„Lăsăm dezbaterile politice”. Prima ședință a consilierilor mun. Chișinău cu discursurile lui Ceban, Dodon și Carp
Full Article 4 minutes read

„Lăsăm dezbaterile politice”. Prima ședință a consilierilor mun. Chișinău cu discursurile lui Ceban, Dodon și Carp

Pe 7 decembrie a avut loc ședința de constituire a Consiliului Municipal Chișinău. Consilierii au validat mandatul primarului capitalei, dar și a celor 51 de consilieri locali aleși. Ulterior, edilul Ion Ceban a susținut un discurs în care a îndemnat aleșii „să facă cât se poate de mult în beneficiul” oamenilor. Și consilierul socialist Igor Dodon a îndemnat fracțiunile să facă „mai puțină politică și mai multe lucruri pentru oameni”. Consilierul Lilian Carp a menționat că aleșii locali trebuie să se așeze la o masă pentru a discuta cum trebuie să arate orașul Chișinău. 

În timpul ședinței din 7 decembrie s-a aprobat validarea mandatelor consilierilor municipali și a primarului capitalei.

Edilul Ion Ceban a spus că „societatea noastră a obosit de certuri” și a îndemnat consilierii „să facă cât se poate de mult în beneficiul” oamenilor.

Voi face tot posibilul ca să fiu primarul absolut al tuturor locuitorilor. (…) Societatea noastră a obosit de certuri, de scandaluri, de acuzații nefondate și așteaptă ca noi cu dumneavoastră să facem cât se poate de mult în beneficiul fiecăruia. (…) Noi suntem aici pentru a rezolva problemele oamenilor”, a declarat Ceban.

„Lăsăm dezbaterile politice”. Prima ședință a consilierilor mun. Chișinău cu discursurile lui Ceban, Dodon și Carp

Consilierul socialist Igor Dodon și-a început discursul cu un mesaj de felicitare adresat edilului Ion Ceban: „Domnule primar, felicitări cu succesul din această campanie electorală. A fost un succes meritat și sunt ferm convins că și noi toți, care am fost și oponenți și poate vom fi, ne bucurăm de rezultatele bune care au fost înregistrate în Chișinău pe parcursul a patru ani”.

Ulterior, Dodon a îndemnat fracțiunile să facă „mai puțină politică”.

Stimați prieteni, noi suntem cu toții diferiți și ca formațiuni politice, și ca viziuni, și ca ideologii, dar alegerile s-au finalizat pe data de 5 noiembrie. Oamenii așteaptă de la noi lucruri bune, frumoase pentru Chișinău. (…) Noi considerăm că trebuie și vom susține orice proiect care este în interesul chișinăuienilor. Suntem gata să conlucrăm atât cu executivul, cât și cu oricare consilier municipal din această componență. (…) Să facem mai puțină politică aici, în Chișinău, și mai multe lucruri pentru oameni. (…) Lăsăm dezbaterile politice pentru Parlament, pentru alegerile prezidențiale, parlamentare care vor urma”, a declarat socialistul.

Consilierul Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp a reacționat la declarațiile lui Dodon, menționând că „da, cu adevărat alegerile au rămas în urmă, dar problemele au rămas pe loc”.

Cu adevărat dacă ne e pasă de Chișinău și nu doar de ce înseamnă politică, noi trebuie să ne așezăm la o masă și să discutăm de fapt cum trebuie să arate orașul Chișinău, despre felul cum trebuie construit orașul Chișinău și despre felul ce trebuie noi să facem cum să comunicăm public. (…) Să nu mai admitem construcții ilegale în municipiul Chișinău”, a continuat el.

„Lăsăm dezbaterile politice”. Prima ședință a consilierilor mun. Chișinău cu discursurile lui Ceban, Dodon și Carp

Facebook/Primăria Municipiului Chișinău

De menționat că pe ordinea de zi, consilierii au avut inclusiv subiectul cu privire la inițierea constituirii fracțiunilor în CMC. Adrian Talmaci, secretar interimar al CMC, a menționat că subiectul va fi discutat la următoarea ședință.

Conform legislației în vigoare, consilierii sunt în drept să constituie fracțiuni, alianțe, blocuri. Inițierea constituirii fracțiunilor, alianței, blocurilor presupune organizarea a o serie de acțiuni destinate consolidării unor puteri politice. (…) Pentru următoarea ședință, eu sper că dumneavoastră o să veniți deja cu declarații și procese verbale prin care o să informați că este constituită o fracțiune, o alianță sau un bloc. Aceasta o să rămână pentru următoarea ședință”, a comunicat Talmaci.

***

CMC este compus din 51 de aleși locali. Conform rezultatelor alegerilor locale generale, din 5 noiembrie, în CMC au acces 20 de aleși ai Partidului Mișcarea Alternativa Națională, 20 – din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, 6 consilieri de la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, 2 aleși – din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, iar Partidul Politic „Renaștere”, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Nostru – câte un consilier


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: