Kommersant, scrisoare pentru jurnalistul Ivan Safronov, condamnat la închisoare: În alte timpuri ai fi fost achitat, iar dosarul nu ar fi existat
Full Article 3 minutes read

Kommersant, scrisoare pentru jurnalistul Ivan Safronov, condamnat la închisoare: În alte timpuri ai fi fost achitat, iar dosarul nu ar fi existat

Jurnaliștii redacției Kommersant i-au adresat o scrisoare fostului lor coleg, Ivan Safronov, condamnat pe 5 septembrie la 22 ani de închisoare pentru „trădare de patrie”. Publicată pe prima pagină a ziarului, scrisoarea amintește despre perioada în care Safronov lucra pentru Kommersant. Jurnaliștii își manifestă încrederea în nevinovăția lui Safronov și declară că sunt „alături” de el. „În alte timpuri ai fi fost achitat, iar dosarul nu ar fi existat”, spun foștii colegi ai jurnalistului rus.

„Salut Vania. Notițele tale au fost deseori pe prima pagină a Kommersant. Din 7 iulie 2020, aici au fost publicate adesea materiale despre tine. Și acum folosim prima pagină pentru a te contacta direct”, scrie redacția.

Jurnaliștii Kommersant amintesc în scrisoarea publicată despre perioada în care munceau cot la cot alături de jurnalistul rus Ivan Safronov. „Cel mai din domeniul său” sau „un om bun și curajos” sunt doar câteva dintre calificativele pe care i le atribuie jurnalistului foștii săi colegi.

„Astăzi vrem cu toții să-ți spunem: Vania, ești un adevărat jurnalist. Ești un mare profesionist. Ești o persoană foarte bună. Nu am auzit nicio dovadă publică a vinovăției tale. Și suntem siguri: într-un alt timp, într-o altă situație, ai fi fost justificat. Da, și lucruri de genul acesta, poate, nu s-ar fi întâmplat. Dar vremurile nu sunt alese. Dar poți alege ce să fii în aceste vremuri. Și tu ai făcut alegerea ta. Acești doi ani ai fost un model de comportament decent. Nu ai renunțat și nu te vei da bătut acum. Știm că vei trece de toate încercările. Te iubim, credem în tine”, scrie redacția.

Între timp, potrivit BBC, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov a declarat că jurnalistul Ivan Safronov trebuie „neapărat” să-și recunoască vinovăția pentru a cere grațierea. Jurnaliștii BBC precizează, însă, că „niciuna dintre legi” nu menționează acest lucru.

„Poate că aceasta este o condiție pe care Peskov sau președintele Vladimir Putin o consideră personal obligatorie, dar nici Constituția, nici Codul penal nu spun asta”, precizează BBC.

BBC notează că numărul persoanelor grațiate în ultimii ani a fost redus considerabil în Rusia. Astfel, dacă în 1999, 7.800 de persoane au primit grațiere prezidențială, atunci în 2014 – doar patru, în 2019 – șapte, iar în 2021 – șase.

Amintim că Ivan Safronov a fost condamnat pe 5 septembrie la 22 de ani de închisoare. El a fost găsit vinovat de trădare de patrie. De asemenea, el trebuie să plătească o amendă de jumătate de milion de ruble. Safronov nu își recunoaște vina și intenționează să conteste decizia instanței.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: