Kilicdaroglu împotriva lui Erdogan: Care sunt mizele alegerilor prezidențiale din Turcia
Full Article 2 minutes read

Kilicdaroglu împotriva lui Erdogan: Care sunt mizele alegerilor prezidențiale din Turcia

Turcii votează duminică, 28 mai, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, având de ales între actualul președinte Recep Tayyip Erdogan şi contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu, un scrutin ce va decide dacă președintele își va prelungi domnia într-un al treilea deceniu, scrie Digi24.ro.

Peste 64 de milioane de turci sunt așteptați să voteze la aproape 192.000 de secții de votare, inclusiv peste 6 milioane care au votat pentru prima dată la 14 mai. Există de asemenea 3,4 milioane de alegători din străinătate, care au votat deja în perioada 20-24 mai. Votul de azi va decide nu doar cine conduce Turcia, o țară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci şi cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa, în contextul unei crize profunde a costului vieții şi forma politicii sale externe.

Un referendum din 2017 a aprobat la limită inițiativa lui Erdogan de a lărgi prerogative președinției, făcându-l pe președinte cu puteri asupra guvernului şi eliminând postul de prim-ministru.  În calitate de președinte, Erdogan stabilește politica privind economia, securitatea, afacerile interne şi internaționale ale Turciei. La mai bine de 20 de ani de la venirea la putere a lui Erdogan şi a partidului său AKP, acesta speră să își prelungească mandatul de cel mai longeviv conducător al Turciei moderne.

Kemal Kilicdaroglu este atât principalul candidat al opoziției, cât şi președintele CHP, partid care a fost înființat de Mustafa Kemal Ataturk – fondatorul Turciei moderne. El a oferit alegătorilor o platformă incluzivă şi a promis o resetare democratică, inclusiv revenirea la un sistem parlamentar de guvernare şi independența sistemului judiciar pe care criticii spun că Erdogan l-a folosit pentru a reprima disidența.

În primul tur de scrutin din 14 mai, Recep Tayyip Erdogan a obținut 49,5% din voturi, fiind la mică distanță de majoritatea necesară pentru a evita un al doilea tur de scrutin, într-un vot văzut ca un referendum asupra regimului său autocratic.  Kemal Kilicdaroglu, candidatul unei alianțe de opoziție formate din șase partide, a primit 44,9% din voturi. Rezultatul a contrazis prognozele sondajelor, care îl dădeau pe Kilicdaroglu în frunte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: