„Lupta nu va fi simplă”. Echipa de pompieri moldoveni a ajuns în Grecia (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

„Lupta nu va fi simplă”. Echipa de pompieri moldoveni a ajuns în Grecia (VIDEO)

Echipa de 25 de pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), detașată pentru a participa la lichidarea incendiilor de pădure, a ajuns în statul elen. Potrivit pompierului Dmitri Polscin, pe durata drumului, oamenii au salutat inițiativa.

Pompierii moldoveni cu cele 4 unități de tehnică au trecut în dimineața zilei de 10 august punctul de trecere a frontierei Promachonas la intrarea în Grecia. După ce echipa de intervenție a Republicii Moldova a parcurs peste 1000 de kilometri, aceasta a trecut frontiera statului elen.

La intrarea în Grecia, pompierii au fost întâmpinați de polițiștii eleni, care îi vor escorta până la destinație. În drum, salvatorii au comunicat cu echipele altor state care participă în misiunea de stingere, în special cu colegii români. Potrivit acestora, pentru a interveni în operațiune trebuie să ajungă în partea de sud a Greciei, unde incendiile de pădure mistuie suprafețele cu repeziciune. Estimările arată că echipa mai trebuie să parcurgă aproape 600 km pentru a ajunge la destinație.

Acolo, pompierii vor intra sub conducerea echipelor elene, care vor stabili exact misiunile de intervenție, dar și locațiile necesare pentru operațiunile de stingere.

„Pe parcursul întregului drum, oamenii deseori ne-au făcut cu mâna în semn de salut, șoferii au semnalizat și ne-au făcut semne cu farurile. Este foarte plăcută această atitudine a oamenilor deja în a treia țară. Le facem și noi din mână oamenilor și fiecare dintre noi înțelege foarte clar că lupta nu va fi simplă”, a scris pe pagina sa de Facebook pompierul Dmitri Polscin, care a publicat mai multe imagini video.

Conform informațiilor IGSU, echipa din Republica Moldova are capacitate de lichidare a incendiilor de pădure, deprinderi de lucru pentru intervenții la înălțime, aparate izolante protectoare, compresoare mobile și formare pentru lucrări în condiții nocive. Mai mult, salvatorii IGSU vor fi configurați să lucreze în două schimburi cu activitate neîntreruptă și vor aplica procedurile mecanismului protecției civile a Uniunii Europene.

Grecia  luptă cu incendii de vegetație nemaivăzute de aproape 2 săptămâni. Autoritățile elene au început să evalueze pagubele provocate de flăcările care au devastat zone imense de pădure, au distrus case și au forțat mii de persoane să fugă din locuințele lor, scrie Reuters. Peste 56.000 de hectare au fost pârjolite, conform primelor estimări.

Grecia a primit asistență din partea mai multor țări europene pentru a ajuta la lupta împotriva flăcărilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: