Lansarea navei Starship: SpaceX a pierdut racheta, dar a ajuns mai departe decât la prima lansare
Full Article 3 minutes read

Lansarea navei Starship: SpaceX a pierdut racheta, dar a ajuns mai departe decât la prima lansare

Starship, cea mai puternică rachetă dezvoltată vreodată, a părăsit pentru a doua oară rampa de lansare din Texas, cu un vuiet masiv, în timp ce cele 33 de motoare de pe propulsorul Super Heavy o ridicau spre cer, scrie g4media.ro cu referire la CNN și BBC. Sistemul Starship a ajuns mult mai departe în zbor decât prima încercare din aprilie, dar în cele din urmă s-a încheiat cu o nouă explozie. 

După luni de reconstrucție și ajustări în urma exploziei din aprilie a primului zbor de testare al sistemului Starship, SpaceX, compania deținută de miliardarul Elon Musk, a primit aprobare pentru o nouă lansare.

Racheta și nava spațială s-au ridicat în siguranță de pe rampa de lansare, propulsorul Super Heavy aprinzându-și toate cele 33 de motoare. În timpul ultimei încercări, mai multe motoare s-au oprit prematur.

Apoi, propulsorul Super Heavy și nava spațială Starship s-au separat cu succes, în timp ce Starship și-a aprins motoarele și s-a îndepărtat. Acest proces a sfârșit prin a distruge propulsorul Super Heavy, care a explodat, transformându-se într-o minge de foc deasupra Golfului Mexic. Dar nava spațială Starship a reușit să își continue pentru scurt timp călătoria.

Câteva minute mai târziu, însă, SpaceX nu a reușit să recupereze semnalul de la vehiculul spațial. Iar compania a confirmat pe livestream-ul său că a fost nevoită să declanșeze funcția de autodistrugere a Starship, a menționat sursa.

Este a doua lansare a Starship, după cea inițială din aprilie, când racheta a explodat după un zbor de 4 minute. În aprilie, racheta a pierdut traiectoria fiindcă o parte din motoare s-au oprit succesiv, și a fost detonată controlat. La prima lansare, racheta a distrus pista de lansare, aruncând nisip și bucăți de beton pe o rază de câțiva kilometri. SpaceX a instalat de această dată un sistem special sub pista de lansare, format dintr-o placă de oțel ranforsată și un dispozitiv de răcire cu apă, conceput pentru a combate căldura și puterea intensă a motoarelor Raptor.

Nava spațială are un rol cheie în misiunea Artemis a NASA, prin care își propune să readucă oameni pe Lună.

NASA a încheiat cu SpaceX un contract de 4 miliarde de dolari pentru programul Artemis prin care intenționează să folosească Starship pentru a trimite din nou pe Lună, în anul 2026. Nava are 120 de metri înălțime și ambele componente sunt reutilizabile. Este capabilă să transporte aproximativ 150 de tone de sateliți în spațiu, dar planul principal al companiei este ca Starship să ajungă pe Lună și, în cele din urmă, pe Marte.

SpaceX a stabilit o serie de obiectivele pentru test: racheta să ajungă în spațiu, să efectueze o rotație aproape completă în jurul Pământului și să reintre în atmosferă, după care să aterizeze în largul coastei Hawaii. SpaceX a făcut sute de remedieri la designul rachetei pe baza eșecului din aprilie, ca urmare a solicitărilor FAA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: