Tensiuni NATO-China în legătură cu războiul din Ucraina: „Observațiile dumneavoastră sunt pline de aroganță”
Full Article 3 minutes read

Tensiuni NATO-China în legătură cu războiul din Ucraina: „Observațiile dumneavoastră sunt pline de aroganță”

Un înalt oficial NATO a confruntat un diplomat chinez pentru faptul că până acum Beijingul nu a condamnat invazia rusă în Ucraina. Schimbul de replici s-a întâmplat în timpul Adunării anuale a Cercului Arctic, din Islanda, scrie Libertatea.ro cu referire la Bloomberg.

Dialogul tensionat a avut loc între amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, și He Rulong, ambasadorul Chinei în Islanda.

După ce a ținut un discurs despre rolul alianței militare în regiune, Bauer, un ofițer al marinei olandeze, a spus despre China că „nu împărtășește valorile noastre și subminează ordinea internațională bazată pe reguli”.

„Amirale, cu respectul cuvenit, discursul și observațiile dumneavoastră sunt pline de aroganță”, a replicat diplomatul chinez.

Dialogul a continuat. „Am o întrebare pentru dumneavoastră, pentru că subliniați principiul suveranității și importanța granițelor recunoscute internațional în lume. Am dreptate, nu-i așa? Da. Atunci de ce este posibil ca China să nu condamne încă atacul Rusiei în Ucraina?”, a întrebat amiralul.

Ambasadorul He Rulong a răspuns că viziunea Chinei asupra „crizei din Ucraina” include o perspectivă istorică, iar lumea trebuie să „înțeleagă cauza principală” și a provocat râsete în sală atunci când a afirmat că țara sa este un „pacificator în lume”, comunică sursa.

Până acum China nu a condamnat invazia rusă în Ucraina, deși Beijingul a declarat la începutul acestei săptămâni că este „îngrijorat” de recentele lovituri cu rachete ale Moscovei asupra țintelor civile din țara vecină.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat în această săptămână, cu o largă majoritate, o rezoluție prin care condamnă anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene. Rezoluția a fost susținută de 143 de țări, iar 35 de state – inclusiv China – s-au abținut. Pe lângă Rusia, patru țări au respins votul – Belarus, Coreea de Nord, Siria și Nicaragua.

Adunarea Cercului Arctic este o reuniune internațională anuală despre Arctica, la care participă reprezentanți ai guvernelor, organizațiilor indigene și cadre universitare. Este separată de Consiliul Arctic, un grup interguvernamental format din opt țări și care este condus în prezent de Rusia. Reuniunile sale au fost suspendate după izbucnirea războiului din Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: