Lavrov spune că Rusia nu vrea război, dar nici nu va permite ca interesele țării sale să fie ignorate
Full Article 3 minutes read

Lavrov spune că Rusia nu vrea război, dar nici nu va permite ca interesele țării sale să fie ignorate

Rusia nu vrea conflicte armate, dar nici nu va permite ca propriile interese să fie ignorate, a spus ministrul afacerilor Externe al Rusiei citat de rbc.ru. Oficialul a spus că Moscova va riposta dacă nu se va ajunge la un acord cu țările occidentale asupra garanțiilor de securitate.

„Dacă depinde de Federația Rusă, nu va fi război. Nu vrem războaie. Dar nu vom permite ca interesele noastre să ignorate”, a spus ministrul.

Lavrov a mai spus că nu a luat în considerare negocierile cu SUA și NATO privind garanțiile de securitate încheiate. El a menționat că Moscova a predat proiectele de acorduri la mijlocul lunii decembrie și a primit răspunsuri scrise la acestea în urmă cu două zile.

Printre subiectele care sunt importante pentru Rusia „la anumite etape” – rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune, moratoriul privind desfășurarea în Europa, care fost propus de partea rusă. „Atunci a fost ignorat, dar acum este inclus în propunerile lor”, a spus Lavrov.

De asemenea, vorbim despre retragerea exercițiilor în apropierea de granița de ambele părți, convenirea asupra distanței maxime pentru apropierea aeronavelor și navelor de luptă, precum șio serie de alte măsuri de „deescaladare și deconflict”. Potrivit lui Lavrov, țările occidentale au respins aceste propuneri rusești în ultimii ani, iar acum se oferă să le discute. „Propunerile, de fapt, sunt împrumutate din inițiativele ruseștim propuse anterior”, a adăugat el.

Potrivit ministrului, dacă nu se va putea conveni asupra garanțiilor de securitate cu țările occidentale, Rusia va lua măsuri de represalii. El a amintit cuvintele președintelui Vladimir Putin că răspunsul poate fi „foarte diferit”.

La sfârșitul lunii decembrie 2021, Putin a vorbit despre faptul că Rusia nu dorește conflicte armate. Potrivit acestuia, Moscova este în favoarea rezolvării problemelor prin mijloace politico-democratice, dar țara are nevoie de „garanții legale clare, de înțeles, bine definite”, iar aceasta este esența propunerilor ruse trimise la Washington și Bruxelles.

Totodată, la o conferință de presă, Putin a sugerat că apariția unor publicații despre viitorul „război” dintre Rusia și Ucraina ar putea fi un semnal că Kievul este pregătit pentru o operațiune împotriva Donbasului.

În răspunsul Rusiei, Washingtonul a respins principala cerere a Moscovei, subliniind că NATO va continua cu principiul „ușilor deschise”. Kremlinul a spus că Occidentul se pare că nu a ținut cont de propunerile rusești, dar a remarcat că „nu merită să ne grăbim la vreo concluzie”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: