„La primăvară ne putem aștepta la zeci de mii de hectare de terenuri neprelucrate”. Fermierii cer Guvernului o ședință de urgență
Full Article 3 minutes read

„La primăvară ne putem aștepta la zeci de mii de hectare de terenuri neprelucrate”. Fermierii cer Guvernului o ședință de urgență

Starea financiară a mai multor agricultori mici și mijlocii este una precară și disperată, iar la primăvară ne putem aștepta la zeci de mii de hectare de terenuri neprelucrate. Declarația a fost făcută, în data de 25 ianuarie, de reprezentanții comitetului organizatoric al Asociației „Forța Fermierilor”. Aceștia solicită ca premierul, împreună cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, să convoace de urgență o ședință extinsă a fermierilor pentru a discuta situația. 

„Constatăm că în 9 luni prețurile la fertilizanți și produsele de uz fitosanitar au crescut aproape de 3 ori, iar motorina s-a scumpit cu aproape 50 % și asistăm în continuare la o creștere incontrolabilă a resurselor energetice. Au urmat majorările în lanț pentru piesele de schimb, lubrifianți, tehnică, utilaje și echipamente agricole”, comunică reprezentanții Asociației.

Tot ei spun că pe piață se simte un deficit de îngrășăminte minerale în special azotate care stau la baza producției cerealiere pentru anul 2022. „Drept rezultat, fermierii sunt în mare dificultate în privința efectuării lucrărilor de primăvară calitative, mai ales în condițiile climaterice nefavorabile cu insuficiența de umiditate și iernarea complicată a culturilor de toamnă”, mai spun ei.

Cei de la Asociație declară că starea financiară a mai multor agricultori mici și mijlocii este „una precară și disperată”. „La primăvară ne putem aștepta la zeci de mii de hectare de terenuri neprelucrate sau chiar preluate de către holdingurile mari din țară”, se arată în declarația Asociației.

În acest context, Comitetul solicită ca prim-ministrul, împreună cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, să convoace de urgență o adunare extinsă a fermierilor pentru a discuta situația și pentru a identifica soluții de susținere a producătorilor agricoli – „cu compensarea parțială a cheltuielilor pentru procurarea motorinei și fertilizanților”, comunică cei de la Asociație.

În cazul în care nu vor fi auziți, fermierii spun că își rezervă dreptul să revină la alte măsuri relevante.

***

Amintim că, în anul 2020, în semn de protest, în fața Guvernului au staționat zeci de tractoare.

Prețul carburanților în Republica Moldova continuă să crească. Agenția Națională pentru Reglementare Energetică a publicat noile prețuri plafon pentru 26 ianuarie. Benzina se scumpește cu 0,08 bani, iar motorina 0,07 bani. Astfel, un litru de benzină va ajunge să costă până la 22,76 lei, iar un un litru de motorină va costa cel mult 19,75 lei.

Pe 19 ianuarie, ANRE a explicat aceste majorări prin tendința generală de creștere a cotațiilor înregistrate la bursele internaționale, „care în ultimele zile au atins noi valori record”, a menționat ANRE.

„Agenția Națională de Reglementare în Energetică aplică cu exactitate cadrul juridic corespunzător și urmărește ca prețurile la produsele petroliere principale de tip standard să fie corecte, reflectând fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor”, preciza atunci ANRE.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: