MAE rus: China a prezentat Rusiei viziunea sa pentru „soluţionarea politică” a conflictului din Ucraina, nu un „plan” de pace
Full Article 2 minutes read

MAE rus: China a prezentat Rusiei viziunea sa pentru „soluţionarea politică” a conflictului din Ucraina, nu un „plan” de pace

China a prezentat Rusiei viziunea sa pentru „soluţionarea politică” a conflictului din Ucraina, nu un „plan” de pace, cum a fost descrisă această iniţiativă de unii politicieni occidentali şi în relatări ale presei, a transmis joi Ministerul rus de Externe, după încheierea vizitei efectuate la Moscova de cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, consemnează agenţiile AFP şi Reuters.

„Partenerii chinezi ne-au împărtăşit reflecţiile lor asupra cauzelor profunde ale crizei ucrainene, precum şi abordările lor pentru soluţionarea sa politică. Nu a fost vorba despre un plan (de pace n.red. AFP) separat”, afirmă într-un comunicat MAE rus.

„Am remarcat declaraţii ale unor politicieni occidentali şi relatări în presă despre un fel de „plan de pace chinez”. Ca de obicei, ele distorsionează tabloul real”, mai notează MAE de la Moscova.

Precizările diplomaţiei ruse vin la finalul vizitei efectuate la Moscova de cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi, care a avut în capitala rusă întrevederi cu şeful Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Oficialul chinez s-a întâlnit anterior, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, şi cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, căruia i-a prezentat, conform declaraţiei acestuia din urmă citată de AFP, „elemente cheie ale planului de pace chinez” pentru încheierea războiului pornit de Rusia contra Ucrainei în urmă cu un an. „Aşteptăm să primim acest text pentru a-l studia în detaliu, pentru că nu putem trage concluzii doar după o prezentare orală. Odată ce vom fi primit documentul, îl vom examina în profunzime şi vom trage propriile noastre concluzii”, a mai declarat Kuleba, marţi.

Miercuri, un înalt responsabil ucrainean a declarat presei, cu condiţia anonimatului, că Beijingul nu a consultat Kievul în pregătirea planului său de pace pentru Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: