„La Microinvest nu facem diferența dintre clienții Agro mici sau mari, credem în agricultura modernă și finanțăm orice idee de dezvoltare” – Vasilii Macovei, manager regional Nord

Aproximativ 1 miliard de lei din portofoliul Microinvest este destinat sectorului Agro. Agricultorii din toată țara își finanțează cele mai moderne proiecte, beneficiind de suport financiar și soluții personalizate de dezvoltare. Să fii client Agro la Microinvest, nu înseamnă doar creditare, ci o comunitate, care vede în agricultură o valoare și tinde să o dezvolte.

Vasilii Macovei, manager regional Nord, cunoaște în detalii principalele beneficii ale creditelor Agro de la Microinvest, dar și provocările cu care se confruntă agricultorii din Moldova.

– Vasilii, ești originar din Nordul țării, ești și tu agricultor și zilnic interacționezi cu agricultori care vor să-și finanțeze gospodăriile la Microinvest. Ce rol are sectorul agricol pentru activitatea companiei, în particular, și Republica Moldova, în general?

– Pot spune cu precădere că agricultura a fost, este și va fi un sector de bază al economiei țării noastre. Am fost norocoși să fim localizați într-o regiune care are toate condițiile necesare pentru recoltarea plantelor: sol bun, climă potrivită și oameni harnici. Suntem bucuroși, că în pofida crizelor și schimbărilor climatice, cu fiecare an această ramură se dezvoltă, iar asta ne motivează să finanțăm agricultorii care vor să facă agricultură de calitate, acasă. Pentru activitatea companiei noastre, agricultura este una din direcțiile de bază. Aproximativ 45% din portofoliul Business este orientat spre afacerile agricole, iar regional, portofoliul ajunge și până la 70% din numărul total de credite acordate.

– Care sunt cele mai populare tipuri de afaceri agricole finanțate Microinvest?

– Finanțăm toate domeniile agricole, chiar avem și domenii mai exotice pentru țara noastră pe care le credităm, de exemplu: creșterea afinelor, cultivarea hibrizilor de grâu francez etc. Cele mai populare sunt cultivarea cerealelor, plantelor oleaginoase și creșterea animalelor. Susținem financiar agricultorii în toate etapele activității lor și a anului agricol. Printre scopurile principale se numără finanțarea mijloacelor circulante, modernizarea tehnologiilor și tehnicilor de lucru, crearea construcțiilor post recoltare și a frigiderelor de păstrare a roadei. Interacțiunea directă cu agricultorii ne permite să înțelegem pe deplin necesitățile lor și să le oferim ceea de ce au nevoie, atunci când au nevoie, în condiții favorabile și flexibile.

– Conform datelor BNM, fiecare al doilea credit debursat în Agro este de la Microinvest. Cum ați reușit să obțineți încrederea agricultorilor de a se credita la Microinvest?

– Da, într-adevăr, în anul 2021 ne-am clasat pe locul întâi după numărul creditelor debursate în domeniul Agricol și nu ne oprim aici, vedem potențial în finanțarea acestei ramuri, cu impact național. Clienții Microinvest pot nu doar să acceseze un credit la momentul oportun, ci beneficiază de un pachet de servicii utile, pregătite din timp și o limită de credit preaprobată care îi ajută să-și dezvolte gospodăriile țărănești după ultimele standarde și să-și realizeze proiectele până la sfârșit. Pentru asta, experții noștri petrec foarte mult timp în câmpuri, alături de agricultori. Noi venim la ei nu doar să le debursăm credite, dar și pentru a afla cum le merge, cu ce probleme se confruntă și care sunt soluțiile de care au nevoie. Iar unul din cele mai importante avantaje pe care îl oferim este rapiditatea. Un proiect realizat la timp aduce nu doar venit, ci și economisește cheltuielile suplimentare care pot apărea în viitor. În agricultură, asta este vital.

– Cu toții știm că agricultura este o ramură cu perspectivă, dar și riscantă în același timp, din cauza condițiilor climaterice și calamităților tot mai actuale în prezent, care nu întotdeauna pot fi prevenite. Cum susține Microinvest agricultorii în perioadele dificile?

– Noi de fapt suntem mereu alături de clienții noștri, și la bine și la greu și încercăm să găsim soluții pentru fiecare situație. În anul 2020, când țara noastră a fost afectată de una dintre cele mai severe secete din ultimele două decenii, noi am ales să susținem agricultorii, ajutându-i să se adapteze la noua realitate și să nu dea mâinile în jos. Am mers la fiecare în parte și am discutat din timp ce se poate de făcut pentru a ieși din această criză. Ba mai mult, am finanțat și roada anului 2021. Totul poate fi rezolvat, dacă este bine analizat și prognozat. Cât de paradoxal nu ar suna, anume astfel de momente te fac mai puternic și optimist. Clienții noștri sunt siguri în ziua de mâine, că vor fi susținuți, ascultați și înțeleși și nu vor fi presați.

– Ce recomandări ai putea să le dai agricultorilor din Moldova? Care sunt beneficiile de care au parte dacă devin clienții Microinvest??

– Un agricultor care alege calea modernizării astăzi, va fi mereu cu un pas înaintea celor care au ezitat. Le recomand cu încredere agricultorilor să investească în agricultură sustenabilă, sisteme moderne antigrindină și de irigare, utilaje inovatoare de prelucrare a solului și recoltare, dacă își doresc o roadă bună și de calitate. Iar noi le putem fi alături prin suport financiar la momentul oportun, abordare individuală, expertiză și soluții adaptate pentru specificul afacerii. Dacă să vorbim despre beneficiile clienților Microinvest, noi am fost printre primele organizații care au început să ofere vacanță de plată agricultorilor. De asemenea, noi oferim consultații referitor la obținerea subvențiilor de care pot beneficia agricultorii și asigurăm accesul în unul din cele mai mare ecosisteme de parteneri distribuitori de tehnică și utilaje agricole. Și cel mai important, noi direcționăm clienții spre investiții rezonabile. O să dau un exemplu simplu, un depozit construit anul acesta îți va economisi mai mulți bani decât un credit „ieftin”, dar accesat lent. Iar un proiect finanțat 100% și la momentul oportun va avea mai mult succes decât o investiție superficială.

– Ce priorități strategice are Microinvest pentru sectorul agricol și agricultorii din Moldova?

– Compania noastră vede în agricultură un sector cu perspectivă, care trebuie modernizat. Banii în economia țării noastre vin din mai multe surse, iar agricultura este una din cele mai importante. Iată de ce, tehnicile de lucru în agricultură trebuie eficientizate și îmbunătățite cu fiecare an, iar asta necesită investiții în utilaje de ultimă generație. Microinvest este deschis să ofere suport financiar de până la 2 000 000 lei, fără gaj, cu grafic de rambursare adaptat capacităților afacerii, tuturor celor care au o idee în domeniul agricol, inclusiv tinerilor. Noi nu facem diferența dintre clienții Agro mici sau mari. Nu credităm doar afaceri curente și de succes, dar și cele la început de cale, oferindu-le o strategie rezonabilă de finanțare și suportul necesar. Vom continua să ne îmbunătățim produsele, să aflăm și mai multe detalii despre specificul tuturor ramurilor agricole și să susținem dezvoltarea agriculturii la nivel național.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Gala Absolvenților UTM 2025: maib susține și premiază generația viitorului

Maib, liderul sectorului bancar din Republica Moldova, a susținut unul dintre cele mai importante evenimente academice, Gala Absolvenților UTM 2025. Evenimentul, desfășurat la Arena Chișinău, a adunat aproape 2 mii de tineri absolvenți, profesori, părinți și invitați speciali, pentru a celebra o nouă generație de ingineri și specialiști gata să contribuie activ la dezvoltarea Moldovei.

Sprijinul acordat de maib reconfirmă angajamentul băncii față de educație, inovație și parteneriate sustenabile care apropie mediul academic de realitățile și cerințele pieței muncii.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Credem în tineri, în potențialul lor și în rolul esențial pe care îl joacă educația în transformarea viitorului Republicii Moldova. Gala Absolvenților UTM nu este doar o festivitate, este o investiție în oameni, visuri mari și progres. Ne bucurăm să fim parte din acest moment de referință pentru viitorii specialiști ai țării.”

În cadrul galei, maib a oferit cinci burse unice, fiecare în valoare de 15.000 de lei, acordate studentelor UTM din domeniile IT și STEM, care au demonstrat excelență academică și implicare activă în activități extracurriculare și de voluntariat. Prin cea de-a doua ediție a programului „You drive IT”, maib susține egalitatea de șanse și încurajează performanța feminină în domeniile tehnice. 

Parteneriatul dintre maib și Universitatea Tehnică a Moldovei este unul strategic, construit pe valori comune precum excelența, inovația și formarea profesională de calitate. De-a lungul anilor, această colaborare se manifestă prin proiecte educaționale, stagii de practică, burse pentru studenți și susținerea evenimentelor care încurajează performanța și spiritul antreprenorial.

Viorel Bostan, rector UTM: „Este un eveniment despre absolvenți, despre reușite, visuri și pași siguri către viitor. Îi privesc cu mândrie și încredere, pentru că știu că sunt generația care va construi o Moldovă mai inteligentă, mai curajoasă, mai vizionară.”

Gala Absolvenților UTM 2025 a oferit o platformă valoroasă de recunoaștere a eforturilor tinerilor, dar și de apropiere între mediul academic și cel economic. Maib continuă să investească în inițiative care contribuie la dezvoltarea viitorilor specialiști și la construirea unei economii bazate pe cunoaștere și inovație.

NewsMaker

Cadavru, descoperit în Parcul „Valea Morilor”. Poliția este la fața locului

Un cadavru a fost descoperit în această dimineață în Parcul „Valea Morilor” din Chișinău. La fața locului se află oamenii legii. Contactați de NM, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției nu au oferit, deocamdată, detalii pe caz.

Actualizare: Ofițera Poliției capitalei, Cristina Talpă, a declarat pentru NM că victima este un bărbat în vârstă de 38 de ani. Acesta a decedat până la sosirea ambulanței. Preliminar, cauza este stop cardiac.

NewsMaker

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
FC Sheriff / Facebook

„Sheriff” a câștigat acasă în fața „Priștinei” din Kosovo, cu un scor categoric, în prima rundă de calificare a Ligii Europa

Clubul de fotbal „Sheriff” din Tiraspol a învins echipa „Priștina” din Kosovo, cu scorul de 4:0, în meciul de acasă din prima rundă de calificare a Ligii Europa. Partida a avut loc pe 10 iulie, la Tiraspol.

Atacantul Cyrille Bayala din Burkina Faso a reușit un hat-trick pentru „Sheriff” în minutele 11, 19 și 74. Un alt gol, marcat spre finalul meciului, i-a aparținut lui Elijah Olaniyi Odede din Nigeria. Meciul retur va avea loc pe 17 iulie, la Priștina, și va începe la ora 21:00.

Dacă „Sheriff” va învinge „Priștina” la general, în turul doi de calificare al Ligii Europa va întâlni echipa olandeză „Utrecht”. În schimb, dacă „Priștina” va reuși să întoarcă scorul, clubul din Tiraspol își va continua parcursul în turul doi de calificare al Ligii Conferințelor, unde adversara sa va fi cea care pierde duelul „Larne” – „Auda”.

Tudor Mardei/NewsMaker

NM Espresso: un «miting de pomenire» pentru PAS, funcție nouă pentru Alaiba, proiect de lege scandalos «abandonat»

Chișinăul «recrutează» transnistreni?

Tiraspolul a acuzat Chișinăul că ar «recruta» locuitori ai regiunii transnistrene. În autoproclamata RMN se susține că serviciul de informații de la Chișinău le-ar propune transnistrenilor care depun cereri pentru obținerea cetățeniei moldovenești o colaborare «ce aduce prejudicii securității regiunii». La Chișinău, acuzațiile au fost respinse și calificate drept «provocare, dezinformare și tentativă de discreditare a autorităților constituționale».


PAS a «îngropat» proiectul de lege scandalos?

Partidul de guvernământ PAS a decis să amâne sau să «îngroape» proiectul de lege controversat privind comasarea celor două procuraturi speciale și crearea în locul lor a Procuraturii Anticorupție și Combaterii Criminalității Organizate (PACCO). Motivele unei astfel de decizii nu sunt pe deplin clare. Este posibil ca autoritățile să fi ținut cont de criticile la adresa proiectului sau, poate, a fost corectă opinia conform căreia proiectul avea drept unic scop înlăturarea Veronicăi Dragalin. La acest subiect citiți mai multe în articolul «Scopul justifică PACCO».


Până la 6 ani de închisoare pentru atacuri asupra jurnaliștilor?

PAS a propus înăsprirea sancțiunilor pentru atacuri asupra jurnaliștilor și împiedicarea intenționată a activității mass-media. Autorii proiectului de lege propun sancțiuni de până la 75 de mii de lei amendă și pedepse cu închisoarea de până la șase ani. Proiectul a fost deja aprobat de comisia parlamentară de profil.


Alaiba, Rusu: noi funcții

Fostul ministru al Economiei, Dumitru Alaiba, a primit funcția de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei. Decizia a fost luată de Parlament, cu voturile deputaților din majoritatea de guvernământ. Salariul membrilor Consiliului BNM variază între 800 de mii și 2 milioane de lei pe an.

nouă funcție a primit și fostul șef al Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu. Acesta a fost numit membru al comisiei de vetting, care realizează evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților pentru Curtea Supremă de Justiție. Candidatura lui Rusu a fost propusă de PAS.


Stamate: alte partide

Deputata Olesea Stamate a recunoscut că, după excluderea sa din PAS, i s-a propus să adere la alte partide. Ea a refuzat însă să spună cine i-a făcut aceste propuneri și nu a precizat cum a răspuns la ele.


Opoziția: «Jos PAS»

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au organizat un «miting de pomenire» pentru PAS în fața Parlamentului. Ei au declarat că viitorul legislativ trebuie să abroge toate «legile antidemocratice» adoptate în ultimii patru ani. De asemenea, au îndemnat toți cetățenii «care nu mai pot suporta ceea ce se întâmplă în Moldova în ultimii ani» să se unească la alegeri.


Guțul: judecată, alegeri

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost plasată în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile. Guțul se află în arest deja de aproape patru luni în dosarul privind finanțarea ilegală a campaniei sale electorale pentru alegerile bașcanului din 2023. Ea este, de asemenea, inculpată și în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului «Șor».

Între timp, Guțul ar putea fi cap de listă electorală a Blocului «Pobeda» la alegerile parlamentare din această toamnă. Anunțul a fost făcut de Ilan Șor. Guțul a declarat că «desigur, acceptă această propunere, care dovedește încrederea echipei». Totuși, participarea blocului condus de Șor la alegeri este incertă.


Vremea: caniculă-caniculă

Serviciul Hidrometeorologic a prelungit codul galben de pericol meteorologic din cauza caniculei și a riscului sporit de incendii. Valul de căldură va continua și săptămâna viitoare.


Agenda zilei, 11 iulie:

11:30 — Veaceslav Ioniță va prezenta o analiză economică despre migrație și demografie.

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: