VIDEO Socialiștii protestează împotriva politicilor „antisociale” promovate de Banca Națională a Moldovei
Full Article 2 minutes read

VIDEO Socialiștii protestează împotriva politicilor „antisociale” promovate de Banca Națională a Moldovei

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova organizează un protest împotriva politicilor promovate de Banca Națională a Moldovei (BNM), pe care le consideră „antisociale”. Ei cer demisia Guvernatorului BNM, Octavian Armașu cât și a întregului Guvern. 

Manifestanții au venit cu pancarte pe care scrie „Asigurați stabilitatea prețurilor”, „Prețurile sub controlul statului”, „Stop inflației” și scandează „Rușine”.

Este vorba despre intenții rău intenționate. Ne distrug viitorul și credința în statul nostru, de care nu au nevoie. Șeful acestei instituții îi sfătuiește pe cei nefericiți să economisească bani. Nu i-ar plăcea să înceapă de la el? Jos guvernul PAS”, a spus Constantin Starîș, deputat din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a spus pe 15 mai, în cadrul unei emisiuni televizate că „populația suferă din cauza creșterii prețurilor și a deprecierii monedei naționale”.

Pe 12 mai, deputatul PAS Dumitru Alaiba a venit în cadrul Legislativului cu inițiativa de a-l chema pe șeful BNM, Octavian Armașu, în Parlament. Acesta a argumentat necesitatea prin faptul că țara acum trece printr-o criză acută, iar pentru a stabili niște pași pentru a depăși situația, este nevoie de a-l audia pe Armașu.

Între timp, astăzi, Banca Națională a Moldovei a reiterat că, de rând cu celelalte bănci centrale, a decis să promoveze o politică monetară menită să asigure stabilitatea financiară.

„Toate economiile lumii sunt afectate de cele două crize care s-au suprapus: pandemia și războiul din Ucraina. Astfel, măsurile BNM sunt întreprinse cu scopul de a proteja pe viitor economiile și veniturile cetățenilor, în mod implicit recuperarea economică a țării noastre”, se arată în comunicatul BNM.

BNM dă asigurări că va monitoriza cu precauție procesul inflaționist, inclusiv factorii, riscurile și incertitudinile asociate, și va ajusta instrumentele de politică monetară la momentul oportun, pentru îndeplinirea obiectivului fundamental de asigurare și menținere a stabilității prețurilor.

Amintim că, conform ultimelor date ale BNM, în martie inflația în Moldova a atins 22%. Conform previziunilor, Banca Națională a trebuit să majoreze rata de bază cu 3% de la 12,5% la 15,5%.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: