VIDEO Parlamentul, convocat în ședință extraordinară. Precizările speakerului Igor Grosu
Full Article 2 minutes read

VIDEO Parlamentul, convocat în ședință extraordinară. Precizările speakerului Igor Grosu

Președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat în cadrul unui briefing susținut în seara de 19 ianuarie că joi și vineri se va desfășura ședința extraordinară a Legislativului.

Mâine, începând cu ora 9:00, așteptăm Guvernul în Parlament pentru a prezenta această inițiativă. Vineri, vom avea o listă de 15 proiecte de legi. O parte sunt din sesiunea precedentă, acorduri internaționale. Altele privind compensarea diferenței de preț”, a menționat Grosu.

Fiindu-i solicitată opinia cu privire la clauza Gazprom, potrivit căreia gazul va fi sistat în cazul în care nu se achită integral avansul pentru luna următoare, speakerul a declarat:

Mă așteptam la o abordare mult mai colegială, pentru că toți cetățenii R. Moldova și întreaga Europă trece printr-o criză legată de piața energetică. Această clauză nu este nouă. Faptul că se insistă în cazul nostru și în acest moment asupra acestei clauze, evident că a determinat Guvernul să intervină cu solicitarea de instituire a stării de urgență cu lista de soluții”, a declarat președintele Legislativului.

Amintim că, tot astăzi, Guvernul a aprobat inițiativa privind declararea stării de urgență în domeniul energetic pentru o durată de 60 de zile. Asta după ce, pe 18 ianuarie, compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către SA Moldovagaz, prin care a anunțat intenția de a sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie.

Companiei Moldovagaz îi lipsește suma de $25 mln pentru a achita integral avansul către Gazprom, întrucât, în luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, în timp ce consumatorii achită facturile la un preț de achiziție de $450.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: