unei Moldove europene, drepte și prospere”.

Cheianu a mai menționat că el este scriitor și vrea să scrie cărți, dar „după 28 septembrie, s-ar putea să nu i se mai permită să scrie ce vrea”, și acesta este primul motiv pentru care a acceptat invitația Maiei Sandu. „Doamna președinte spune că Parlamentul care va fi ales pe 28 septembrie ne va conduce în Uniunea Europeană. Pentru mine este o onoare să contribui la acest lucru”, a declarat Cheianu într-un videoclip publicat pe Facebook.

Facebook/Constantin Cheianu

Nicolae Botgros s-a pronunțat despre participarea sa la campania electorală a PAS la conferința de presă din 16 iunie: „Noi, muzicienii, din anii 1980 am mers peste hotare și am văzut cum trăiesc oamenii în UE și în alte țări. De aceea vrem să aducem Europa acasă, ca să trăim bine, să avem locuri de muncă și să putem face lucruri frumoase”.

Menționăm că, la vremea sa, Botgros a susținut deschis Partidul Democrat (PDM) aflat atunci sub controlul politicianului fugar Vladimir Plahotniuc. Astfel, în anul 2019 Botgros a susținut referendumul organizat de democrați concomitent cu alegerile parlamentare. Tot atunci, el a candidat la funcția de deputat în circumscripția electorală nr. 42 (Cantemir) ca independent.

Андрей Мардарь / NewsMaker

Maria Acbaș, de asemenea, nu candidează pentru prima dată la funcția de deputat. În anul 2021, ea a fost pe listele „Congresului Civic”. „Doar în unitate stă puterea noastră. Și orice s-ar spune, poporul găgăuz vrea dezvoltare, vrea dezvoltare în Uniunea Europeană, un viitor mai bun pentru copiii săi. Suntem recunoscători că până acum trăim în pace, că nu suntem uitați. Dar vrem să stăm la aceeași masă și să vorbim aceeași limbă. De aceea suntem recunoscători și sperăm că mergem pe o cale bună și totul va reuși pentru noi”, a spus Acbaș în limba rusă la conferința de presă din 16 iunie.

Facebook

Fostul ministru Marcel Spatari, care a activat un an în cabinetul Nataliei Gavrilița, la rândul său, a declarat că va continua să sprijine Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Facebook/Marcel Spatari

PAS își schimbă tactica

În campania electorală din 2021, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a mizat pe electoratul de centru. Acum, partidul de guvernare atrage în lista sa de candidați persoane neafiliate politic și figuri cunoscute. În luna mai, ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că în lista PAS vor fi incluși oameni care nu fac parte din partid și foști membri ai altor formațiuni, dar principalul criteriu este ca aceștia „să fie profesioniști în domeniile lor”. „Procesul este în derulare, ne dorim să întocmim o listă atractivă pentru alegători și, desigur, o listă reprezentativă, care să includă profesioniști din diverse sectoare. Unii dintre colegii care se află astăzi în Parlament vor rămâne, fără îndoială, dar în același timp vom analiza posibilitatea de a atrage mai mulți oameni din afară, pentru a reîmprospăta componența”, a declarat Perciun la TV8.

Tot atunci, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a spus ironic că „fiecare al treilea din lista PAS va fi actor, tiktoker, cântăreț, jurnalist”. „Important e să aibă sute de mii de abonați. Se aleg candidați în funcție de like-uri și abonați, nu de competență sau merite”, a ironizat Usatîi.

Doctorul în științe politice, Angela Colațchi, consideră schimbarea tacticii de către partidul de guvernare firească: „Fiecare campanie este unică, pentru că se schimbă circumstanțele, se schimbă electoratul, se schimbă condițiile”. Potrivit Angelei Colațchi, actuala strategie PAS vizează atragerea alegătorilor indeciși și dezamăgiți. „Aceste persoane (incluse în lista PAS) sunt foarte vizibile și există o parte a electoratului care îi va urma”, a subliniat experta. Tot logic, în opinia sa, este și includerea lui Marcel Spatari în listă, pentru că a făcut parte din echipa PAS și a rămas în memoria oamenilor ca „unul dintre cei mai buni miniștri, cu un nivel ridicat de încredere”. De asemenea, experta apreciază pozitiv includerea unui reprezentant al Găgăuziei: „Este un gest interesant. E nevoie de consolidare în Găgăuzia, iar Acbaș, se pare, are și ea un anumit nivel de încredere în autonomie”.

Politologul Ian Lisnevschi a remarcat în acest context că, în Moldova, o treime dintre alegători votează emoțional și, prin urmare, alegerea lor poate fi influențată de absolut orice: „de la aspectul fizic la notorietatea persoanei și la succesele ei în activitatea profesională”.

Invitația președintei este constituțională?

O altă întrebare se referă la invitația președintei Maia Sandu de a intra pe lista PAS. Pe 17 iunie, Partidul Social Democrat European al Moldovei (PSDE, fostul Partid Democrat) a acuzat-o pe Maia Sandu de încălcarea prevederilor Constituției prin invitația adresată unor potențiali candidați PAS. PSDE a cerut Comisiei Electorale Centrale să clarifice dacă Sandu a încălcat astfel Constituția și dacă PAS a obținut un avantaj electoral prin implicarea directă a președintei în activitatea partidului.

Tudor Mardei / NewsMaker

Doctorul în științe politice Aurelia Peru s-a arătat îngrijorată de implicarea Maiei Sandu în elaborarea listei, deoarece acest lucru contravine atât cadrului legislativ, cât și declarației făcute de Sandu după victoria la ultimele alegeri, când a promis că va fi „președinta tuturor”. „Implicarea doamnei Sandu în campania electorală nu îi va aduce dividende, dimpotrivă, comportă riscul pierderii legitimității și al credibilității”, consideră experta.

Showmeni vs. tehnocrați

Peru privește critic și includerea influencerilor în lista electorală. „Este un model de convingere electorală bazat pe popularitatea unor persoane. O astfel de strategie funcționează în societăți cu un nivel scăzut de cultură politică, unde se votează nu pentru ideologie sau programele partidelor, ci pentru persoane cunoscute și simpatice, care nu au legătură cu politica sau administrația publică. Eu consider această tactică o manipulare a simpatiilor publice, o strategie contrară eticii politice”, a spus Peru.

Potrivit ei, dacă actualul Parlament poate fi comparat cu „o mașină de votat”, următorul va semăna mai mult cu „un show de divertisment”, a ironizat experta. Ea a subliniat că noii candidați incluși în listă sunt foarte buni în domeniile lor de activitate, dar Parlamentul trebuie să elaboreze legislație de calitate și echitabilă. „Le-aș recomanda să nu-și compromită numele. Politica este treaba politicienilor. Dați Cezarului ce-i al Cezarului”, a conchis experta.

Și Ian Lisnevschi a menționat anumite riscuri ale includerii pe listă a unor persoane fără experiență politică: „Este ca și cum ai încredința pilotarea unui avion unor actori”. Potrivit expertului, forțele politice din multe țări au renunțat la această tactică, deși rămâne firească susținerea exprimată de influenceri pentru un partid (fără implicarea lor directă în campanie). Totuși, Lisnevschi consideră că este prea devreme pentru concluzii finale, deoarece trebuie văzută lista finală PAS, care încă se elaborează. „Dacă două treimi vor fi administratori care știu cum funcționează procesul legislativ, iar o treime vor fi influenceri, atunci este acceptabil”, a opinat expertul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Colaj NM

Cadavre de porci infectați cu pestă porcină, găsite într-un lan de grâu din Moldova: restricții la vânzarea cărnii în 2 raioane

Între satele Ochiul Alb și Nicoreni, raionul Drochia, au fost găsite 16 cadavre de porci domestici. Cu o greutate de peste 200 kg fiecare, acestea au fost depistate într-un lan de grâu, în stare avansată de putrefacție. Testele de laborator au confirmat că porcii sunt infectați cu virusul pestei porcine africane. Astfel, pentru a evita răspândirea focarului, raioanele Drochia și Rîșcani au fost plasate în carantină. Informația a fost comunicată pe 18 iunie de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

„La data de 15 iunie, administratorul unor terenuri agricole din raionul Drochia a informat Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor oficiul Drochia despre depistarea mai multor cadavre de porci, între localitățile Ochiul Alb și Nicoreni. Ajunși la fața locului, medicii veterinari au constatat o situație dezolantă: 16 cadavre de porci domestici, în stare avansată de putrefacție (descompunere), cu o greutate de peste 200 kg fiecare, aruncați la întâmplare într-un lan de grâu”, au comunicat reprezentanții ANSA.

Potrivit agenției, au fost prelevate probe de laborator, după care cadavrele au fost eliminate prin înhumare, iar suprafețele au fost supuse unor măsuri de dezinfecție. Între timp, testele de laborator au confirmat prezența virusului pestei porcine africane. În legătură cu aceasta, a comunicat ANSA, au fost aplicate un set de măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii.

„Au fost introduse măsuri de carantină și stabilite zone de protecție și supraveghere. Se efectuează controlul rezervoarelor sălbatice, controlul mișcării animalelor pe interiorul țării, screening-ul porcilor domestici și al populațiilor de mistreți”, au declarat reprezentanții agenției.

Agenția a adăugat că „pentru a evita răspândirea acestui focar confirmat din neglijența și iresponsabilitatea unor persoane, în conformitate cu regulile sanitar-veterinare, au fost plasate în carantină întreg raionul Drochia și Rîșcani, fiind restricționată comercializarea porcilor vii și a cărnii de porc din gospodăriile locuitorilor din ambele raioane, inclusiv în cadrul piețelor agroalimentare, până la eliminarea completă a riscurilor de răspândire a infecției”.

ANSA a menționat că au fost alertate Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul pentru protecția mediului și administrația publică locală. „A fost inițiată o anchetă pentru identificarea persoanelor care au aruncat aceste cadavre de porci. Vinovații riscă sacțiuni aspre pentru încălcările comise, precum și pentru prejudiciul cauzat”, a precizat agenția.

ANSA
ANSA
ANSA

Reprezentanții ANSA au adăugat că, de la începutul anului 2025, în Republica Moldova au fost înregistrate 36 de focare de pestă porcină africană, dintre care 12 în raionul Drochia — cea mai afectată zonă în prezent. Totodată, pe parcursul acestui an au fost depistate 25 de cadavre de mistreți infectați cu virusul pestei porcine africane.

Iranul controlează cerul deasupra Israelului? SUA vor decide în cel mult 48 de ore dacă intră în război – presa

Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) din Iran a emis un avertisment către locuitorii unei regiuni din Tel Aviv, îndemnându-i să evacueze zona. Mai devreme, și armata israeliană anunțase, prin rețelele sociale, că intenționează să lanseze atacuri asupra unor obiective militare dintr-un cartier al Teheranului, avertizând astfel populația locală. În același timp, presa americană scrie că următoarele 24–48 de ore vor fi decisive pentru a stabili dacă SUA vor fi nevoite să intre în război cu Iranul.

În paralel, IRGC a declarat că „a preluat controlul total asupra spațiului aerian israelian”, în urma recentei lovituri cu rachete lansată asupra Israelului. Narativul a fost amplu preluat de agențiile de presă ruse TASS și RIA Novosti.

.„Atacul de astăzi a demonstrat că am obținut controlul complet asupra cerului teritoriilor ocupate [n.r. – așa este denumit Israelul în discursul oficial iranian], iar locuitorii acestora sunt complet neprotejați în fața atacurilor noastre cu rachete”, se arată în comunicatul citat de TASS.

Armata israeliană a anunțat în cursul nopții că Iranul a lansat aproximativ 25 de rachete în două valuri, într-un interval de o oră. Până acum nu există informații clare despre eventuale pagube sau victime. Presa israeliană, citând surse medicale, a transmis că nu au fost înregistrate apeluri legate de persoane rănite.

Următoarele 24–48 de ore vor fi decisive pentru a stabili dacă este posibilă o soluție diplomatică în conflictul cu Iranul sau dacă SUA vor fi nevoite să recurgă la acțiuni militare, relatează ABC News, citând oficiali americani.

În același timp, reprezentanții administrației de la Washington consideră în continuare că există o șansă de a readuce Iranul la masa negocierilor și de a ajunge la semnarea unui nou „acord nuclear”, care ar presupune, printre altele, renunțarea completă la îmbogățirea uraniului.

Dacă Teheranul va accepta dialogul, o întâlnire cu reprezentanți americani — inclusiv trimisul special Steve Witkoff și, posibil, vicepreședintele J.D. Vance — ar putea avea loc chiar săptămâna aceasta.

Potrivit The New York Times, Iranul a pregătit rachete și alte tipuri de armament pentru a lovi bazele americane, în cazul în care Statele Unite vor intra în război.

Imagine simbol

Evacuare organizată pentru moldovenii din Israel? Opțiunea analizată de Ambasada Moldovei la Tel Aviv

Ambasada Republicii Moldova în Israel examinează posibilitatea organizării unei evacuări ordonate prin punctul de frontieră Taba, către Egipt, în funcție de evoluția situației și de condițiile logistice disponibile. Informația a fost comunicată de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Instituția a adăugat că misiunea diplomatică este în contact permanent cu cetățenii moldoveni aflați în Israel, care solicită sprijin consular și colectează date necesare pentru planificarea măsurilor de evacuare.

Ministerul Afacerilor Externe a declarat, pe 18 iunie, că „monitorizează în continuare, cu atenție sporită, evoluțiile de securitate din Statul Israel și menține activă coordonarea cu autoritățile israeliene și cu partenerii internaționali”.

„Ambasada Republicii Moldova la Tel Aviv este în contact permanent cu cetățenii moldoveni aflați pe teritoriul Statului Israel, care solicită sprijin consular și colectează date necesare pentru planificarea măsurilor de evacuare. Misiunea diplomatică de la Tel Aviv gestionează fiecare caz în parte și examinează posibilitatea organizării unei evacuări ordonate prin punctul de frontieră Taba, către Egipt, în funcție de evoluția situației și de condițiile logistice disponibile”, au declarat reprezentanții ministerului de la Chișinău. Instituția a îndemnat cetățenii moldoveni care se află în Israel să se înregistreze prin intermediul unui formular online.

Totodată, ministerul a îndemnat cetățenii care intenționează să se evacueze pe cont propriu și întâmpină dificultăți să contacteze Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel la telefoanele: +972 52 778 9772, +972 52-2787326. Email: [email protected]

***

Pe 18 iunie, confruntarea militară dintre Israel și Iran a intrat în a șasea zi.

Pe 15 iunie, presa din Republica Moldova a scris că un cetățean moldovean ar fi fost rănit în Israel. Ambasadorul Alexandr Roitman și Ministerul de Externe au declarat că nu au confirmări oficiale în acest sens, însă sunt în contact permanent cu autoritățile israeliene pentru a verifica situația.

Pe 16 iunie, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a recomandat cetățenilor moldoveni aflați în Israel să părăsească teritoriul pe perioada desfășurării conflictului. Instituția a oferit o listă de puncte de frontieră terestre, pentru care este necesară viză de intrare. În aceeași zi a raportat că 26 de cetățeni moldoveni au contactat Ambasada Republicii Moldova din Israel, solicitând informații cu privire la posibilitățile de evacuare, inclusiv despre o eventuală organizare a unui zbor charter.

Pe 17 iunie, Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel a anunțat că, în contextul escaladării situației de securitate din regiune, secția consulară își suspendă temporar serviciile consulare ordinare și va presta doar servicii de urgență. Este vorba, în principal, despre eliberarea titlurilor de călătorie și soluționarea altor situații excepționale.

Ucraina, aproape să se retragă de la Congresul Mondial al Viei și Vinului de la Chișinău din cauza Rusiei

O delegație ucraineană, participantă la Congresul Mondial al Viei și Vinului de la Palatul Republicii din Chișinău, a anunțat pe 17 iunie că își întrerupe activitatea după ce la eveniment au fost prezenți delegați ai Federației Ruse, a fost afișat drapelul Rusiei și s-au desfășurat evenimente interguvernamentale cu participarea acesteia. La scurt timp, a anunțat că, în urma protestelor exprimate și a acțiunilor Ambasadei Ucrainei în Moldova — inclusiv o întâlnire a ambasadorului cu ministrul Agriculturii de la Chișinău — simbolurile și materialele informative rusești au fost înlăturate. Astfel, autoritățile ucrainene au recomandat delegației să-și continue participarea la eveniment, cu excepția reuniunilor oficiale interguvernamentale.

„Delegația ucraineană din partea Ukrvinprom și a Institutului ucrainean al vinului își întrerupe participarea la cel de-al 46-lea Congres Mondial al Organizației Internaționale a Viei și Vinului”, a scris pe Facebook directorul general al organizației ucrainene pentru viticultură și industria vinicolă „Ukrvinprom”, Volodimir Kucerenko, adăugând că delegația avea programate mai multe prezentări în timpul Congresului.

El a menționat că „această decizie a fost luată la recomandarea oficială a Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova și în conformitate cu dispoziția Ministerului Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, în legătură cu o serie de fapte inacceptabile: prezența demonstrativă a delegației Federației Ruse, afișarea oficială a drapelului statului agresor, desfășurarea unor evenimente interguvernamentale cu participarea acestuia și toate acestea — în ziua unor noi atacuri masive asupra orașelor ucrainene”. „Considerăm o astfel de „neutralitate” drept o complicitate directă cu agresorul, iar participarea Ucrainei alături de o țară care, zi de zi, ne ucide cetățenii și ne distruge infrastructura — inacceptabilă și umilitoare”, a adăugat el.

Ulterior, Kucerenko a declarat că „urmare a protestelor exprimate și a acțiunilor operative și principiale ale Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, inclusiv întâlnirea ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei cu ministrul Agriculturii din Republica Moldova, simbolurile și materialele informative (posterele) rusești au fost înlăturate de la locul desfășurării Congresului”: „În urma acestui fapt, la recomandarea Ministerului Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, rezervele privind delegația ucraineană au fost retrase, iar nouă ni s-a recomandat să continuăm participarea la sesiunile științifice ale Congresului, cu excepția reuniunilor oficiale interguvernamentale”.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Oficiului Național al Viei și Vinului. Deocamdată nu avem un răspuns.

***

În perioada 16–20 iunie, Chișinăul găzduiește Congresul Mondial al Viei și Vinului. Evenimentul reunește 300 de experți, cercetători, viticultori, enologi, producători și decidenți politici din 51 de țări. Potrivit organizatorilor, este pentru prima dată când în Moldova este desfășurată această reuniune. Congresul Mondial al Viei și Vinului are loc la Palatul Republicii și MAIB Park din Chișinău. Evenimentul este organizat de Organizația Internațională a Viei și Vinului, în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Oficiul Național al Viei și Vinului. Menționăm că la deschiderea Congresului a ținut un discurs și președinta Maia Sandu.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: