Limbajul sofisticat, interzis prin lege. Țara care elimină termenii juridici de specialitate din legislație
Full Article 2 minutes read

Limbajul sofisticat, interzis prin lege. Țara care elimină termenii juridici de specialitate din legislație

În Noua Zeelandă a fost adoptată o lege care interzice utilizarea unui limbaj juridic dificil și a termenilor de specialitate, care nu sunt clari pentru majoritatea populației, în legislație și în documentele oficiale, informează The Guardian.

„Legea cu privire la limbajul simplu” obligă funcționarii de stat să utilizeze un limbaj pe înțelesul populației în documente. Potrivit autorităților din Noua Zeelandă, această inițiativă va permite oamenilor din toate substraturile societății să înțeleagă mai bine legislația, în special celor cu educație de bază, cu abilități limitate sau pentru care limba engleză nu este nativă. Adepții inițiativei argumentează că aceasta va permite economia banilor și a timpului autorităților, iar comunicarea eficientă cu societatea este cheia spre o democrație funcțională.

„Oamenii care locuiesc în Noua Zeelandă au dreptul să înțeleagă ce le cere conducerea țării, care le sunt drepturile și ce pot cere de la Guvern”, a explicat unul dintre autorii proiectului de lege.

Pe de altă parte, opoziția parlamentară a criticat proiectul de lege, argumentând că acesta va provoca noi probleme de birocrație sub forma „poliției limbajului simplu” și a noilor funcționari care își vor verifica colegii. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: