Alegeri în Turcia: peste 98% din voturi au fost numărate. Erdogan și Kilicdaroglu se vor lupta în turul 2? 
Full Article 3 minutes read

Alegeri în Turcia: peste 98% din voturi au fost numărate. Erdogan și Kilicdaroglu se vor lupta în turul 2? 

Recep Erdogan este la doar o jumătate de procent de un nou mandat de președinte. După numărarea a 98,48% din voturi, el are 49,34% din opțiuni, conform rezultatelor anunțate de comisia electorală. Marea speranță a opoziției turce, Kemal Kilicdaroglu, a primit 45% din voturi, deși în ultimele sondaje era dat ca învingător din primul tur, scrie Digi24. Dacă până la finalul numărătorii nu trece, măcar cu un vot, de 50%, actualul președinte turc va merge pentru prima dată în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Prezența la urnele de vot din Turcia a fost masivă, de peste 85%. La multe secții, turcii au așteptat cu orele pentru a vota. Ei i-au ales și pe cei 600 de deputați din parlamentul unicameral, unde partidul naționalist al lui Erdogan își va păstra majoritatea.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a afirmat, într-un discurs, că are un avans de peste două milioane de voturi faţă de rivalul său la alegerile prezidenţiale, Kemal Kilicdaroglu, şi crede că va depăşi pragul de 50 la sută din totalul voturilor, dar dacă poporul a optat să se ajungă în turul doi, el respectă decizia alegătorilor.

Vom vedea împreună care este decizia naţiunii noastre când vor fi anunţate rezultatele finale neoficiale. Indiferent de rezultat, aş dori să-mi exprim recunoştinţa fiecăruia dintre cei aproape 27 de milioane de cetăţeni care se vede că m-au votat la alegerile de astăzi. Aş dori să mulţumesc fiecăruia dintre cei 56 de milioane de cetăţeni care au participat la acest spectacol al democraţiei, indiferent pe cine a votat. La alegeri, l-am depăşit deja cel mai apropiat rival cu aproximativ 2,6 milioane. Cred că această cifră va creşte şi mai mult odată cu rezultatele finale. Nu ştim încă dacă alegerile prezidenţiale s-au încheiat în primul tur. Dacă decizia naţiunii noastre arată că alegerile prezidenţiale s-au încheiat, atunci nu este nicio problemă. Dacă naţiunea noastră a optat să fie turul doi al alegerilor, îi respect decizia”, a menționat Erdogan.

Kemal Kilicdaroglu, candidatul opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Turcia, a promis, într-un discurs, că va obţine victoria în turul doi.

Este plăcut că rata prezenţei la vot se apropie de 90 la sută şi că procesul continuă cu maturitate democratică. În ciuda tuturor calomniilor şi insultelor sale, Erdogan nu a obţinut rezultatul aşteptat. Nimeni nu ar trebui să se entuziasmeze că s-a terminat totul. Alegerile nu se câştigă de la balcon. Dacă naţiunea noastră spune să fie turul al doilea, aşa să fie. Vom câştiga cu siguranţă aceste alegeri în turul doi. Toată lumea va vedea asta. Erdogan nu a reuşit să obţină votul de încredere aşteptat din partea poporului. Peste 50 la sută vor schimbarea”, a spus Kilicdaroglu.

Conform datelor prezentate de aa.com.tr, după deschiderea a 98,41 la sută din urnele de vot şi numărarea voturilor, Recep Tayyip Erdogan are 49,34 la sută (26.546.091), în timp ce Kilicdaroglu are 45 la sută (24.207.240). Al treilea candidat, Sinan Ogan, are 5,23 la sută (2.813.457).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: