Îți dorești să practici niște activități fizice? Alege-o pe CEA care te face fericit!

Te-ai plictisit și dorești să practici și niște activități sportive? Trăim într-o lume plină de stres și foarte agitată, iar practicarea sportului este necesară pentru a vă menține sănătatea mintală și fizică. Există o mulțime de opțiuni din care poți alege, deci fă bine și mergi pe cea ce-ți aduce cel mai mult amuzament. Ar putea fi o provocare la început, dar cu siguranță te vei adapta foarte repede. În articolul de astăzi vom vorbi despre câteva activități sportive pe care le poți practica în timpul liber.

Poți să te menții în formă practicând tenisul de masă?

Știai că tenisul de masă consumă o mulțime de calorii în timpul jocului? Este o activitate fizică care ți se poate părea și competitivă, dar și amuzantă în același timp, potrivită pentru toate vârstele. Totuși, să nu ai așteptări mari la început, ai nevoie de timp pentru a înțelege complet arta jocului — este un mod perfect pentru a dezvolta abilitățile de reacție, ceea ce poate avea un impact destul de pozitiv asupra ta.

Trebuie să fii mereu pregătit, achiziționează-ți tot echipamentul necesar și fii sigur că ai toate necesare la tine, de exemplu, rachete de tenis de masă de rezervă, nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Acest sport poate fi foarte competitiv, însă îl poți practica și pentru starea ta generală de fericire — cheamă un prieten și nu mai pleca de lângă masa de tenis! Sprijinul din partea altor persoane cu siguranță poate aduce o mare satisfacție.

Nici nu știi câtă plăcere pot aduce serile de yoga…

Știm și noi, serile yoga ți se pot părea plictisitoare, dar ai încercat să înțelegi acest tip de antrenament? Poate fi chiar activitatea sportivă perfectă pentru dumneavoastră — este un mod bun pentru a câștiga câteva beneficii asupra sănătății mintale și fizice. Trebuie doar să fii atent la pozițiile de yoga pe care le alegi, modul de respirație și meditate și ești pregătit pentru a îmbunătăți flexibilitatea, forța musculară și chiar echilibrul.

Achiziționează-ți niște covorașe pentru yoga și practică regulat acest tip de antrenament și vei vedea cum ți se va schimba viața din toate punctele de vedere — precum calitatea somnului și creșterea stimei de sine. Un factor bonus ar fi că în momentul practicării claselor de yoga, cu siguranță vei întâlni și persoane noi pentru a forma legături sociale pozitive sau chiar o prietenie pe viață.

Ajunge până în capătul lumii cu pași mici!

Dorești să faci înconjurul lumii dar să nu ieși deloc din casă? Mișcarea folosind niște benzi de alergare cu siguranță este o activitate pe care trebuie să o încerci — este una dintre cele mai accesibile și eficiente modalități de exercițiu fizic, aducând o mulțime de beneficii asupra corpului tău și sănătății fizice. Cu siguranță te vei simți mai fericit și mai relaxat după câteva zeci de minute pe banda de alergat!

Nu uita, indiferent de activitatea sportivă pe care o alegi, contează să-ți aducă plăcere și relaxare. Tenisul de masă, seriile de yoga sau alergarea pe bandă cu siguranță pot contribui la sănătatea ta mintală — experimentează și vezi ce ți se potrivește. Un lucru cu siguranță este sigur, atâta timp cât ești în mișcare, îți pui mintea și corpul la contribuție — e tot de ce ai nevoie!

ADVERTORIAL

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Nouă angajați de la M1, inclusiv directoarea nou-numită, se plâng Parlamentului pe conducerea TRM. Reacția lui Țurcanu

Membri ai Consiliului de Programe al televiziunilor „Moldova 1” și „Moldova 2” din cadrul „Teleradio-Moldova” (TRM) susțin că șefia companiei le ignoră atribuțiile. Aceștia au cerut intervenția Parlamentului, menționând că la TRM au fost alocați 137.000 de lei „pentru un „concept” de emisiune aflată deja în grilă din luna martie a anului curent, fără o analiză a conținutului de către Consiliul de Programe și fără organizarea unui concurs de idei”. Directorul TRM, Vladimir Țurcanu, a calificat plângerea drept „o ciudățenie” și i-a acuzat pe membrii Consiliului de inacțiune. Ce ține de bani, Țurcanu a declarat că aceștia au fost alocați „în primul rând pentru pachetul grafic”, în urma unor negocieri directe, în cadrul procedurilor de achiziție. El a precizat că banii au fost alocați înainte ca emisiunea să intre în grilă.

Scrisoarea Consiliului de Programe

Pe 1 iulie, pe online a fost publicată o scrisoare semnată de Consiliul de Programe al televiziunilor „Moldova1” și „Moldova2” din cadrul TRM și adresată Comisiei parlamentare pentru mass-media și comunicații. 

În scrisoare, Consiliul de Programe a declarat că are ca sarcină să examineze proiectele de creație, prezentate în cadrul concursurilor atât de către colaboratorii companiei, cât și de autorii din exteriorul ei, desemnând învingătorul; să evalueze calitatea proiectelor-pilot de emisiuni și a programelor difuzate; să anunțe concursuri de proiecte noi, în conformitate cu necesitățile grilei, atât pentru colaboratorii televiziunii, cât și pentru producătorii autohtoni independenți. 

Consiliul de Programe s-a plâns că aceste atribuțiile sunt ignorate atât de directorul general al companiei TRM, cât și de Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare (CSD), precizând că avizul său nu este solicitat și nu este luat în considerare în procesul de aprobare și finanțare a proiectelor editoriale.

„Un exemplu recent este alocarea sumei de 137.000 MDL pentru un „concept” de emisiune aflată deja în grilă din luna martie a anului curent. Această decizie a fost luată fără o analiză a conținutului de către Consiliul de Programe, fără o justificare clară privind valoarea achitată și fără organizarea unui concurs de idei, fapt ce ridică suspiciuni de cheltuire iresponsabilă a fondurilor publice. Mai mult decât atât, nu ne-a fost oferită posibilitatea de a analiza oportunitatea și relevanța editorială a proiectului, așa cum prevede mandatul nostru”, se arată în scrisoarea Consiliului, care a solicitat să fie analizată această situație în cadrul Comisiei parlamentare și să intervină „pentru restabilirea cadrului legal și a rolului consultativ al Consiliului de Programe în procesul de aprobare a proiectelor de emisiuni”.

Scrisoarea a fost semnată de către nouă persoane, membri ai Consiliului de Programe, printre care: directoarea generală adjunctă (televiziune) Ecaterina Covali-Cheptanaru, conducătoarea artistică Diana Donică, vicedirectorul departamentului radioteleviziune Leonid Melnic, șeful de secție Victor Scodilo, directoarea Departamentului Moldova-2 Ludmila Vasilache, precum și șefa de subdiviziune în radioteleviziune Tatiana Vlas.

Telegram/Index
Telegram/Index

Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a primit scrisoarea Consiliului de Programe. Aceasta va fi redirecționată către Consiliului de Supraveghere şi Dezvoltare al TRM. Informațiile au fost comunicate pentru NewsMaker de către președinta Comisiei parlamentare, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Reacția directorului TRM

Directorul TRM, Vladimir Țurcanu, a declarat pentru NewsMaker că a văzut scrisoarea și a cerut să i se confirme autenticitatea acesteia.

„Încă nu am primit nicio informație. Referitor la conținut, ce pot să vă spun este că Consiliul de Programe este un consiliu consultativ și toate deciziile se află în dreptul directorului televiziunii, iar trimiterea pe care o fac semnatarii acestei scrisori la modul în care s-a gestionat o situație cu o emisiune este la îndemâna acestui consiliu să se autosesizeze, să analizeze un program și să ia decizii cu privire la acest program. Deci, ce reclamă semnatarii că ar trebui să se facă, trebuie să facă ei înșiși, așa prevede regulamentul acestui Consiliu de programe. E o ciudățenie ce am văzut, nu există nimic temeinic în a se reclama public. (…) Acest consiliu are prerogativa de a analiza programe și în loc să le analizeze face o scrisoare prin care spune că nu le-a analizat. Directoarea, fiind președinta acestui consiliu de programe, putea în orice moment, în ultimele trei luni, să se autosesizeze, să analizeze programul și să dea un verdict. Așa cum are sarcina să facă cu toate emisiunile care sunt la televiziune. Practic ei își recunosc inacțiunea în privința unui program care a început să performeze”, a comunicat Țurcanu.

Potrivit directorului TRM, semnatarii „s-au apucat de o emisiune care performează – emisiunea „Pe față” realizată de Lucia Vieru”. Potrivit lui Țurcanu, emisiunea este văzută drept concurentă în raport cu alte producții realizate în cadrul companiei. „Doar că noi în continuare vom promova tinerii și oamenii cu vederi moderne. (…) Așa că eu interpretez toate aceste încercări ca pe o rezistență care încă există la TRM dar care, nu am nicio îndoială, va fi depășită prin toate metodele pe care le avem la dispoziție”, a adăugat el. „După cum ați văzut, în ultimul an, oamenii care au lucrat mulți ani la televiziune și s-au simțit foarte bine în timp ce în instituție a fost rău încearcă acum să împiedice toate aceste elemente de dezvoltare pentru instituția noastră, ceea ce nu este foarte plăcut pentru că ne-am dori să discutăm despre alte lucruri, profesionale, dar ce să facem? Aceasta este rezistența pe care noi o vedem”, a mai spus Țurcanu.

Întrebat pentru ce a fost alocată suma de 137.000 MDL, directorul TRM a declarat: „În primul rând pentru pachetul grafic și am avut, prin achiziții, negocieri directe. E o procedură absolut legală”. Țurcanu a precizat că suma a fost alocată înainte ca emisiunea să apară în grilă.

Un tată i-a salvat viața fiicei sale: Transplant de rinichi reușit la Spitalul Clinic Republican

O femeie de 37 de ani, diagnosticată cu insuficiență renală cronică, a primit o nouă șansă la viață după ce tatăl său i-a donat un rinichi. Intervenția chirurgicală a fost realizată cu succes de echipa de medici de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău.

Pacienta, Viorica Gojan, a început tratamentul prin hemodializă în noiembrie 2022, iar în 2024 a fost inclusă pe lista de așteptare pentru transplant.

Potrivit unui comunicat emis de instituția medicală, intervenția chirurgicală a presupus două etape complexe. Prelevarea rinichiului de la donatorul viu a durat aproximativ două ore, iar intervenția de transplant la primitor – circa trei ore.

În prezent, pacienta se simte bine și urmează perioada de recuperare. Atât pacienta, cât și tatăl-donator au fost externați și se recuperează acasă.

Captură video

Guțul, prima reacție după ce procurorii au cerut să fie condamnată la 9 ani de închisoare

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susține că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea afirmă că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală. Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară, a declarat după ședința în care au fost susținute pledoariile finale că speră într-o „decizie corectă”, care să o recunoască nevinovată.

„Până în 2023, până în momentul în care eu am devenit bașcan al autonomiei găgăuze, toți au uitat. Cu părere de rău, din peste 20 de colaboratori de monitorizare ai biroului central al Partidului Șor, doar eu am ajuns pe banca acuzaților și, pentru companie, Svetlana Popan. Evident că este un dosar politic, dacă nu ar fi fost statutul meu, nu și-ar fi adus aminte ca și de alți colegi, ce au trecut din statutul de învinuit în cel de martor. Chiar și cei cu un statut mai mare în ierarhie, colegi de-ai mei, sunt martori, iar eu, secretară a Partidului Șor din 2022, sunt judecată”, a declarat Evghenia Guțul.

„Ei au nevoie de Guțul în calitate de inculpată” – așa a comentat bașcana solicitarea procurorilor, care au cerut marți ca aceasta să fie condamnată la 9 ani de închisoare, iar fosta sa colegă de partid, ex-secretara Partidului „Șor”, la 8 ani.

„Am anticipat această (nr.red: solicitare), pentru că încă din prima zi în care domnul Iepure a preluat cazul meu, mi-a fost clar că așa vor cere. Astăzi, Guțul este folosită ca un exemplu de pedeapsă publică — o persoană care va fi un exemplu pentru cei din opoziție că nu trebuie să meargă împotriva actualei puteri. Astăzi, Guțul reprezintă acea față care poate fi bătută, arătată. Desigur, decizia finală aparține judecătorului”, a declarat Guțul.

Bașcana a menționat că se așteaptă în continuare la o „decizie corectă”. Rugată de presă să explice ce înseamnă acest lucru, Guțul a declarat: „Contez pe faptul că judecătorul mă va recunoaște nevinovată”.

Ea susține că acuzarea nu ar fi prezentat probe convingătoare în instanță, ci doar afirmații nefondate: „Problema este că nu au prezentat niciun fel de probe: eu presupun, eu am auzit, la nivelul bârfelor”.

Amintim că procurorii au cerut, pe 1 iulie, o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru fosta secretară a Oficiului Central al ex-partidului „Șor”, Svetlana Popan, a anunțat procurorul de caz, Cristina Gladcov. Potrivit acesteia, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare.

Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei. Procurorii au declarat pentru presă că au demonstrat „pe deplin” vinovăția Evgheniei Guțul și a Svetlanei Popan în instanță.

Următoarea ședință în dosarul în care este vizată Evghenia Guțul este programată pentru 3 iulie, dată la care ar putea fi pronunțată și hotărârea instanței.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanță cauza împotriva guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Potrivit PA, Evghenia Guțul, activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR”, a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea, Evghenia Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate Guțul a acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva șefei oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”, Svetlana Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare au fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

PAS cere oprirea „propagandei pro-Ceban” din transportul public. Primăria: „Sunt campanii de informare”

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău a depus o plângere la Inspectoratul de Poliție Centru, solicitând „verificarea legalității și oprirea a mesajelor” difuzate în transportul public din capitală, pe care le consideră „propagandă politică în favoarea primarului Ion Ceban, în afara oricărei campanii electorale”. Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Capitalei, Natalia Ixari, a declarat pentru „NewsMaker” că sunt, de fapt, „campanii de informare”.

Potrivit consilierilor PAS, mesajele audio au devenit mai frecvente în 2025 și „nu mai au caracter informativ, ci electoral”. Într-un exemplu citat, pasagerii aud în troleibuze afirmații precum: „Primăria Chișinău are un buget social de 60% și sute de servicii sociale, unele fiind unice în țară…”.

„Astfel de afirmații nu sunt neutre și creează disconfort și confuzie în rândul cetățenilor, constituind o formă de poluare fonică și propagandă politică într-un spațiu public finanțat din bugetul municipal. Prin aceste practici, administrația municipiului Chișinău încalcă legislația privind publicitatea, afectează confortul public și creează premisele unui avantaj electoral incorect pentru edilul Ion Ceban. Cerem oprirea imediată a difuzării acestor mesaje și sancționarea celor responsabili”, susțin consilierii PAS.

În context, Fracțiunea PAS a solicitat autorităților: verificarea legalității difuzării acestor mesaje, identificarea persoanelor care au aprobat și implementat această campanie; sancționarea conform legii a celor implicați și oprirea difuzării mesajelor sonore în transportul public.

Solicitată de NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Capitalei, Natalia Ixari, a declarat că „astfel de campanii sunt permanent, de mulți ani“.

„Sunt campanii de informare ale primăriei Chișinău”, a precizat comunicatoarea.

PlatzForma

Scurgere scăzută a apei în Nistru, Prut și afluenții lor timp de 7 zile. Cod galben, portocaliu și roșu

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod galben, portocaliu și roșu de scurgere scăzută a apei. Avertizarea hidrologică va fi în vigoare în perioada 1 – 8 iulie.

Potrivit SHS, în intervalul de timp menționat, în râurile Nistru, Prut și afluenții acestora, se va menține scurgerea redusă a apei, situată sub valorile medii lunare multianuale. Pe unele sectoare sunt prognozate valori extrem de scăzute:

  • Cod roșu: scurgerea apei ≤ 15% din media multianuală;
  • Cod portocaliu: scurgerea ≤ 30%;
  • Cod galben: scurgerea ≤ 50%.
Telegram/Meteo MD

Astfel, SHS a recomandat agențiolor economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: