Comisia pentru politica externă a Parlamentului Italiei a adoptat pe 6 septembrie, cu unanimitate de voturi, o rezoluție prin care își exprimă sprijinul deplin pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Președinta Maia Sandu și ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, au venit cu mesaje de mulțumire pe platforma X, rețea cunoscută anterior sub numele de Twitter, prin care a mulțumit Italiei pentru susținerea acordată. Oficialii au catalogat rezoluția drept un „semn puternic de solidaritate și prietenie”.
„Salut cele două rezoluții adoptate de Parlamentul italian în sprijinul aderării Republicii Moldova la UE. Apreciem sprijinul Italiei pentru aderarea noastră către UE și angajamentul de a îmbunătăți relațiile bilaterale. Mulțumesc, Italia”, a scris președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, după decizia Italiei.
I welcome the two resolutions adopted by the Italian Parliament in support of Moldova’s EU membership.
We value Italy’s support for our EU journey and the commitment to enhanced bilateral relations.
Grazie, Italia.
— Maia Sandu (@sandumaiamd) September 7, 2023
Cu o reacție a venit și șeful diplomației de la Chișinău. Nicu Popescu a salutat „cu căldură” decizia Italiei, pe care a calificat-o drept „un semn puternic de solidaritate și prietenie”.
Warmly welcome the decisions made by the Foreign & European Affairs committee of the Italian Parliament, where they unanimously voted in favour of supporting Moldova’s EU membership process.
This demonstrates a strong sign of solidarity & friendship.@Antonio_Tajani @ItalyMFA
— Nicu Popescu (@nicupopescu) September 7, 2023
În rezoluția adoptată, deputații italieni precizează că Republica Moldova înregistrează „progrese excelente” în procesul de aderare la UE, în parte pentru că ar exista o majoritate solidă a populației care să susțină acest demers.
Astfel, conform textului rezoluției, Italia se angajează să reafirme, în toate forurile europene și internaționale, sprijinul deplin al Italiei pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Totodată, Italia se angajează să promoveze, prin acorduri bilaterale, o mai mare cooperare și relații diplomatice mai strânse cu Republica Moldova, inclusiv pentru a sprijini reformele necesare aderării țării la UE, dar și pentru a încuraja investiții publice și private mai mari în Moldova.
Italia se angajează, la fel, să dezvolte cooperarea în domeniile cultural și economic între cele două țări, inclusiv prin valorificarea și implicarea comunității moldovenești prezente în Italia.
De menționat că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!